EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 21 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Ez a nép csak szájával közeledik hozzám, és ajkával dicsőít engem, de szíve távol van tőlem. Ézs 29,13 (ApCsel 2,1.4; Jn 14,23–27; ApCsel 2,1–18; Zsolt 118,1–14) Nézzünk szét ma a templomban! Karácsonykor, húsvétkor, ugye, többen voltak? Pedig a mai nap a lelkes indulás napja, születésnapnál is több. Mert pünkösd nem emlékezés és múltidézés, hanem erőforrás, töltekezés és az újraindulás ünnepe. A megfáradt, kiégett, elerőtlenedett emberek, gyülekezetek hatalmas lehetősége. Pünkösd ezt ajándékozza: üres vallásosság helyett élő hitet, nosztalgiázás helyett Isten valóságos erejét. Szent István népe, Luther Márton népe: ébresztő!

Hétfő

Az Úr szólította Sámuelt, és ő így felelt: Itt vagyok. 1Sám 3,4 (Róm 8,15; Mt 16,13–19; 1Kor 12,4–11; Zsolt 51,12–14) Egy kisfiú, aki kiválasztott lett. Akit maga Isten szólított meg. Egy kisfiú, aki először nem tud mit kezdeni az élménnyel, de most biztosan cseng a hangja: itt vagyok. Ugyanez az Isten naponta mondja: „Pál, János, Erzsébet, Zsuzsa” – és még ezernyi más nevet. Megszólít téged, engem. A nevünkön szólít, mert ismer. Mert szüksége van ránk. Mert terve van velünk. Körülöttünk és bennünk azonban túlontúl nagy a zaj. Egyáltalán meghalljuk-e a hangját? És van-e, aki eligazít? – Csavard le a hangerőt, különben nem fogod meghallani halk szavát!

Kedd

Simon Péter így felelt: „Uram, kihez mennénk? Örök élet beszéde van nálad.” Jn 6,68 (3Móz 19,31; ApCsel 4,23–31; 1Móz 24,1–28) Annyi ötletünk lenne Péter számára. Hogy megoldás a pénz, a siker, a karrier, a fiatalság, az egészség vagy a szépség. Embertársaink zöme ma ezek után fut. Pillangókat kergetnek, s egyszer majd a levegőt markolja üres kezük. Péter megtalálta a választ. Jézus nem fut el előlünk, nem illan el, mint a délibáb, nem csal meg. Aki Jézusra építi az életét, kősziklára épít. Mert ő örök életet kínál és nem múló boldogságot.

Szerda

Mindaz, amit Isten tesz, örökké megmarad; nincs ahhoz hozzátenni való, és nincs belőle elvenni való. Préd 3,14a (ApCsel 17,26; ApCsel 8,/9–11/12–25; 1Móz 24,29–49) Isten tökéletes világot alkotott. Nincs az ő alkotásában semmi kivetnivaló. Az éden maga volt a teljesség, az örök békesség, ahol Isten minden teremtménye boldogan élhetett volna. A valóság azonban más. Öljük egymást fegyverrel, nyelvünkkel vagy bolond elképzeléseinkkel. Pusztítunk, mert a teremtmény nagyobbá akar lenni Alkotójánál. Isten válasza: Jézus Krisztus, a Megváltó. A megoldás, az egyedül üdvözítő. Senki nem tud nála jobbat.

Csütörtök

Odament egy leprás, leborult Jézus előtt, és ezt mondta: „Uram, ha akarod, megtisztíthatsz.” Mt 8,2 (Ruth 2,12; ApCsel 11,1–18; 1Móz 24,50–67) Az internetes kereső „a remény nem hal meg soha” szólást csak három helyen találta meg. Ennek változatát, azt, hogy „a remény hal meg utoljára”, viszont összesen 36 800 helyen. Ezek szerint a többség úgy véli, ha utoljára is, de egyszer a remény is meghal. A leprás reménye ellenben nem szűnt meg létezni. Mert több volt, mint remény. Ő hitt, tudott valamit: számára Jézus a megoldás. És alázatos volt. Ez az el nem múló, hitté lett reménység viszi oda Jézushoz. Ez nem a szalmaszál bizonytalansága, hanem szilárd meggyőződés. Ő meggyógyult. – Te hogyan mégy oda Jézushoz?

Péntek

A megtérés és a higgadtság segítene rajtatok. Ézs 30,15 (Róm 5,5; ApCsel 11,19–26; 1Móz 25,19–34) A tékozló fiúnak el kellett jutnia a disznók vályújáig, hogy rádöbbenjen, honnan esett ki, és hova kellene visszatérnie. Mi milyen mélységeket fogunk még megjárni? Hova kell még süllyednünk, hogy egyáltalán a fejünkhöz kapjunk? Isten néha megengedi, hogy megtudjuk, mire megyünk nélküle. Ki kell ezt próbálni? Milyen megrázkódtatást kell még átélnünk, hogy rájöjjünk, az atyai házban a helyünk? Valóban, nekünk mindig Mohács kell, hogy észre térjünk? Az Atya pedig ott áll és vár. Naponta kimegy a kapu elé, kémleli a messzi utat. Hátha egyszer meglátja a mi meggörnyedt, meggyötört, rongyos alakunkat is. És majd szalad, csak szalad, és fut…, hogy magához öleljen.

Szombat

Életünk folyamán szüntelen a halál révén állunk Jézusért, hogy a Jézus élete is láthatóvá legyen halandó testünkben. 2Kor 4,11 (Zsolt 63,4; ApCsel 18,1–11; 1Móz 27,1–29) Múlnak az éveink. Szaporodnak arcunkon a ráncok. És éjjeliszekrényünkön a gyógyszerek. Egyre több időt töltünk az orvosnál. Majd megnehezedik a járásunk. Megöregszünk. Előbb bottal, majd járókerettel, végül már sehogy sem megy a járás. Megállíthatatlanul közeleg az elmúlás. – De élő Jézusunk van! Ha ismerjük őt, a szemünk csillogásában megmaradhat az élet. Elmúlunk ugyan, de Jézussal az el nem múló fiatalságban lesz részünk. – Látják ezt a többiek, ha a szemedbe néznek?

Lupták György


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Örökké pünkösd
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Új kezdet délen
Világverseny és világnak szóló üzenet Győrött
A legkisebb északi gyülekezet nagy napja
Esperesi tanácskozás
Napirendkészítés
Egyre közelebb
Az ötödik országos evangélikus találkozó programja
Százhuszonöt éves a szegedi templom
Tamás-mise MIskolcon
A diakónia szárnya alatt
Keresztutak
Világméretű „ökumenikus békegyűlés” lesz?
Olasz egyháztámogatási reform
Megoldás felé az északír konfliktus
Napjaink ökumenikus klímája
Továbbra is tilos a közös úrvacsora
Evangelische Partnerhilfe
Evangélikusok
Rekonfirmáció…
Célközelben
Az országos felügyelő naplójából
Emlékezés egy tüzes hangú egyházvezetőre
„Hálás vagyok, hogy nem én vagyok ítélőbírája…”
e-világ
Templom egere wiki
Keresztény szemmel
Az egyház küldetése mai nyelven, új fogalmakkal
Nulla, Rh-pozitív
Eső
Imázs
Hagyjuk-e az omladozó épületeket?
A hét témája
Pünkösd ünnepére
Az Egyházak Világtanácsának pünkösdi üzenete
Európa jövője, az egyház egysége
evél&levél
Másnapra tiszta emléktábla…
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Pünkösd az ökumené jegyében
Száz éve született Rózsa Miklós zeneszerző
Középpontban: Jézus Krisztus
Múzeumi majális 2007
Evangélikus gyűjteményt avattak Bonyhádon
Bemutatkozik a nagymányok–váraljai evangélikus gyülekezet
Miniszteri látogatás a Luther Márton Szakkollégiumban
Egyszerű, de nagyon finom túrós
A vasárnap igéje
Az Írásokból türelmet és vigasztalást meríthetünk
Bábeli nyelvzavar helyett pünkösdi megértés
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 21 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster