EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 21 - Templom egere wiki

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Templom egere wiki

Úttörő vállalkozásként a Magyar Keresztény Internet Egyesület és a Harmat Kiadó 2002-ben jelentette meg A templom egere című kötetet. Bogdányi Gábor, a könyv szerkesztője bevezetőjében a kiadvány céljaként azt jelölte meg, hogy „…lelkipásztorok és érdeklődő munkatársaik, elkötelezett hívő emberek számára irányt mutasson az internet használatában”. A könyvet a magyarországi parókus lelkészek ingyen kapták meg, de kereskedelmi forgalomban is kapható volt.

A kiadás éve óta rengeteget változott az informatika. Aki már akkor is használta az internetet, tudja, hogy az azóta elindult web 2.0-s portálok az interaktivitás lehetőségeit szélesre tárták, de sokat változtak a virtuális kapcsolattartás lehetőségei is.

A könyv annak idején sok tekintetben alapismeretek átadását is célul tűzte ki. Az internet használatának ismertetését, az elektronikus levelezés bemutatását alapvető fogalmak megismertetésével kezdte, szólt az internet veszélyeiről is vagy arról, hogy milyennek kellene lennie egy gyülekezeti honlapnak. Nos, azóta ezekkel a fogalmakkal az egyháztagok jelentős része tisztában van.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem műszaki informatikát tanuló hallgatója, Fülöp Tamás 2006-ban úgy vélte, eljött az ideje, hogy a könyv tartalmának a fejlődést követő, frissített változatát megjelentesse a világhálón. Kiváló ötlettel nem egy statikus honlapot készített, hanem igazi web 2.0-s alkalmazást, wikit indított.

A wiki kifejezés a Wikipedia portál nevére utal. A Wikipedia önmagát mint ingyenes enciklopédiát (The Free Encyclopedia) határozta meg; mára a világháló legnagyobb tudásanyagát gyűjtötte össze. A nagy ötlet, amelyre a portál kitalálói a fejlesztést alapozták, az volt, hogy az internet felhasználói együtt nagyobb tudást képesek összehordani, mint egy-egy tudásbázis-fejlesztéssel foglalkozó zárt tudóscsoport. Mára a Wikipedia (wiki) a világ számtalan nyelvén elérhető, folyamatosan frissülő tudásbázissá fejlődött, amely még akkor is a hasznos ismeretek netovábbja, ha olykor a megjelenő információk nem teljesen korrektek. Utóbbi kritika egyébként a dicsérete is a wikinek, hiszen ha egy felhasználó hibás információt tölt fel, azt más felhasználók javíthatják.

Fülöp Tamás fejlesztése tehát a 2002-es kötetet és a Wikipedia ötletét ötvözi; alapja a könyv revideált változata, fejlődésének irányát pedig a látogatók tudása adja, melyet megosztanak a virtuális közösséggel. A nyitóoldalon két fontos menüt talál a látogató, egy leírást a honlap használatáról, valamint a tartalomjegyzéket. Előbbi eligazítja a látogatót abban, miként használhatja és bővítheti az „egeres” ismeretek tárházát, utóbbi pedig az eredeti könyv tartalmát mutatja meg.

A tartalomjegyzékből elindulva jutunk a mindig aktualizált tudásanyaghoz. Egy-egy címre kattintva megnézhetjük a címhez tartozó leírást, az oldal alján pedig megtekinthetjük az előző (!) változatokat is. A honlapon a zölddel kiemelt szócikkek már megszerkesztett oldalra mutatnak, a pirossal jelöltek még nincsenek szerkesztve. Természetesen, mint fentebb kiderül, mindkét színnel jelölt szócikkek tovább szerkeszthetők – regisztrált felhasználók számára. A regisztráció egyszerű, alig félperces folyamat, a jelszót e-mailben küldi a portál. Ezután ki-ki hozzáadhatja a közös tudáshoz a saját ismereteit! Sajnos új szócikket nem lehet az adatbázishoz hozzáadni – vagy csak én voltam olyan ügyetlen, hogy nem jöttem rá ennek a módjára –, ugyanakkor a már meglevő (hangsúlyozom: az eredeti könyv szerkezetét alapul vevő) tartalmat így is hasznosan lehet bővíteni.

A http://digitus.itk.ppke.hu/templomegere címen (vagy az Evangélikus portál bal oldalán az Újdonságok között) elérhető tudásbázist láthatóan eddig nem sokan látogatták, még kevesebben szerkesztették. Az eddigi frissítések leginkább az ötletgazda munkáját dicsérik. Csak biztatni tudom az olvasót, hogy először olvasson, aztán ha úgy ítéli meg, hogy tud hozzátenni az anyaghoz, akkor szerkesszen! A megjelenő tartalom közkincs, mindenki számára hasznos lehet!

– erdelyik –


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Örökké pünkösd
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Új kezdet délen
Világverseny és világnak szóló üzenet Győrött
A legkisebb északi gyülekezet nagy napja
Esperesi tanácskozás
Napirendkészítés
Egyre közelebb
Az ötödik országos evangélikus találkozó programja
Százhuszonöt éves a szegedi templom
Tamás-mise MIskolcon
A diakónia szárnya alatt
Keresztutak
Világméretű „ökumenikus békegyűlés” lesz?
Olasz egyháztámogatási reform
Megoldás felé az északír konfliktus
Napjaink ökumenikus klímája
Továbbra is tilos a közös úrvacsora
Evangelische Partnerhilfe
Evangélikusok
Rekonfirmáció…
Célközelben
Az országos felügyelő naplójából
Emlékezés egy tüzes hangú egyházvezetőre
„Hálás vagyok, hogy nem én vagyok ítélőbírája…”
e-világ
Templom egere wiki
Keresztény szemmel
Az egyház küldetése mai nyelven, új fogalmakkal
Nulla, Rh-pozitív
Eső
Imázs
Hagyjuk-e az omladozó épületeket?
A hét témája
Pünkösd ünnepére
Az Egyházak Világtanácsának pünkösdi üzenete
Európa jövője, az egyház egysége
evél&levél
Másnapra tiszta emléktábla…
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Pünkösd az ökumené jegyében
Száz éve született Rózsa Miklós zeneszerző
Középpontban: Jézus Krisztus
Múzeumi majális 2007
Evangélikus gyűjteményt avattak Bonyhádon
Bemutatkozik a nagymányok–váraljai evangélikus gyülekezet
Miniszteri látogatás a Luther Márton Szakkollégiumban
Egyszerű, de nagyon finom túrós
A vasárnap igéje
Az Írásokból türelmet és vigasztalást meríthetünk
Bábeli nyelvzavar helyett pünkösdi megértés
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 21 Templom egere wiki

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster