EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 50 - Istendicséret – másképpen

Cantate

Istentisztelet és éneklés 3.

Hozzászólás a cikkhez

Istendicséret – másképpen

Az alábbiakban egyházunk jelentős teljesítményt felmutató liturgikus együttesét, az éppen egy évtizede tevékenykedő Fővárosi Protestáns Kántorátust mutatjuk be. (E. Zs.)

A főváros kántorátusai angol mintára alakultak. A szigetország nevesebb anglikán templomai kamarakórusokat működtetnek a zsoltáros istentiszteletek zenei szolgálatainak ellátására. A szopránt többnyire kisfiúk éneklik, a többi szólamot férfi énekesekre bízzák. (Helyenként persze alkalmaznak női énekeseket, illetve kislányokat is.)

E több száz éves hagyomány magjait vetették el 1996-ban Budapesten, amikor megalapították a katolikus és a protestáns kántorátust. Tíz éve – a nyári szünidő kivételével – minden vasárnap zenével dicsérik az Úristent a kelenföldi evangélikus templomban.

Ma már jól látható, hogy nem volt hiábavaló a fáradozás. Az evangélikus egyházzenei életben egyedülálló, hogy heti rendszerességgel ilyen színvonalú zenés istentiszteletek szólaljanak meg. Nem véletlen, hogy e kezdeményezés Kelenföldön lelt otthonra. Itt már a kántorátus megalapítása előtt is énekeltek vesperást (esti közös imádságot) a gyülekezeti énekkar vezetésével. Az együttes irányítója dr. Bence Gábor, aki kezdetben saját énekkarából szervezte maroknyi énekes társaságát, majd később a Zeneakadémia egyházzene tanszakának növendékei is segítették munkáját. Alkalmanként nyolc-tíz-tizenkét énekes szolgál egy-egy istentiszteleten, ahol egyszólamú recitált tételek éppúgy megszólalnak, mint többszólamú korálok és komoly vokális zeneművek.

A kántorátus repertoárját főként német késő reneszánsz és kora barokk kórusművek alkotják. Előadásukban gyakran hallhatók L. Lechner, M. Franck, A. Hammerschmidt, J. Walter, C. Othmayr, M. Vulpius, H. Schütz művei és J. S. Bach korálharmonizációi.

A Fővárosi Protestáns Kántorátus tízéves fennállása alatt kialakult egy kis létszámú vesperázós „törzsközönség”; ők rendszeres látogatói az esti alkalmaknak. Ismerős arcoknak énekelni mindig nagy öröm, s talán szép lassan újabb ismeretlenek válhatnak ismerősökké, akik rácsodálkozhatnak ennek az áhítattípusnak az egyedi voltára: a zsoltárok gyönyörű képi ábrázolásait, a kollekta imádság egyszerűségében megbúvó gazdagságot, a Magnificat csöndes ünnepélyességét, az énekesek által megszólaltatott motetta igéhez kapcsolódó aktualitását vagy a közösen énekelt Miatyánk megtisztító erejét. Ez a szűk óra a liturgiai gazdagságon túl igazi kulturális élményt is ad.

A tavaly megjelent Evangélikus istentisztelet – Liturgikus könyv (LK) tartalmazza a vesperás rendjét. (Ennek alapját a tíz éve megjelent Protestáns graduál adja; a kötetet dr. Ferenczi Ilona szerkesztette 16–17. századi protestáns graduálok anyagának felhasználásával. [A graduál olyan szertartásos énekeskönyv, amely közli a protestantizmus elterjedése folytán magyarra fordított liturgikus tételeket.]) Hamarosan nyomdába kerül a Gyülekezeti liturgikus könyv (GyLK) is, amelyet mai énekeskönyvünk mellett kiegészítő kötetként használhatunk, és amelyben bőségesen találhatunk zsoltárokat, egyéb énekes tételeket, régi-új népénekeket.

A kántorátus úttörő munkát végez a Gyülekezeti liturgikus könyv népszerűsítésében. Ez évtől az énekes istentiszteletek a GyLK próbakiadásából folynak. Úgy tűnik, a gyülekezet hétről hétre egyre gördülékenyebben forgatja a vaskos kötetet, és egyre bátrabban kapcsolódik bele a közös éneklésbe.

Üröm az örömben, hogy a kántorátus fenntartása komoly nehézségekbe ütközik. Felismeri-e valaki a támogatásra váró együttes kihasználatlan energiáit? A szükséges kiadások, a „zenei életben maradás” meghaladják az együttes anyagi lehetőségeit, pedig kottákra, továbbképzésekre, szakmai utazásokra, hangfelvételek készítésére szükség és igény is volna…

Addig is, míg emberi segítség nem érkezik, minden vasárnap 18 órakor felhangzik a fohász: „Úristen, figyelmezzél a mi segítségünkre! Uram Isten, siess minket megsegíteni minden szükségünkben, Krisztus Jézusért, mi Urunkért és Megváltónkért. Áldjuk az Atyát és a Fiút a Szentlélekkel együtt! Dicsérjük és magasztaljuk őt örökké! Ámen.”

Ecsedi Klára


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Advent: új lehetőség
Adventi napokért
Békesség bennem
Egyszer véget ér…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Az Emmaus a nyolcvankettedik
Közgyűlés a nyugati egyházkerületben
Hajdú-szabolcsi esperesiktatás
Szeretne szeretni
Ülésezett az esperesi kollégium
Modellgyülekezet Nyírteleken
Harmadszorra három
Újra Tamás-mise
Mi a lényeg?
A tudás ára?
Keresztutak
A református és az evangélikus egyház ingatlanigényéről döntött a kormány
Be kell tartani…
Kitüntették D. Terray Lászlót
Vállalkozói helyzetértékelés
Krisztust helyezni életünk középpontjába
Idén is segít a MÖSZ
Összefogtak a múzeumok
Evangélikusok
Mindenki a maga dolgát…
e-világ
Van-e szükség karácsonyfára?
Keresztény szemmel
Hitel hittel
A téma az utcán hever…
A hét témája
Sebfeltárás – a gyógyulás reményében
A négyszáz éves történelem legnehezebb évtizedei
evél&levél
Kicsik között is a legjobb helyre
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Képmás-est szerzetessel
Aranykor – árnyak közt
Önálló hangon ’56-ról
„Egy is túl sok”
Betyártanyán innen
Olcsó kifli
A vasárnap igéje
„Befogadott az irgalom…”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Elhamarkodott eskü
Szószóró
Megfontoltan járni adventben
Cantate
Istendicséret – másképpen
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 50 Istendicséret – másképpen

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster