EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 22 - Wulfné Kinczler Zsuzsanna, az egyházzene új doktora

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Wulfné Kinczler Zsuzsanna, az egyházzene új doktora

A pünkösd előtti hét elején védte meg egyházzenei doktorátusát W. Kinczler Zsuzsanna. A Liszt Ferenc Zeneakadémián 1989-ben középiskolai énektanári, karvezetői és zeneelmélet-tanári diplomát kapott. Tanulmányait Németországban folytatta, a vesztfáliai egyházzenei főiskolán Herfordban. Itt az egyházzene speciálisan evangélikus ágában mélyítette el tudását. Az egyházi szolgálatban való hűségről gyermekkorától fogva példát kapott szüleitől: édesapja gyülekezeti felügyelői, édesanyja kántori szolgálatot végzett hosszú éveken keresztül.

Külföldi tanulmányai befejeztével a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban tanított, valamint a fóti kántorképző tanfolyamokon vállalt oktatást. 1993-tól a Cinkotai Evangélikus Egyházközség kántora. 2000-től a XVI. kerületi Rácz Aladár Zeneiskola szolfézstanára.

Intenzíven foglalkozott Paul Gerhardt munkásságával is, de fő kutatási területe a felvilágosodásnak az egyházzenére gyakorolt hatása, valamint a 19. század eleji liturgikus megújulás, kiemelten Felix Mendelssohn Bartholdy egyházzenei munkássága. Már 1989-ben karvezetői diplomahangversenyének műsorán is szerepeltek Mendelssohn-művek. Ebből a témából írta doktori disszertációját is.

Kinczler Zsuzsanna dolgozatának első nagy egysége a felvilágosodásnak az evangélikus istentiszteleti életre gyakorolt hatását mutatja be. Ismerteti, hogy miként szegényedett el a liturgia, és felvázolja azokat a 19. század elején elinduló törekvéseket, amelyek célja, hogy a reformátoroknak az istentiszteletre vonatkozó útmutatásai alapján újítsák meg az evangélikus istentiszteletet. Részletesen ismerteti III. Frigyes Vilmos porosz király 1829-től bevezetett agendáját.

A disszertáció második fele Felix Mendelssohn Bartholdy egyházzenei műveit veszi számba. Csoportosítja és elemzi a kompozíciókat, rávilágítva az egyes darabok életrajzi vonatkozásaira. Részletesen tárgyalja azt az időszakot, amikor a király Mendelssohnt berlini egyházzenei igazgatóvá nevezte ki. Ennek keretében Kinczler Zsuzsanna kifejti, hogy Mendelssohn milyen értékrendet vallott, és hogy ennek megvalósítása milyen akadályokba ütközött.

A doktori program lezárása két részből tevődik össze. A jelöltnek zenés istentiszteletbe ágyazva kell bemutatnia gyakorlati felkészültségét, valamint – védés keretében – a dolgozattal kapcsolatos szakmai vitán számot kell adnia a témában való jártasságáról. Kinczler Zsuzsanna május 21-én saját gyülekezetében, Cinkotán teljesítette az első részt. A zenés istentisztelet rendjét a dolgozatban ismertetett porosz agenda alapján állította össze. Az istentiszteleten helyet kaptak énekelt liturgikus tételek, orgonamuzsika, énekkarral váltakozó gyülekezeti ének és két nagyobb szabású Mendelssohn-kórusmű. Különösen nagy koncentrációt igényelt a doktorjelölttől, hogy karvezetőként, énekesként és orgonistaként egyaránt feladatot vállalt. A liturgikus tételeket négy énekes (Kinczler Zsuzsanna, Pap Kinga Marjatta, Johann Gyula és Csernyik Balázs), a kórusműveket az Evangélikus Hittudományi Egyetem liturgikus ének szemináriuma és énekkara adta elő, bizonyos tételekbe pedig a cinkotai gyülekezet énekkara is bekapcsolódott. Szólót énekelt Ecsedi Klára. A lelkészi szolgálatot Blatniczky János végezte.

A doktori védésre másnap, május 22-én került sor. Miután a jelölt röviden bemutatta munkáját, a bírálók – Paul Merrick és Kamp Salamon – értékelték az írásművet. Érdekes és tanulságos eszmecsere bontakozott ki azzal kapcsolatban, hogy mi módon oldható fel a feszültség Mendelssohn egyházzenével kapcsolatos álláspontja és a korabeli valóság között, illetve hogy milyen területeken alkalmazhatók ma a romantikus szerző egyházzenei művei.

A Ferenczi Ilona által vezetett bírálóbizottság – melynek tagja volt még Pappné Schmidt Annamária és Bódiss Tamás – értékelésében elhangzott, hogy Kinczler Zsuzsanna alapos és igényes dolgozata tovább árnyalja a Mendelssohn életművéről alkotott képet. A zenés istentisztelettel kapcsolatban kiemelték Kinczler Zsuzsannának a különböző területeken való kiegyensúlyozott, stabil helytállását, és értékelték az előadás magas művészi színvonalát. A bírálóbizottság a legmagasabb minősítés (summa cum laude) odaítélésére tett javaslatot a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktori tanácsának.

Kinczler Zsuzsanna eddigi tevékenysége folytatódik a gyülekezetben, és kibővül az oktatásban, hiszen az Evangélikus Hittudományi Egyetemen, ahol eddig is tanított, fontos szerep jut számára a kántor szakosok képzésében. Kívánjuk, hogy tevékenységével hozzájárulhasson egyházunk zenéjének, művészetének gazdagításához.

Finta Gergely


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Aki titeket hallgat…
Élő víz
Nem tévedés?
Heti útravaló
Egy formabontó rendező
Egyházunk egy-két hete
„A nagy kiengesztelődés napja”
Az ötödik országos evangélikus találkozó programja
Táblákra vésett gyülekezettörténet
Deák téri gyülekezettörténet
Az egyházművészet Isten szolgálatában
Az édenkertben jártunk
Keresztutak
Az emberi méltóságról
EPMSZ akadémiai napok
Éghajlatváltozás az ökumenében
Szolgálat határok nélkül
Evangélikusok
Két tűz között
Wulfné Kinczler Zsuzsanna, az egyházzene új doktora
Csaba László lelkész-tanár
Csaby Józsefné
e-világ
Fűszer- és gyógynövények az egészség szolgálatában
Keresztény szemmel
Szentháromság hite
Hogy látva lássanak…
Hitünkért haltak vértanúhalált
Fúrópajzsok az üdvösség útján?
A hét témája
A Déli Egyházkerület hűségérmesei és Tessedik-díjasai
Bencze István
Havasi Dezsőné
Hoffmann Mária
Dr. Majthényi Béláné Sántha Marianna
Nagy Sándorné Keller Klára
Rágyanszki Anna
Káposzta Lajos
Szabó Istvánné
Urbán Ágnes
Ajánló a Déli panorámához
evél&levél
Ágfalva és Loipersbach partnerkapcsolati szerződése
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Gyermekvár – könyvben
A vasárnap igéje
Éjjeli menedék
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Menetjegyár-növekedés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 22 Wulfné Kinczler Zsuzsanna, az egyházzene új doktora

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster