EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 05 - Pax(ks)oljunk

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Pax(ks)oljunk

A kölcsönös kiengesztelődés sokatmondó szimbolikus gesztusa a liturgiában az egymásnak nyújtott békejobb, az úgynevezett „paxolás”. Többek között valami hasonlóra kínál lehetőséget az ötödik országos evangélikus találkozó, amelynek tíz év után újra a vendégszerető Duna-parti kisváros, Paks lesz a házigazdája június 22–23-án.

Mivel közel négy év telt el az előző, Székesfehérváron rendezett találkozó óta, talán nem felesleges tisztázni, hogy mi is ennek az országos rendezvénynek a célja. Rovatunk címére utalva vigyázzunk, nehogy eltájoljuk magunkat, és hamis elvárásokkal érkezzünk majd a halászlé és az atomenergia városába.

Pakson nem evangélizációt hirdetünk meg, noha tervünk és reménységünk szerint különböző eszközökkel, erőteljesen szólal majd meg egyházunk legdrágább kincse, a krisztusi evangélium, az örömhír. Nem is missziói napokat szervezünk erre a nyári hétvégére, de bízunk benne, hogy „kifelé” is vonzó hatása lesz mindannak, ami a helyi sportcsarnokban, a művelődési házban, a város templomaiban, valamint a pincesoron és nem utolsósorban a vízi színpadon történik majd…

Az alkalom profilját, lényegét leginkább a találkozó szó fejezi ki, de fontos az előtte lévő országos és az evangélikus jelző is. Nem szeretnénk sokkal többet, de kevesebbet sem, mint hogy az ország lehetőleg minden egyes evangélikus gyülekezetéből érkező vendégek az őszinte, testvéri találkozás örömét átélve kezet nyújtsanak egymásnak.

Ennek a remélt paksi kézfogásnak a forrása a találkozó bibliai mottójában rejlik: „Békesség néktek!” A feltámadott Jézus így köszön rá mély bizalmi válságban és reménységdeficitben vegetáló tanítványaira. Ez a krisztusi békesség adhat erőt, hogy újra kölcsönös bizalommal, élő reménységgel szembesüljünk a jelen kihívásaival, és felfelé, valamint egymásra figyelve keressük a jövőbe vezető utat.

Nyilvánvaló, hogy az együtt töltendő bő huszonnégy óra még arra sem lesz elegendő, hogy részletesen felmérjük az előttünk álló feladatokat. De mindaz, amit plenáris üléseken és szekciókban, kulturális programokon és baráti beszélgetéseken keresztül kaphatunk, pozitív impulzusokkal, új ötletekkel, tovább építendő kapcsolatokkal, felfrissült, kreatív hittel ajándékozhat meg minket. Így nemcsak a paksi erőmű energiája juthat el távoli településekre, hanem a paksi találkozó, a paksi kézfogás is új lendületet adhat országszerte a kisebb-nagyobb evangélikus gyülekezeteknek.

Ezzel a reménységgel folynak a találkozó tartalmi és technikai előkészületei. Ebből szeretnék most néhány gondolatot megosztani olvasóinkkal, kérve, várva a hozzászólásokat, javaslatokat. Így a paksi találkozó már most, februárban elkezdődhet közös gondolkodásban, véleménycserében, tervezésben, felhasználva a különböző kommunikációs eszközöket a levéltől a telefonon át az e-mailig.

Nem keveset küszködtünk a találkozó mottójának megtalálásával, hiszen ez – bizonyos tekintetben – aktuális irányjelző egyházunk életében. Emlékezzünk a korábbi találkozók vezérgondolataira: „Krisztus közöttetek van” (Paks, 1997); „Nyitott ajtót adtam eléd” (Csömör, 1999); „Kelj fel és járj!” (Orosháza, 2001); „Gyógyulást a világnak!” (Székesfehérvár, 2003).

Remélem, jól érzékeljük, hogy napjaink sokszorosan megosztott társadalmában feszültségeket, görcsöket oldó evangélium lehet a jézusi békesség meghirdetése. Ez nem a gyáva megalkuvások hazug álbékessége, hiszen a Bibliában a békesség mindig szervesen kapcsolódik az igazságossághoz. Nem másfél napos fegyverszünetkötést akarunk elérni Pakson, hanem valódi kéznyújtást, kiengesztelődést, Istennel és egymással való megbékélést, amelyből kreatív összefogás, tartós együttműködés születik. A protestálni szó legpozitívabb értelmében: első renden nem valami ellen, hanem valamiért! Ez biztató jellé válhat az egész társadalom számára.

A plenáris igehirdetések, fórumok és témafelvezetések mellett szekciókban szeretnénk megbeszélni a megbékélés lehetőségeit életünk konkrét területein: ifjúság, család, generációk, kisebbségek, közelmúlt, társadalom… A közösségépítést sokszínűen próbáljuk segíteni: többek között koncert, színdarab, kiállítás, sőt borkóstoló is szerepel majd a paksi „étlapon”.

Őszintén reméljük, hogy nem csupán „kötelező” záróakkord, hanem a megbékélés, az örömteli közösség átélésének igazi csúcspontja lesz a befejező úrvacsorai istentisztelet – amelyet a Magyar Televízió is közvetít – a Duna-parton. Az „oltártér” egy uszály fedélzetére kerül – a többi legyen meglepetés, de annyit azért elárulunk, hogy a vízen járás nem lesz feltétele a kommuniónak…

Imádkozzunk, hogy ezen a várva várt nyári hétvégén a paksi atomerőmű közelében igazi lelki erőmű is működjön majd, feltöltve egyházunk népét a megbékélés új életet munkáló energiájával.

Gáncs Péter püspök, Déli Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Az atya imája
Friss levegő
Heti útravaló
Keresztutak
Imaheti gondolatok
Jézus Krisztus világossága ragyog mindannyiunkra
Látni, hallani, érezni
Nagy áttörés egy kis helyen
A házigazda: Paraguay
Püspök, főgondnok és zsinat iktatása Beregszászon
Ökumenikus iskolák lelki napja Máriaremetén
Elvitte a vihar a pozsonyi evangélikus teológia tetejét
Éjszakai telefonos imaszolgálat
Paul Gerhardt-év Németországban
Evangélikusok
Nagy felelősség – sok szeretet
Pax(ks)oljunk
Egy legenda eltávozott
e-világ
Délen több a keresztény
Egyházi múzeumok a világhálón
Az erdélyi kopó titka
Keresztény szemmel
Az egyház jövőképe
Ki szólítja meg a mai gazdag ifjakat?
Kulisszák mögött – tördelve
A hét témája
Evangélikus kollégiumi körkép
Az Evangélikus Egyház Aszódi Petőfi Gimnáziuma és Kollégiuma
Békéscsabai Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola, Kollégium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium
Evangélikus Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Informatikai Szakközépiskola (Kőszeg)
Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) és Kollégium (Sopron)
Budapesti Evangélikus Kollégiumok Középiskolai Kollégiuma
Luther Márton Kollégium (Nyíregyháza)
evél&levél
Hazaköltözött Jézus hűséges szolgája
A közelmúlt krónikája
Lépésváltás a szószékre vezető úton
„Nem jó az embernek egyedül lenni…”
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Négy szinten az értékek forradalmáról
Egyházzenei nyílt nap a Zeneakadémián
Az ismeretlen Van Gogh
A vasárnap igéje
Önbizalom? Úr-bizalom!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Énekeskönyvünk 19. századi dallamai
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 05 Pax(ks)oljunk

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster