EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 06 - Miért vagyunk kicsinyhitűek?!

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Miért vagyunk kicsinyhitűek?!

Jól működő ökumenikus szervezet a Viharsarokban

Nem kell kishitűnek lennünk – ezt igazán megtanulhatjuk katolikus testvéreinktől. Talán a kedves olvasóknak is voltak már ilyen gondolataik, vagy lesznek, ha elolvassák az alábbiakat a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) békési szervezetének a munkájáról.

Bár a szervezet még csak hat éve működik, máris sokat tett a viharsaroki kisvárosért. Abból indultak ki, hogy ha már megszerveződnek, akkor vegyék komolyan magukat; akkor annak a szeretetnek, amelyet Krisztustól tanultak, és amely belülről szorongatja őket, utat kell adniuk. Vagyis keresniük kell a módját, hogy mi módon segítsenek a rászorulókon, akik ott élnek közöttük, és akiket már keresni sem kell – sajnos nemritkán már maguk jelentkeznek. Nem érnek rá azon törni a fejüket keseregve, hogy egy keresztény civil szervezet feladata-e egyáltalán a segítségnyújtás, vagy pedig valamely „hivatalos” szervé.

A tagság többsége katolikus felekezetű, pedig Békés tradicionálisan református település. Nem kell szégyellni, hogy leírjuk: náluk „egészségesebb” a gyülekezet korosztálybeli összetétele, vagyis több az aktív kereső, a fiatalabb, agilisebb személy, mint a legtöbb protestáns közösségben. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége általánosságban leginkább a római katolikus egyházhoz köthető, országos elnöke dr. Osztie Zoltán budapesti pap. A szövetségnek, mely a legnagyobb hazai keresztény civil szerveződés, hetven alapszervezete van; mintegy ötezer tag tevékenykedik bennük.

A békési KÉSZ elnöke, dr. Pálmai Tamás (képünkön jobbra) háziorvos elmondta, hogy legfőbb céljuk az evangélizáció, a jó hír közvetítése. A gyakorlatban ez karitatív munka és kulturális tevékenység formájában ölt testet. Jó ötletnek bizonyult az, hogy a farsangi időszakban rendezett nagyszabású, immár megyei rangra emelkedett bál bevételét (amelyhez képzőművészeti tárgyak és borok árveréséből származó pénzösszeg is társul) teljes egészében a rászorulóknak adják. Az ahhoz való ragaszkodás, hogy a bál tényleg a báli szezonban legyen, már önmagában példaadó, hiszen tapasztalhatjuk, hogy ezt elég nagyvonalúan kezelik nem egyházi körökben, és sokszor belecsúsznak a mulatságok a böjtbe.

A karitatív tevékenység a városban élő rászoruló családok segítését jelenti pénz, élelmiszer, tűzifa, ruházati és tisztálkodási eszközök, bútorok és egyebek formájában. Támogatják a bélfenyéri, a dévai, a nagyszalontai és a torockói árvaházat is, egyebek mellett könyvekkel, iskolaszerekkel, ruházattal és élelmiszerekkel. Fontos tehát a határon túli magyarok segítése; például egy az egyben ők fizetik hét csángó gyerek magyarul taníttatását. Szintén a bál bevétele az alapja félszáz olyan gyermek nyári táboroztatásának, akik egyébként nem tudnának nyaralni, annyira szegény a családjuk.

Igyekeznek a városi kulturális életet is felrázni előadások, zenés és irodalmi estek szervezésével. Bár majdnem húsz évvel vagyunk a rendszerváltozás után, még mindig dívik a „télapózás”. Ez ellen akarnak tenni a Mikulás-ünnepség megrendezésével, ahol természetesen az ünnep gyökerét, Szent Miklós munkásságát igyekeznek tudatosítani a gyerekekben és szüleikben. Nem mellékesen pedig legalább száz rászoruló családhoz jut el így az örömhír mellett némi csokoládé vagy más ajándék.

Tavaly óta évenként átadják az országban egyedülálló KÉSZ-díjat. Odaítélésének kritériuma a város életében és érdekében kifejtett kimagasló, önzetlen tevékenység, keresztény életvitel, valamint a magyarság értékeinek felvállalása, továbbsugárzása, gazdagítása.

A tagok lelkiségének ápolása is fontos. Rendszeresen tartanak összejöveteleket, ahol többek között olvasmányélményeikről, istenélményeikről is őszintén vallanak egymás előtt. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ökumenikus szervezetről van szó! Ilyen lelkülettel, a felekezeti korlátoktól függetlenül zajlik az évenként szokásos csíksomlyói zarándoklat is.

Aktív részesei a városi közéletnek, mint dr. Pálmai Tamás – aki maga is önkormányzati képviselő – mondja; az öntudatos keresztény közéleti elkötelezettség hirdetése és gyakorlása elsődleges a számukra, mert csak emelt fejjel, tiszta és teljes szívvel, élő hittel lehet a magyar közéletet megújítani. A jövő feladatai között a család, a nemzet, a vonzó közösségek megerősítését emelte ki. Ebben kell élen járniuk azoknak, akik keresztény értelmiségieknek vallják magukat.

A szervezet aktív működésére az országos szövetségben is felfigyeltek, így idén a békési KÉSZ szervezi az ifjúsági országos KÉSZ-zarándoklatot Erdélybe, Illyefalvára.

Egy lényegeset még nem említettem: a békési szervezet mindössze huszonnyolc tagot számlál. Újabb „örök igazság”: nem mindig a létszám a legfőbb tényezője annak, hogy egy szerveződés vagy bármilyen egység jól működjön, a hitet pedig a templomfalakon kívül is élni kell, így tölthető be a misszió jézusi parancsa.

Szegfű Katalin


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A lap
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Jövőtervezés és felelős gondolkodás
Rovatokról gazdaszemmel
Tényfeltárás egyházunkban
Isten emberére emlékeztek
Keresztutak
Egyéves a marosvásárhelyi Diakóniai Keresztyén Alapítvány
Sajtómunka és a keresztény értékek képviselete
Rövidre vágva – kis (női) hírek a nagyvilágból
Kétszázharminc éves a vallásszabadságról rendelkező törvény Virginiában
A Vatikán diplomáciai céljai
Népszerű XVI. Benedek pápa első enciklikája
Paraguay a számok tükrében
Miért vagyunk kicsinyhitűek?!
Evangélikusok
„Bekötött szemmel egy közepes forgalmú úton”?
e-világ
Zöldségekről-gyümölcsökről
Keresztény szemmel
Nincs kettő egy nélkül
Útra készen
Mint a Hajnalcsillag…
A hét témája
Idősebbek is elkezdhetik
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
Tésztából oltárrács
Nyugállományban, de nem tétlenül
Rózsakertben
evél&levél
Szeretet határok nélkül – Liebe ohne Grenzen
A közelmúlt krónikája
Áll a bál
Berzsenyis bál – ahogyan kell
Táncoltak, hogy segítsenek
Megjelenés csak pöttyösben
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
„Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet”
Vezetnek vagy félrevezetnek?
Almásy László Ede élete képekben
Déli harangszó
A vasárnap igéje
Isten útjai kifürkészhetőek
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Vétettem a Szentlélek ellen?
Szószóró
Túlélési gyakorlat
Cantate
Zenei élet a békéscsabai evangélikus gimnáziumban
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 06 Miért vagyunk kicsinyhitűek?!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster