EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 22 - Két tűz között

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Két tűz között

Kérdések, kérések missziói alkalmak idején

Szeretném remélni, hogy ezekben a hetekben valóban két tűz között vagyunk – és akkor még nem is számoltam az itt is, ott is fellobbanó, hívogató fényű pásztor- és tábortüzeket… És azt is remélem, hogy mindegyikben ugyanaz a Tűz lobog. Mert ha a Tűz nélküli kísérletek lennének ezek, akkor kár a fáradozásért, minden hiábavaló, és legjobb esetben is csak jó szándékú próbálkozás az egész. A mostanában örvendetesen szaporodó alkalmainkra gondolok.

Elsősorban persze a két héttel ezelőtti egyházkerületi missziói nap eseményeire és a három hét múlva ránk köszöntő paksi országos evangélikus találkozóra utaltam a címben. A többi tábortűz pedig az egyházmegyei találkozókat jelenti, amelyeket mostanában tartanak több helyütt. Remélhetőleg ezek nem jelentenek – rossz értelemben vett – konkurenciát az egyházkerületi és országos alkalmaknak, hanem a kínálatot gazdagítják, és azokat is megajándékozzák a nagy közösség örömével és élményével, akik nem jutnak el a kerületi és országos alkalmakra. Bár mégiscsak megfontolandónak tartom, hogy kis egyházunkban nem kellene-e jobban összehangolni, tervszerűbben ütemezni ezeket az eseményeket.

Bízom benne, hogy kedves olvasóink jól értik ezt a javaslatomat. Nem a kishitűség motiválta, hanem az a szándék, hogy közös üggyé, mindannyiunk szívügyévé tegyem egyházkerületi és országos találkozóinkat is. Mert sajnos nem magától értődő, hogy ezek is valóban mindannyiunk számára fontosak.

Ezenfelül még más nyugtalanító kérdés is megfogalmazódik bennem: vajon missziói alkalmaink elérik-e, megszólítják-e azokat a testvéreinket is, akik nem tartoznak gyülekezeteink templomos tagjai közé? Minden bizonnyal egyetértünk abban, hogy nem válaszolhatunk jó lelkiismerettel igennel. Azokra nézve pedig már fel sem merem tenni a kérdést, akik között szórványban élünk, akik nemzetünk nagy többségét alkotják, és – annak ellenére, hogy a népszámlálásnál valamelyik felekezethez tartozónak vallották magukat – valójában a magyar társadalom teljesen szekularizált tömegeihez tartoznak.

Egyházmegyei, egyházkerületi és országos alkalmaink egyik fontos feladata és ajándéka, hogy kis gyülekezeteinkben és szórványainkban élő, időnként kisebbségi érzésekkel küszködő testvéreink is részesülhetnek a nagyobb testvéri közösség örömében és megerősítő áldásában. Emellett azonban egyre hangsúlyosabbá kellene válniuk a szó szoros értelmében vett missziói célkitűzéseknek, amelyeket nem más ad elénk, mint Jézus Krisztus Urunk, amikor a tanítvánnyá tétel feladatával küldi el tanítványait és egyházát a világba (lásd Mt 28,18–20).

A találkozókra való előkészületek közben különösen is fontos lenne gondolnunk arra, hogy ez mindannyiunk – nem csak a lelkészek és néhány elkötelezett, aktív gyülekezeti tag – feladata. Szeretném ezt minden testvérem szívére helyezni.

Gyülekezeteinkben, amikor egy-egy ünnepi alkalmon átadom egyházkerületi elnökségünk szerény ajándékát – a kerületünk címerével díszített, falra függeszthető tányért –, mindig elmondom, hogy a címeren látható rajznak, mely a jó pásztor Jézust ábrázolja, az is az üzenete, hogy a gyülekezet minden tagjának pásztorrá kell lennie. Nincsen közöttünk olyan egy sem, se kicsi, se nagy, akire legalább egy testvért ne bízott volna az egyház Ura.

Nem lenne szabad beletörődnünk abba, hogy sokan elhiszik: kereszténységünk magánügy! Semmilyen értelemben sem igaz ez az állítás. Mégis azt tapasztaljuk, hogy már kisebb, tradicionálisnak mondható közösségeinkben is szinte feltartóztathatatlan az individualizálódás. A társadalmon belüli folyamatok az egyházra is hatottak. És ez – az egyház életét, a közösség életét felhígító vagy éppen sokszor lehetetlenné tevő, az úgynevezett privát kereszténységet hangsúlyozó – vélemény meghatározó erővel van jelen sok egyháztagunk gondolkodásában is, olyanokéban, akik pedig többé-kevésbé részt vesznek gyülekezeteink életében.

Tudom – és hálát adok ezért az Úristennek –, vannak kivételek is. Mert bármilyen hihetetlen is, de vannak, akik mindig hívnak magukkal valakit; vannak, akik istentiszteletre menet mindig felvesznek valakit autójukba; vannak, akik igehirdetőnek és igehallgató gyülekezetnek biztos imádkozó hátteret jelentenek; vannak, akik komolyan veszik, hogy őrizőik testvéreiknek… Testvérem, aki ezeket a sorokat olvasod, vajon közéjük tartozol-e?

Azt írtam címül: Két tűz között. Az első sorokban jeleztem, hogyan értem ezt. Most azonban mégis csak arra az egy Tűzre gondolok, aki nélkül semmi sem sikerülhet, aki nélkül hideg marad a szív és fantázia nélküli az értelem. Akinek munkájáról így szól énekeskönyvünk egyik szép imádsága: „Ez ideig nádszálak voltak tanítványaid. A szeretet által oszlopokká erősödtek. Ezt a Lelket kérem tőled.” (EÉ 712. o.)

Pünkösd után egy héttel, missziói alkalmak dömpingjében hogyan is feledkezhetnénk el róla, akinek egyházat teremtő eljövetelét ünnepeltük, akit Jézus Krisztus Urunk nekünk is megígért, akit – Paksra is készülve – így hívunk: „Isten élő Lelke, jöjj, áldva szállj le rám, / Égi lángod járja át szívem és a szám! / Oldj fel, küldj el, tölts el tűzzel! / Isten élő Lelke, jöjj, áldva szállj le rám!” (EÉ 244,1)

Ittzés János püspök, Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Aki titeket hallgat…
Élő víz
Nem tévedés?
Heti útravaló
Egy formabontó rendező
Egyházunk egy-két hete
„A nagy kiengesztelődés napja”
Az ötödik országos evangélikus találkozó programja
Táblákra vésett gyülekezettörténet
Deák téri gyülekezettörténet
Az egyházművészet Isten szolgálatában
Az édenkertben jártunk
Keresztutak
Az emberi méltóságról
EPMSZ akadémiai napok
Éghajlatváltozás az ökumenében
Szolgálat határok nélkül
Evangélikusok
Két tűz között
Wulfné Kinczler Zsuzsanna, az egyházzene új doktora
Csaba László lelkész-tanár
Csaby Józsefné
e-világ
Fűszer- és gyógynövények az egészség szolgálatában
Keresztény szemmel
Szentháromság hite
Hogy látva lássanak…
Hitünkért haltak vértanúhalált
Fúrópajzsok az üdvösség útján?
A hét témája
A Déli Egyházkerület hűségérmesei és Tessedik-díjasai
Bencze István
Havasi Dezsőné
Hoffmann Mária
Dr. Majthényi Béláné Sántha Marianna
Nagy Sándorné Keller Klára
Rágyanszki Anna
Káposzta Lajos
Szabó Istvánné
Urbán Ágnes
Ajánló a Déli panorámához
evél&levél
Ágfalva és Loipersbach partnerkapcsolati szerződése
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Gyermekvár – könyvben
A vasárnap igéje
Éjjeli menedék
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Menetjegyár-növekedés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 22 Két tűz között

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster