EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 50 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Jézus Krisztus mondja: „Én pedig azt mondom nektek, hogy ne szálljatok szembe a gonosszal, hanem annak, aki arcul üt jobb felől, tartsd oda másik arcodat is.” Mt 5,39 (Péld 24,29; Lk 21,25–33; Jak 5,7–8; Zsolt 87) Az erőszak végigkíséri az emberiség egész életét és történelmét. Mégsem vagyunk kiszolgáltatva neki. Igaz, az erőszakmentesség nem születik velünk, mint egy adottság, de megtanulhatjuk, hogy széppé tegyük az emberek életét szeretetünkkel! Jézus erre tanít és ad példát.

Hétfő

Gondom van rá, hogy igémet beteljesítsem. Jer 1,12 (Róm 10,17; Zsid 6,9–12; Ézs 11,1–10) Sokszor ennek az ellenkezőjét tapasztaljuk: mintha Isten akarata nem teljesülne. Ezért ez az ige legyen nekünk csodálatos biztatás, hogy merjük észrevenni a látható események mögötti történést is. Ekkor tud beszélni a keresztény ember Isten megtapasztalt csodáiról. Életünk és a világtörténelem ugyanis Isten kezében van.

Kedd

Az éjszaka múlik, a nappal pedig már egészen közel van. Tegyük le tehát a sötétség cselekedeteit, és öltsük fel a világosság fegyvereit. Róm 13,12 (Ézs 60,2; Jel 2,12–17; Ézs 12,1–6) Pál apostol arra figyelmeztet, hogy nem olyan egyszerű letenni életünk korábbi szabályait, rossz szokásait és bűneit. A keresztény élet küzdelemmel jár, amelyhez fel kell vennünk a világosság „fegyvereit”. Ne felejtsük el: a világosságban nem lehet a bűnöket elrejteni. Nagyszüleink korában sok házban ott volt a szoba falán az ébredési mozgalmak figyelmeztető táblája: „Hát Jézus mit szól hozzá?” Így segítették magukat is, hogy életük tisztább legyen. Döntéseink előtt mi is kérdezzük meg önmagunktól, hogy vajon Jézus mit szól hozzá!

Szerda

A jóra törekedjetek, ne a rosszra, akkor életben maradtok. Ám 5,14 (1Pt 5,5; Jel 2,1–7; Ézs 24,1–23) Ámósz az életük újragondolására hívja fel mind az egyszerű embereknek, mind a nép vezetőinek figyelmét. Az egyéni érdek érvényesítése, az önzés tönkreteszi a család és az ország életét. Nem sikerül ugyan mindig megvalósítani a legjobbat, de aki nem törekszik a jóra, az biztos el fog bukni. Csak a jóra törekvő és hiteles emberek azok, akikben megbízhatunk, és akikkel együtt szeretnénk élni akár a házasságban, akár a közéletben.

Csütörtök

A megrepedt nádszálat nem töri össze, a füstölgő mécsest nem oltja el. Ézs 42,3 (Mt 15,30–31; 2Kor 5,1–10; Ézs 25,1–9) A szenvedéstől és a megpróbáltatásoktól mindnyájan félünk, pedig már számtalanszor megtapasztaltuk, hogy érett emberré éppen a nehéz idők, a megpróbáltatások nevelnek. A szenvedés, a betegség lehet a mi bűnünk következménye: kicsapongó életmódunk vagy lehetetlen emberi magatartásunk teszi pokollá az életet. De lehet a környezetünk is „pokol”, vagy maga a társadalom, amikor például háború van. Ezekben a nagyon nehéz időkben is fordulhatunk Istenünkhöz, aki nem hagy el, hanem megoldást ad életünkre!

Péntek

Jézus Krisztus mondja: „Aki pedig hallja tőlem ezeket a beszédeket, de nem cselekszi, hasonló lesz a bolond emberhez, aki homokra építette a házát.” Mt 7,26 (Ézs 55,3; Lk 22,66–71; Ézs 26,1–6) Minden építész tudja, hogy a házak alapozását nagyon komolyan kell venni. A felületes építkezés előbb vagy utóbb megbosszulja magát. Ezt látjuk az iskoláztatásnál is. Mindenki szeretné, ha gyermeke mérnök vagy orvos lenne – de nem lesz, mert az iskolában már az írás-olvasást sem tanulta meg becsületesen. A keresztény életvitel is azért dől össze sokaknál, mert az alapokat nem tanulják meg, ezért nem veszik komolyan a naponkénti imádságot, Isten akaratának a keresését.

Szombat

Olyan dolgot látnak, amiről senki sem beszélt nekik. Ézs 52,15 (Róm 15,20–21a; 1Thessz 4,13–18; Ézs 26,7–19) Isten mindig kész, hogy meglepetésszerűen is mutasson új utat, így mutassa ki szeretetét. Akkor is közel van hozzánk, amikor mi már semmit sem várunk az élettől. Bizony még új dolog is kezdődhet életünkben, amikor mi már csak Istenben reménykedhetünk!

Missura Tibor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Advent: új lehetőség
Adventi napokért
Békesség bennem
Egyszer véget ér…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Az Emmaus a nyolcvankettedik
Közgyűlés a nyugati egyházkerületben
Hajdú-szabolcsi esperesiktatás
Szeretne szeretni
Ülésezett az esperesi kollégium
Modellgyülekezet Nyírteleken
Harmadszorra három
Újra Tamás-mise
Mi a lényeg?
A tudás ára?
Keresztutak
A református és az evangélikus egyház ingatlanigényéről döntött a kormány
Be kell tartani…
Kitüntették D. Terray Lászlót
Vállalkozói helyzetértékelés
Krisztust helyezni életünk középpontjába
Idén is segít a MÖSZ
Összefogtak a múzeumok
Evangélikusok
Mindenki a maga dolgát…
e-világ
Van-e szükség karácsonyfára?
Keresztény szemmel
Hitel hittel
A téma az utcán hever…
A hét témája
Sebfeltárás – a gyógyulás reményében
A négyszáz éves történelem legnehezebb évtizedei
evél&levél
Kicsik között is a legjobb helyre
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Képmás-est szerzetessel
Aranykor – árnyak közt
Önálló hangon ’56-ról
„Egy is túl sok”
Betyártanyán innen
Olcsó kifli
A vasárnap igéje
„Befogadott az irgalom…”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Elhamarkodott eskü
Szószóró
Megfontoltan járni adventben
Cantate
Istendicséret – másképpen
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 50 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster