EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 06 - Zenei élet a békéscsabai evangélikus gimnáziumban

Cantate

Egyházzene és oktatás 2.

Hozzászólás a cikkhez

Zenei élet a békéscsabai evangélikus gimnáziumban

A rovat indulásakor terveink között szerepelt az is, hogy bemutatjuk az egyházi iskolákban zajló zeneoktatást. Ez alkalommal a békéscsabai evangélikus gimnázium zenei életéről szóló beszámolót olvashatják. (E. Zs.)

„Mindenik embernek a lelkében dal van, / és a saját lelkét hallja minden dalban. / És akinek szép a lelkében az ének, / az hallja a mások énekét is szépnek.” (Babits Mihály)

Egy iskola zenei életét az határozza meg, hogy a diákság milyen formában és milyen gyakorisággal énekelhet, illetve zenélhet, milyen koncerteken vehet részt, milyen zenei élménnyel gazdagodhat az ott töltött esztendők alatt. A feltételek adottak, hiszen gimnáziumunkban jól felszerelt szaktanterem segíti a munkát, zongoránk, gitárunk is van.

Heti egy énekóra áll rendelkezésre a békéscsabai evangélikus gimnáziumban is. Ekkor kellene az Evangélikus énekeskönyv énekeit gyakorolnunk, zenetörténettel ismerkednünk, zeneszerzők munkásságáról és életútjáról beszélgetnünk, népzenénk gyöngyszemeit megszerettetnünk, népzenei és műzenei szemelvényeket énekelnünk – és akkor a zeneelmélet rejtelmeiről még nem is esett szó… Mit tehet egy ének-zene tanár, hogy ebben az ellehetetlenített helyzetben munkája áldás lehessen?

Azt teheti, hogy úgy megszeretteti diákjaival az együtt muzsikálást és az együtt éneklést, hogy az órán kívül hiányozzon nekik. Tanárként évi harminchét órája van arra, hogy olyan zenei alapot adjon eszközként a kezükbe és plántáljon a lelkükbe, amely révén teljesebb lehet az életük. Másképpen fogalmazva: érezzék a hiányát annak, ha nincsenek igényes zene közelében, „közepében”. Ahogyan Kodály Zoltán mondta: „Lehet élni zene nélkül. A sivatagon át is vezet út. De mi, akik azon fáradozunk, hogy minden gyerek kezébe kapja a jó zene kulcsát s vele a rossz zene elleni talizmánt, azt akarjuk, ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos kerteken.”

Gimnáziumunk zenei életének középpontjában két, iskolánk diákjai körében igen népszerű kezdeményezés áll. Az egyik a közel száztagú kórus, a másik pedig a békéscsabai evangélikus ifi, melybe sok diákunk jár. Az utóbbi érdeme, hogy jelenleg negyven-ötven diákunk tanul gitározni, de még rajtuk kívül is legalább ötvenen járnak zeneiskolába. Iskolánk kórusa 2004 januárjában alakult meg húsz-huszonöt fővel. Most ennél jóval több diák énekel együtt nagy lelkesedéssel. Mind a nyolc évfolyamból vannak dalos kedvű fiúk és lányok. A zeneszeretet és a közös éneklés élménye formálja, alakítja a kórus és az ifi közösségét, ezzel együtt tartalmasabbá, élővé teszi a gimnáziumi életet is.

De nemcsak közösségi élményt nyújt az énekkar. Igyekszünk eljutni énekelni minél több helyre a környező gyülekezetekbe és Erdélybe is. Ezeken az alkalmakon átélhettük már többször a Szentlélek erejét, az Istennek való szolgálat csodáját. Sikerélményt is nyújt a kórus, hiszen a minősítéseken és versenyeken szép eredményeket értünk el. A zene által kapott élmények összekovácsolják a gyerekeket, és megtapasztalhatják azt a boldogságot, hogy micsoda erőt ad, amikor Istenről teszünk bizonyságot a Szentlélek erejétől segítve. „Teljes lelki élet zene nélkül nincs” – mondta Kodály, és mennyire igaza volt!

Bármennyire nagy igyekezettel próbálják is visszaszorítani az éneklést és az ének-zene tanulást az iskolákban, a keresztény oktatásban ez hatalmas hiba volna! A gyermekek nevelésének egyik legfontosabb színtere a muzsikálás: megtanít együtt venni a levegőt, együtt tartani a hangot, egymásra odafigyelni. Alázatra, önfegyelemre és belső csendre tanít, mert ahhoz, hogy teljesen az énekre figyeljünk, félre kell tennünk a gondolatainkat, érzelmeinket és indulatainkat, tehát saját magunkat.

Békéscsabán is teljes lelki életre próbáljuk nevelni diákjainkat; ez zene nélkül lehetetlen volna. Népzenei és egyházzenei kincsünkből igyekszünk a lelküket gazdagítani, hogy az ott elraktározott dallamok és szövegek teljesebbé tehessék hitüket és életüket.

Kutyejné Ablonczy Katalin


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A lap
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Jövőtervezés és felelős gondolkodás
Rovatokról gazdaszemmel
Tényfeltárás egyházunkban
Isten emberére emlékeztek
Keresztutak
Egyéves a marosvásárhelyi Diakóniai Keresztyén Alapítvány
Sajtómunka és a keresztény értékek képviselete
Rövidre vágva – kis (női) hírek a nagyvilágból
Kétszázharminc éves a vallásszabadságról rendelkező törvény Virginiában
A Vatikán diplomáciai céljai
Népszerű XVI. Benedek pápa első enciklikája
Paraguay a számok tükrében
Miért vagyunk kicsinyhitűek?!
Evangélikusok
„Bekötött szemmel egy közepes forgalmú úton”?
e-világ
Zöldségekről-gyümölcsökről
Keresztény szemmel
Nincs kettő egy nélkül
Útra készen
Mint a Hajnalcsillag…
A hét témája
Idősebbek is elkezdhetik
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
Tésztából oltárrács
Nyugállományban, de nem tétlenül
Rózsakertben
evél&levél
Szeretet határok nélkül – Liebe ohne Grenzen
A közelmúlt krónikája
Áll a bál
Berzsenyis bál – ahogyan kell
Táncoltak, hogy segítsenek
Megjelenés csak pöttyösben
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
„Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet”
Vezetnek vagy félrevezetnek?
Almásy László Ede élete képekben
Déli harangszó
A vasárnap igéje
Isten útjai kifürkészhetőek
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Vétettem a Szentlélek ellen?
Szószóró
Túlélési gyakorlat
Cantate
Zenei élet a békéscsabai evangélikus gimnáziumban
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 06 Zenei élet a békéscsabai evangélikus gimnáziumban

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster