EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 05 - Az egyház jövőképe

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Az egyház jövőképe

Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem Egyesület (EPMSZE) 2007. évi első szabadegyetemi estjének Prőhle Gergely országos felügyelő volt az előadója január 17-én. Korábban többször szerepelt már előadóként a bázeli illetőségű anyaegyesület (Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem, EPMSZ) hagyományos akadémiai hetein, így nem volt meglepő, de őszinte örömömre szolgált, hogy a magyarországi egyesület vezetősége a korábbi nagykövetet javasolta az esztendő első alkalmára.

A szervezők nem titkolták, hogy bár természetesen az előadó személyisége volt a meghatározó, arra is gondoltak, hogy az országos felügyelő elődjének, az EPMSZE jelenlegi elnökének – e sorok írójának – a feladata lesz az előadó bemutatása, a moderátori teendők ellátása. Ami az összhangunkat illeti, remélem, jól vizsgáztunk az aktív, empatikus közönség előtt, melyben olyan illusztris vendég is helyet foglalt, mint Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminisztere, legutóbb washingtoni nagykövet.

Ami az előadást illeti, Prőhle Gergely négy pontban foglalta össze azokat a követelményeket, amelyeknek meg kell felelnünk ahhoz, hogy optimistán ítélhessük meg a jövőt. Mert a jelen feladatok megoldásában meghatározó kell, hogy legyen a jövőképünk. Milyennek képzeljük el azt az egyházat, amely húsz-harminc év múlva vonzó, hiteles lehet a most születő, akkor fiatal felnőtt nemzedék és persze a további generációk számára? Hogyan törhetünk ki a fogyatkozó, öregedő egyház képéből, hogyan változtathatunk ezen? – ezekre a kérdésekre választ kell adnunk.

Az első követelmény a színvonalas teológiai munka, a lutheri teológia mai specifikumainak, minket másoktól megkülönböztető voltának az érvényesítése.

A második az intézmények tevékenységének a felülvizsgálata, tárgyilagos értékelése. Érthető volt, hogy a rendszerváltozást követően minden egyház maximálisan élni kívánt a törvények adta lehetőségekkel: újraindultak az egyházi iskolák, számos új szeretetintézmény kezdte meg működését, templomok, gyülekezeti házak épültek. Többségében jó az intézmények bizonyítványa, de vannak kudarcok is. Nem elég visszakérni sok régi épületet, működtetni, felújítani is szükséges őket. Ez a források optimális felhasználását igényli. Az extenzív fejlesztést intenzív periódusnak kell követnie.

Ez a gondolat már átvezet a harmadik tényezőhöz, az anyagiakhoz. Eszközök ezek, amelyeket jelenleg még túlnyomórészt az állami költségvetés nyújt. Ez történelmileg és a jelen társadalmi igények oldaláról is indokolt. Mind állami, mind egyházi téren egyértelmű a felismerés: nem évenkénti költségvetési alkuk, hanem automatizmusok szükségesek az egyházfinanszírozásban. De nem hangsúlyozható eléggé a saját erő, a hívek által nyújtott anyagiak fontossága.

Előadásának e pontján az igen korszerű, de ma még távolinak tűnő igényt, a minőségbiztosítás egyházi követelményeit is megfogalmazta az országos felügyelő. Az Evangélikus Hittudományi Egyetemnek, majd a püspököknek is vállalniuk kell, hogy a lelkészi pályát választókat, majd azt gyakorlókat, ha alkalmatlannak bizonyulnak, eltanácsolják a szolgálatból. Érzékeny kérdés ez, de kulcskérdés. Csak a minőségi munka mozgósító erejű.

A negyedik követelmény pedig a nyilvánosság igénye minden vonatkozásban, egyfelől az egyházi munka nyilvánosságát, az egyházi sajtót, az egyházon belüli információáramlást tekintve, másfelől az egyházi személyiségek közéleti szereplését illetően. Jelen kell lennünk a nyilvánosságban.

Az előadó megígérte, hogy két év múlva még konkrétabban megfogalmazza a jövőképet, annak ismeretében, mennyire sikerült e négy tényező tekintetében előbbre haladni.

Kétségtelen, hogy a pozitív egyházi törekvések sikerét az egyházakhoz különböző módon kötődő egyesületek tevékenysége is elősegítheti. Ezért is volt örvendetes az evangélikus egyház világi vezetőjének az előadása abban a protestáns szellemiségű egyesületben, amely jelen periódusban programszerűen törekszik elősegíteni a Kárpát-medencei magyar protestáns értelmiség aktivizálódását. Erdélyben, a Vajdaságban és legutóbb a Felvidéken már megalakult az EPMSZ helyi egyesülete. Legközelebb februárban Kárpátalján kerül sor szerény zászlóbontásra.

Reméljük, erős és hosszú távon is pozitív lesz a kölcsönhatás a hazai evangélikus egyház és a Kárpát-medencei protestantizmus jövője között. Az EPMSZE idei első alkalma erről is szólt.

Frenkl Róbert


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Az atya imája
Friss levegő
Heti útravaló
Keresztutak
Imaheti gondolatok
Jézus Krisztus világossága ragyog mindannyiunkra
Látni, hallani, érezni
Nagy áttörés egy kis helyen
A házigazda: Paraguay
Püspök, főgondnok és zsinat iktatása Beregszászon
Ökumenikus iskolák lelki napja Máriaremetén
Elvitte a vihar a pozsonyi evangélikus teológia tetejét
Éjszakai telefonos imaszolgálat
Paul Gerhardt-év Németországban
Evangélikusok
Nagy felelősség – sok szeretet
Pax(ks)oljunk
Egy legenda eltávozott
e-világ
Délen több a keresztény
Egyházi múzeumok a világhálón
Az erdélyi kopó titka
Keresztény szemmel
Az egyház jövőképe
Ki szólítja meg a mai gazdag ifjakat?
Kulisszák mögött – tördelve
A hét témája
Evangélikus kollégiumi körkép
Az Evangélikus Egyház Aszódi Petőfi Gimnáziuma és Kollégiuma
Békéscsabai Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola, Kollégium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium
Evangélikus Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Informatikai Szakközépiskola (Kőszeg)
Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) és Kollégium (Sopron)
Budapesti Evangélikus Kollégiumok Középiskolai Kollégiuma
Luther Márton Kollégium (Nyíregyháza)
evél&levél
Hazaköltözött Jézus hűséges szolgája
A közelmúlt krónikája
Lépésváltás a szószékre vezető úton
„Nem jó az embernek egyedül lenni…”
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Négy szinten az értékek forradalmáról
Egyházzenei nyílt nap a Zeneakadémián
Az ismeretlen Van Gogh
A vasárnap igéje
Önbizalom? Úr-bizalom!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Énekeskönyvünk 19. századi dallamai
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 05 Az egyház jövőképe

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster