EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 22 - Fűszer- és gyógynövények az egészség szolgálatában

e-világ

Éljünk természetesen!

Hozzászólás a cikkhez

Fűszer- és gyógynövények az egészség szolgálatában

A nyers gyümölcsök jobbára önmagukban is élvezhetőek, a főzés nélkül is fogyasztható zöldségek jó része szintén. Az egészséges táplálkozásról szóló cikksorozatban eddig tárgyalt élelmiszercsoportok zöme azonban élvezhetetlen lenne, ha elkészítésükhöz (főzés, sütés) nem használnánk sót, friss és/vagy szárított fűszernövényeket. Amellett, hogy megízesítik az ételt – élvezetessé és változatossá téve az étkezést –, utóbbiak értékes hatóanyagaik révén váltják ki szervezetünkre gyakorolt jó hatásukat.

A fűszer- és gyógynövények különféle aromás anyagokat, illóolajokat, vitaminokat, színanyagokat, szerves savakat, ásványi anyagokat, természetes antibiotikumokat tartalmaznak. Természetesen nem erre gondolunk elsősorban, amikor egy-egy fűszert kézbe veszünk.

„Ahány ház, annyi szokás” – tartja a mondás. Naponta tapasztalhatjuk, hogy az emberi ízlés rendkívül széles skálán mozog. Vágyunk azokra az ízekre, illatokra, amelyek talán a régi, letűnt időket idézik, amikor még a nagymama főztjét ettük. De mindenki más és más ízt talál igazán ínycsiklandónak.

Mindenképpen szükséges, hogy betartsuk a változatosság és a mértékletesség elvét, amikor a különféle fűszerekhez nyúlunk. Szegényes az a konyha, amelyik csak sót, borsot és paprikát használ. Ugyanakkor egészség helyett „betegséget eszünk”, ha mértéktelenül fogyasztunk belőlük. Különösen is igaz ez a sóra, melyből Magyarországon sajnos az ajánlott mennyiség többszörösét fogyasztjuk, megterhelve ezzel szív- és érrendszerünket.

Ismerkedjünk meg új fűszerekkel! Használatuk által csökkenthetjük a sóbevitelt, és az sem mellékes, hogy majdnem mindegyikük emésztésjavító hatású is.

Gyógyteákat, borogatásokat, pakolásokat kisebb-nagyobb rendszerességgel mindannyian használunk; inhalálni is szoktunk. Sajnos általában csak akkor jutnak eszünkbe ezek a természetes, gyengéd gyógymódok, amikor az orvosságok már nem használnak. A középkori szerzetesek kolostorkertjei máig híresek a bennük megtermelt és gyógyító céllal felhasznált fűszer- és gyógynövényekről. Keresztény emberként feltétlenül érdemes ma is magunk, családunk, ismerőseink érdekében ezt a csodálatos tudástárházat feltérképezni és a bennük rejlő értékeket kiaknázni. A teák mellett érdemes kísérletezni a gyógylikőrökkel, fűszeres olajokkal és ecetekkel.

Végül nézzük meg – a helyhiány miatt természetesen a teljesség igénye nélkül –, hogy mely fűszer- és gyógynövények azok, amelyeket nagy kár volna mellőzni sütés-főzés közben, s amelyeknek egy részét otthon is termeszthetjük (kiskertben, balkonládában)!

Hagyományos magyar konyha: petrezselyem, metélőhagyma, fokhagyma, majoránna, kakukkfű, vasfű, fűszerpaprika, kapor, torma, mustár. Mediterrán ízvilág: bazsalikom, oregánó, tárkony, babérlevél, kömény, zsálya, édeskömény. Keleti, ázsiai ízvilág: gyömbér, kurkuma, Cayenne-bors, csili, szerecsendió, kardamom, koriander, csillagánizs. Gyógynövények: kamilla, levendula, borsmenta, citromfű, cickafark, csalán, édeskömény, zsurló. Gyógyhatású zöldségek és gyümölcsök: homoktövis, fekete bodza, áfonya, fekete ribizli, hársfa, cékla, fokhagyma, sütőtök.

Ne felejtsük el, hogy a szárított gyógy- és fűszernövények legfeljebb két évig tarthatóak el sötét üvegben, papírzacskóban. Időnként nézzünk szét a fűszerpolcokon, és selejtezzünk, mert előszeretettel költöznek be oda „hívatlan vendégeink”, az élelmiszermolyok.

Bogdányi Mária


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Aki titeket hallgat…
Élő víz
Nem tévedés?
Heti útravaló
Egy formabontó rendező
Egyházunk egy-két hete
„A nagy kiengesztelődés napja”
Az ötödik országos evangélikus találkozó programja
Táblákra vésett gyülekezettörténet
Deák téri gyülekezettörténet
Az egyházművészet Isten szolgálatában
Az édenkertben jártunk
Keresztutak
Az emberi méltóságról
EPMSZ akadémiai napok
Éghajlatváltozás az ökumenében
Szolgálat határok nélkül
Evangélikusok
Két tűz között
Wulfné Kinczler Zsuzsanna, az egyházzene új doktora
Csaba László lelkész-tanár
Csaby Józsefné
e-világ
Fűszer- és gyógynövények az egészség szolgálatában
Keresztény szemmel
Szentháromság hite
Hogy látva lássanak…
Hitünkért haltak vértanúhalált
Fúrópajzsok az üdvösség útján?
A hét témája
A Déli Egyházkerület hűségérmesei és Tessedik-díjasai
Bencze István
Havasi Dezsőné
Hoffmann Mária
Dr. Majthényi Béláné Sántha Marianna
Nagy Sándorné Keller Klára
Rágyanszki Anna
Káposzta Lajos
Szabó Istvánné
Urbán Ágnes
Ajánló a Déli panorámához
evél&levél
Ágfalva és Loipersbach partnerkapcsolati szerződése
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Gyermekvár – könyvben
A vasárnap igéje
Éjjeli menedék
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Menetjegyár-növekedés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 22 Fűszer- és gyógynövények az egészség szolgálatában

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster