EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 50 - „Egy is túl sok”

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

„Egy is túl sok”

Dokumentumfilmet nézünk egy konferencia záróestéjén. Négy arcot látunk felváltva, hatvan év körüli férfiak arcát. Mintha kiöregedett hippiket látnék; bozontos, őszbe hajló szakáll, laza öltözet. A névaláírás cáfolja a vizuális benyomást: mind a négyen türingiai (vagyis német demokratikus köztársaságbeli) evangélikus lelkészek voltak a hetvenes évek elején. Négy egykori kolléga, barát – az egyik közülük azonban a „Stasi” (az NDK titkosszolgálata) ügynöke volt…

Megrázó a történet. Néhány lelkész a hetvenes évek elején „békekört” hozott létre. (A keletnémet lelkészek békemozgalma – ellentétben a magyar „békepapsággal” – önkéntes, ellenzéki csoportosulás volt.) A beépült kolléga jelentései alapján a kört szétverték, a benne részt vevő lelkészeket addig zaklatták, amíg felhagytak „államellenes” tevékenységükkel. Az egyikükre akkora nyomás nehezedett, hogy a lelkészi pályát is elhagyta, ma újságíró Berlinben.

A legtanulságosabb a beszervezett lelkész arckifejezése. Illegális szórólapterjesztés miatt három hónapig ült teológuskorában a Stasi börtönében, szabadulása idején szervezték be. Hetenként találkozott tartótisztjeivel, és csak a fal leomlása után egy hónappal szakította meg a kapcsolatot vele az összeomló Stasi. Arcán végig zavart félmosoly, egy szinte a skizofréniához vezető kettős élet lenyomata. Lelkészként az ellenzéki köröket szervezte, ügynökként minderről első kézből tájékoztatta a titkosszolgálatot. Az NDK rendszerének abszurditása, hogy ügynöki munkájáért a többé-kevésbé rendszeres anyagi juttatások mellett soha fel nem tűzhető kitüntetéseket is kapott.

A filmet 1992-ben forgatták. A riporter utolsó kérdésére azt válaszolta a volt ügynök, hogy a közeljövőben át kell gondolnia az életét. A történet végét a filmet bemutató lelkész kollégától hallhattuk. A volt ügynök hat évig egyházi szolgálatban maradt, de nem lelkészként dolgozott. Hat év után megpályázott egy lelkészi állást. A bemutatkozó prédikáció után hazafelé jövet rosszul lett a vonaton, három hétre rá meghalt. Ha ez egy játékfilm lenne, azt mondanám, hogy hatásvadász befejezés. De ezt a „filmet” az Úristen rendezte…

A bevezetésben említett konferenciát a türingiai tartományi egyház tartotta szeptember utolsó hétvégéjén abból az alkalomból, hogy a Stasi-múltat feldolgozó bizottság tizenöt éves munkájának eredményét vaskos tanulmányban foglalta össze és jelentette meg. A jogászokból és lelkészekből álló bizottság megállapította, hogy az 1990-ben szolgálatban lévő vagy már nyugdíjazott, de 75. életévüket még be nem töltött lelkészek és egyházi alkalmazottak között húszan voltak a Stasi ügynökei. Ez az érintettek 2,58%-a. A kutatás jelenlegi állása szerint a társadalom 3%-át szervezték be ügynöknek, a türingiai egyházi helyzet tehát valamivel jobb volt, mint az országos átlag. Christoph Kähler püspök azonban leszögezte, hogy „egy ügynök is túl sok” lett volna az egyházban. Ügynököket találtak a lelkészek és a különböző egyházi hivatalok alkalmazottai között is (sofőrt éppen úgy, mint egyházi tanácsost vagy irodai alkalmazottat). A lényegében teljesen épen megmaradt állambiztonsági iratoknak köszönhetően biztonsággal megállapítható, hogy ki az, akit csak megpróbáltak beszervezni, s ki az, aki valóban együttműködött az államvédelemmel.

Meg tudom erősíteni országos felügyelőnk néhány hónappal ezelőtt megjelent „filmkritikájának” megállapítását: az ügynökkérdés történeti, legfőképpen pedig emberi feldolgozása még Németországban is a jövő feladata (lásd Prőhle Gergely: Filmélmény?, Evangélikus Élet, 2006/40. szám). Hazai helyzetünkhöz kísértetiesen hasonló problémákról számoltak be a konferencia előadói és hozzászólói. Mi történik az áldozatokkal, ki törődik lelkigondozásukkal? Miért csak a sokszor megfélemlített, megzsarolt ügynökökkel foglalkoznak a kutatók, a társadalom, miközben a rendszer egykori működtetői és fő haszonélvezői köszönik szépen, jól vannak? (Annyi különbség azért van, hogy az egykori Államvédelmi Minisztérium és az állampárt tisztségviselői Németországban nyilvános, állami tisztségeket nem tölthetnek be. Kiépített kapcsolati hálójukat azonban a magángazdaságban is kitűnően tudják kamatoztatni.)

Németországban a Kelet és a Nyugat ellentéte is bonyolítja a kérdést: mi jogon ítélik meg „odaátról” a rendszerrel együttműködőket azok, akik csak egy történelmi véletlen folytán kerülték el a „létező szocializmus” borzalmait, sőt a hatvanas évek végén marxista, bolsevik, maoista vagy anarchista eszmék lelkes híveiként küzdöttek a kapitalizmus megdöntéséért?

A német társadalom a múlttal való kíméletlen szembenézés útját választotta. A konferencia azt tanúsította, hogy ez az út sem könnyű és fájdalommentes.

A hosszú elhallgatás után nálunk most tépődnek fel a sebek. Ez akkor is fáj, ha kímélettel, empátiával és egyházszeretettel tesszük. Még jobban fáj akkor, amikor tisztátalan kézzel és szándékkal, a szakmai és emberi tisztesség elemi szabályait felrúgva végzik el mások a „műtétet”. Az Úr legyen hozzánk irgalmas, és adjon nekünk bölcsességet, hogy egyházunk megtisztulva és megerősödve kerüljön ki múltjával való küzdelméből.

– kertész –


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Advent: új lehetőség
Adventi napokért
Békesség bennem
Egyszer véget ér…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Az Emmaus a nyolcvankettedik
Közgyűlés a nyugati egyházkerületben
Hajdú-szabolcsi esperesiktatás
Szeretne szeretni
Ülésezett az esperesi kollégium
Modellgyülekezet Nyírteleken
Harmadszorra három
Újra Tamás-mise
Mi a lényeg?
A tudás ára?
Keresztutak
A református és az evangélikus egyház ingatlanigényéről döntött a kormány
Be kell tartani…
Kitüntették D. Terray Lászlót
Vállalkozói helyzetértékelés
Krisztust helyezni életünk középpontjába
Idén is segít a MÖSZ
Összefogtak a múzeumok
Evangélikusok
Mindenki a maga dolgát…
e-világ
Van-e szükség karácsonyfára?
Keresztény szemmel
Hitel hittel
A téma az utcán hever…
A hét témája
Sebfeltárás – a gyógyulás reményében
A négyszáz éves történelem legnehezebb évtizedei
evél&levél
Kicsik között is a legjobb helyre
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Képmás-est szerzetessel
Aranykor – árnyak közt
Önálló hangon ’56-ról
„Egy is túl sok”
Betyártanyán innen
Olcsó kifli
A vasárnap igéje
„Befogadott az irgalom…”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Elhamarkodott eskü
Szószóró
Megfontoltan járni adventben
Cantate
Istendicséret – másképpen
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 50 „Egy is túl sok”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster