EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 06 - Zöldségekről-gyümölcsökről

e-világ

Éljünk természetesen!

Hozzászólás a cikkhez

Zöldségekről-gyümölcsökről

A teremtéstörténetbeli étrendben – esett már róla szó lapunk ez évi 4. számában – a gabonák után rögtön a zöldségek és gyümölcsök következnek. Szét lehetne választani őket, mégsem tesszük, mert nagyon sok közös van bennük. A legelső mindjárt, hogy majdnem minden esetben fogyaszthatóak nyersen. Sőt a szervezetünk számára így érnek a legtöbbet, ugyanis a tápanyagok, vitaminok ebben a formában találhatóak meg bennük a legteljesebb mértékben.

Hajdanában az emberek egyszerűen leszedték és elfogyasztották a vadon termő fák, bokrok terméseit, gyümölcseit. Később elkezdték aktívan termelni is azokat, melyek számukra ízletesek, táplálóak voltak. Minden területnek a világon megvannak a maguk tipikus zöldségei és gyümölcsei. Elsősorban ezekből, tehát a hazai termésből érdemes választani, ha az asztalunkra, tányérunkra keresünk valami frisset. A legértékesebb ugyanis a frissen szedett, vagyis idény zöldség-gyümölcs. Ugyan sok fajtát lehet (és a tél miatt kell is) jól tárolni, de az idő múltával sokat veszítenek értékes összetevőikből.

Az idénynövények mellett szól az is, hogy nem kell távoli országokból, több ezer kilométer távolságból importálni őket, tehát megspórolható a hosszú szállítás okozta környezetszennyezés. Vásárlásukkal ráadásul a helyi termelőket támogatjuk. Az idényüket élő zöldségeket és gyümölcsöket nem kell mesterséges szerekkel és mesterséges fénnyel érlelni, és nem kell éretlenül leszedni arra hivatkozva, hogy „majd úgyis megérnek a hosszú út alatt”.

Az igazán értékes táplálék biogazdaságból származik. Az ökológiai gazdálkodásról későbbi cikkeinkben lesz szó; most legyen elég alapelemének említése: a vegyszermentes termelés, melynek során csak biológiai eszközöket használnak növényvédelemre, tehát kemikáliákat nem, s ebből adódóan mérgektől mentes növényeket termesztenek.

Hogyan tehetünk szert biogyümölcsre, biozöldségre? Aki szerencsés, és saját kertje, valamint elegendő ideje, energiája van, megtermelheti a saját maga és családja számára a garantáltan vegyszermentes, éltető eledelt. Ha erre nincs lehetősége, meg kell találnia a megbízható beszerzési forrást. Falun célszerű idősebb emberek termékeit vásárolni háztól, ők nagy valószínűséggel nem használnak vegyszereket, és nagy tapasztalattal, a termőföld iránti szeretettel bánnak a növényekkel.

Akinek lehetősége van rá, eljárhat biopiacra, ahol a termelők kizárólag biotermékeket árusítanak. (A „biotermelő” minősítést a Biokontroll Hungária Kht. folyamatos felügyelete mellett lehet csak megkapni.) Budapesten több biopiac is van, a legnagyobb a Csörsz utcai (XII. kerület), ahol szombat délelőttönként lehet vásárolni. Feltétlenül érdemes meglátogatni, garantáltan visszatérő vendégek leszünk! Vidéken érdemes megkeresni a biotermelőket, akik árusítanak háztól is, illetve a bioboltokban is megkaphatunk sok mindent – persze nem kevés kiskereskedelmi felárral. Az interneten rengeteg információt találunk ezzel kapcsolatban (például www.biokultura.org vagy www.biopiac.net).

Néhány évvel ezelőtt indult egy mozgalom: „Naponta ötször egyél zöldséget és gyümölcsöt!” Az ennek megfelelő egynapi menü télen például így nézhetne ki: reggelire 3 dl frissen csavart gyümölcslé, zabkása mézzel, mazsolával. Tízóraira két-három darab alma, pár szem dió. Ebédre vegyes zöldségleves, spenót, tükörtojás, uzsonnára egy szelet sütőtök, vacsorára pedig teljes kiőrlésű kenyér babpástétommal, nyers sárgarépából és céklából készült salátával vagy reszelt fekete retekkel, egy pohár kefir vagy joghurt.

Minden étkezés része legyen legalább egy maréknyi zöldség vagy gyümölcs, melynek egyik felét nyersen, másik felét rövid főzéssel-párolással készítsük el. Fedezzük fel a régi jó magyar gyümölcsöket: a birsalmát, szilvát, fekete ribizlit, bodzát és zöldségeket: a lila hagymát, mángoldot, kelkáposztát, bimbós kelt, fekete retket, céklát, sütőtököt! A cél, hogy minél színesebb legyen a tányérunk: együnk mindennap narancssárgát, pirosat, zöldet!

Bogdányi Mária


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A lap
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Jövőtervezés és felelős gondolkodás
Rovatokról gazdaszemmel
Tényfeltárás egyházunkban
Isten emberére emlékeztek
Keresztutak
Egyéves a marosvásárhelyi Diakóniai Keresztyén Alapítvány
Sajtómunka és a keresztény értékek képviselete
Rövidre vágva – kis (női) hírek a nagyvilágból
Kétszázharminc éves a vallásszabadságról rendelkező törvény Virginiában
A Vatikán diplomáciai céljai
Népszerű XVI. Benedek pápa első enciklikája
Paraguay a számok tükrében
Miért vagyunk kicsinyhitűek?!
Evangélikusok
„Bekötött szemmel egy közepes forgalmú úton”?
e-világ
Zöldségekről-gyümölcsökről
Keresztény szemmel
Nincs kettő egy nélkül
Útra készen
Mint a Hajnalcsillag…
A hét témája
Idősebbek is elkezdhetik
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
Tésztából oltárrács
Nyugállományban, de nem tétlenül
Rózsakertben
evél&levél
Szeretet határok nélkül – Liebe ohne Grenzen
A közelmúlt krónikája
Áll a bál
Berzsenyis bál – ahogyan kell
Táncoltak, hogy segítsenek
Megjelenés csak pöttyösben
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
„Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet”
Vezetnek vagy félrevezetnek?
Almásy László Ede élete képekben
Déli harangszó
A vasárnap igéje
Isten útjai kifürkészhetőek
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Vétettem a Szentlélek ellen?
Szószóró
Túlélési gyakorlat
Cantate
Zenei élet a békéscsabai evangélikus gimnáziumban
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 06 Zöldségekről-gyümölcsökről

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster