EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 50 - Mindenki a maga dolgát…

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Mindenki a maga dolgát…

Végre egyházkerületünkben is véget ért az egész egyházunkat – de különösen is a jelölőbizottságok elnökeit és tagjait – erősen igénybe vevő választási folyamat. Advent első vasárnapjának vigíliáján közgyűlésünkön éltünk jogunkkal, és eleget tettünk kötelezettségünknek: megválasztottuk az országos munkaági bizottságokba és intézményeink igazgatótanácsaiba delegált kerületi képviselőinket és az egyházkerületi lelkészképesítő bizottság tagjait. Ami a teljes tisztújításból még hátravan – tudniillik az országos bizottságok néhány taggal való teljessé tétele –, az már a megválasztott bizottsági tagok és az országos presbitérium feladata lesz.

Szóban is megtettem, de most – nevük említése nélkül – ezen a helyen is köszönetet mondok jelölőbizottságunk elnökének és tagjainak, hogy pontosan, a törvényességre ügyelve végezték munkájukat. Örömmel és megelégedéssel állapíthatjuk meg, hogy egyházkerületünkben ékesen és jó rendben történt minden. Bízom benne, hogy mindenhol és minden szinten hasonlóképpen jó rendben történtek a dolgok.

Ahogy erről már hírt adtunk, zsinatunk is megtartotta alakuló ülését. Most már intenzíven készülhet a korábbinál jóval szélesebb hatókörű munkájára, hiszen az országos közgyűlés feladatainak jelentős része is – a két testület fúziója után – most már a zsinatra hárul. Mire olvasóink advent második vasárnapján kézbe veszik ezt a lapszámot, már túl leszünk az új országos presbitérium első ülésén is.

Feltételezem, egyházunkban nem vagyok egyedül a gondolattal: jó, hogy lezárult ez a hosszú folyamat. Most igazán nekünk szól Luthernek a Kis kátét záró néhány sora: „Mindenki a maga dolgát / Jól tanulja, jól végezze, / És az egész háznak dolgát / Felviszi az Úr kegyelme.” S biztosan egyek vagyunk abban a reménységben is, hogy az Úr nemcsak a háznak, hanem egyházunknak – s talán majd a hazának – a dolgát is felviszi…

Milyen jól fogalmaz Luther: „Mindenki a maga dolgát…” Egyrészt egészen magától értődőnek tűnik ez a mondat, másrészt mindannyian tapasztaljuk, milyen nagy a veszélye annak, hogy ne így legyen.

Gyakori szomorú élménye sokunknak, hogy nagyon könnyen leszünk mások illetéktelen és szeretetlen kritikusaivá, miközben – enyhén szólva – mi sem állunk a helyzet magaslatán saját feladataink végzésében. Ilyenkor a beleszólással, kritizálással, kibeszéléssel nemritkán a saját mulasztásainkat leplezzük, róluk akarjuk elterelni a figyelmet. Napi kísértésünk ez.

Mielőtt még bárki félreértené ezt a gondolatot, jelzem, természetesen ez nem jelenti azt, hogy testvéri intéssel, figyelmeztetéssel ne segítsünk egymásnak kijavítani a hibákat és helyrehozni, amit esetleg elrontottunk, vagy hogy ne fogadjuk nyitottan, ha mások segítő szándékkal figyelmeztetnek minket. És azt sem jelenti, hogy választott vagy megbízott vezetők ne gyakorolják felelős szolgálatukat. Hiszen nekik – esetleg éppen a közösség megbízása alapján – az (vagy az is) a maguk dolga, hogy a beosztottakat és a felügyeletükre bízottakat irányítsák, és szükség esetén figyelmeztessék őket.

A feszültségeket okozó, közösségeinket, gyülekezeteinket is romboló, saját mulasztásainkat kisebbíteni akaró kritizálgatáson túl még más is okozhat gondot. Mégpedig az, hogy nem tudjuk pontosan, mi a feladatunk, választott tisztségünkhöz milyen tennivalók tartoznak. Bizony a sokat emlegetett munkaköri leírásra, a gyülekezeti és egyéb szabályzatokra szükség van; de arra is, hogy a gyülekezetben és magasabb egyházkormányzati szinten megválasztott tisztségviselők is pontosan ismerjék egyházunk törvényeinek rájuk vonatkozó részét. Tudniuk kell, hogy vállalt tisztségükben milyen kötelességeik és jogaik vannak. Javaslom is kedves testvéreimnek – az újonnan hivatalba került tisztségviselőknek különösen, de a régebb óta hivatalban lévőknek is –, hogy szánjanak rá néhány presbiteri vagy más testületi ülést, és tanulmányozzák együtt azt, ami törvényeinkből rájuk tartozik. Sok feszültségnek, vitának lehet így az elejét venni.

Most még időben vannak, testvéreim. Kérem, ne várják meg, hogy akkor kelljen ismerkedniük a paragrafusokkal, amikor egy-egy elmérgesedett helyzetben már nem is akarnak mást a törvénytől, csak hogy fegyverükbe muníciót találjanak benne. A mögöttünk lévő évekből őrizzük olyan eseményeknek az emlékét, amelyek lehetőséget adnak arra – ha elég okosak vagyunk –, hogy mások kárán okuljunk.

Most, amikor a tisztújítás fáradságos, de reménység szerint egyházhoz illő rendben lezajlott folyamata véget ér, olyan jó lenne, ha mindannyiunk szívében ott lenne ázsiai keresztény testvéreinknek az egyházért mondott imádsága: „Uram, ébreszd egyházadat, és kezdd rajtam.” (Lásd EÉ 737. oldal!)

Adja Isten, hogy ne csak külsőleg, struktúrájában kezdjen új ciklust egyházunk, hanem az új egyházi esztendő ajándékában is részesült közösségként megértsük: az új kezdet Isten ajándéka. Sokan hallották az év folyamán a tisztségviselők iktatásának fontos mondatát: Végezd a reád bízott szolgálatot Isten félelmében az Úr Jézus Krisztusba vetett hittel és a Szentlélek erejével, hűségesen és odaadóan, mint az Úrnak… Mint az Úrnak – ez a lényeg, mert szolgálatunkat csak így tölthetjük be. Ez a magunk dolga, s tudjuk, nem is kevés.

Ittzés János püspök, Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Advent: új lehetőség
Adventi napokért
Békesség bennem
Egyszer véget ér…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Az Emmaus a nyolcvankettedik
Közgyűlés a nyugati egyházkerületben
Hajdú-szabolcsi esperesiktatás
Szeretne szeretni
Ülésezett az esperesi kollégium
Modellgyülekezet Nyírteleken
Harmadszorra három
Újra Tamás-mise
Mi a lényeg?
A tudás ára?
Keresztutak
A református és az evangélikus egyház ingatlanigényéről döntött a kormány
Be kell tartani…
Kitüntették D. Terray Lászlót
Vállalkozói helyzetértékelés
Krisztust helyezni életünk középpontjába
Idén is segít a MÖSZ
Összefogtak a múzeumok
Evangélikusok
Mindenki a maga dolgát…
e-világ
Van-e szükség karácsonyfára?
Keresztény szemmel
Hitel hittel
A téma az utcán hever…
A hét témája
Sebfeltárás – a gyógyulás reményében
A négyszáz éves történelem legnehezebb évtizedei
evél&levél
Kicsik között is a legjobb helyre
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Képmás-est szerzetessel
Aranykor – árnyak közt
Önálló hangon ’56-ról
„Egy is túl sok”
Betyártanyán innen
Olcsó kifli
A vasárnap igéje
„Befogadott az irgalom…”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Elhamarkodott eskü
Szószóró
Megfontoltan járni adventben
Cantate
Istendicséret – másképpen
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 50 Mindenki a maga dolgát…

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster