EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 32 - Az érem másik oldala

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Az érem másik oldala

Hatalmas nemzetközi összefogással készült az a kiállítás, amely a nyolcszáz éves mongol államiságot és a középkori világ egyik legnagyobb uralkodóját, Dzsingisz kánt helyezi a középpontba. A nagy sikerű tárlat Bonn, München, Schallaburg és Isztambul után Budapesten látható szeptember 2-ig. A magyar bemutató egyik specialitása, hogy hazai gyűjtemények remek darabjai is gazdagítják; a másik, hogy a múzeum munkatársai gondosan előkészített, önálló kiállításon mutatják be a tatár hódítást – erről az oldalról nézve.

Van egyszer az érem egyik oldala. Ezen Dzsingisz kánt és utódait látjuk. Mindahányan, köztük a nagy kán unokája, a számunkra szomorúan-jól ismert Batu kán egy távoli birodalom vérszomjas, hódító uralkodóinak tűnnek. Egészen addig, míg a kiállítás és a mellé kiadott bőséges nyomtatott és virtuális anyag segítségével rá nem ébredünk, hogy mi mindent köszönhet nekik a mongol történelem és kultúra. Egyrészt remekül szervezett hadsereget, szigorú törvényeket, átlátható közigazgatást és útlevélrendszert, másrészt a tibeti buddhizmust, az írásbeliséget, a gazdag tárgyi kultúrát, a lenyűgöző templomi művészetet.

És vajon mit tartogat számunkra az érem másik oldala? A Himnusz jól ismert sorát például: „Most rabló mongol nyilát / Zúgattad felettünk…” Rogerius siralmas énekeit vagy Tamás spalatói érsek, a szemtanú beszámolóját. Históriás éneket Balogh Márton szívszaggató hangján: „Véres kardot hordtak körül, / Az országon környes-körül, / Aki vitéz, aki betyár, / Lóra kap, mert jön a tatár, haj!” Vagy a magyar történelem egyik kötelező évszámát: 1241–42.

A kiállítás nem csak az egymással szemben álló könnyű és nehéz fegyverzetet, nem csak a jó helyre rejtett, gazdag leletanyagot mutatja be – szerszámokat és kincseket –, nem csak a föld színéről véglegesen letörölt falvakat és templomokat sorolja, és nem csupán az ország hihetetlen mértékű elnéptelenedéséről számol be. Közel nyolcszáz év távlatából képes emberi tragédiákról is szólni. A megrázó erejű leletek a pompeji maradványokhoz hasonlóan beszélnek a rettegésről és a pusztulásról. A reménytelenségről és a védtelenségről. A képeket, tárgyakat Rogerius szavai teszik még valóságosabbá, még fájdalmasabbá.

Aztán „a kegyetlenség helyében úrrá lesz a kegyelem…” Addig soha nem – és azóta vajon hányszor? – tapasztalt összefogással megindult az ország újjáépítése és megerősítése. Ahogy a tatár elleni harcba együtt indult „aki vitéz, aki betyár”, úgy a „második honalapításból” is mindenki kivette a részét. A királyné például saját ékszerei árán emeltetett várat a visegrádi hegyen.

Átmenetileg elültek a belső viszályok, lenyugodtak az indulatok, hiszen a megmaradás volt a tét. Maga a király sem követte korábbi céljait, „hanem a valós helyzetet és szükséget felmérve, korábbi ellenfeleivel kiegyezve, reformokkal »életre keltette« az országot”. A tatárjárásról szól a kiállítás, záró szövegéhez nem kell kommentár.

Toleráns utóirat a 21. századból: miközben Dzsingisz kánt, egyik „legősibb ellenségünket” bámuljuk lenyűgözve a tárlók tükrében, lassan leesik a tantusz a mongol és a magyar történelem számtalan párhuzamosságáról: a nomád életmódról, az uralkodóról, aki egy farkastól származik, akit a mennyben alkottak, és akit a sors választott ki a feladatra. A hódításokban kegyetlen birodalomról és a békében toleráns, nyitott fővárosról. Idegen uralomról évszázadokon keresztül. A népköztársaságról. A kommunisták templomrombolásairól. A szovjet típusú kommunizmusépítésről a buddhista lámák legyilkolásával, a dúsgazdag marhatenyésztők kiiktatásával, a „japán kémek” bebörtönzésével, a templomi rézszobrok tonnáinak ipari célú beszolgáltatásával és az ideiglenesen ott állomásozó hadsereggel.

Mindezeket tudva nincs mit csodálkoznunk azon, hogy Dzsingisz kán alakja a 20. században a nemzeti öntudat jelképe lett. Vagy azon, hogy róla nevezték el Mongólia legnépszerűbb vodkáját és söreit, és nevét skandálják a nemzeti érzelmű rockzenekarok. És vajon hányan szeretnének abba a tizenhatmillióba tartozni, akik a humángenetikusok szerint a nagy kán génjeit hordozzák szerte a világon?

A Dzsingisz kán és öröksége – a mongol birodalom című kiállítás szeptember 2-ig, A tatárjárás 1241–42 című kiállítás pedig szeptember 30-ig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig.

Zászkaliczky Zsuzsanna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Áramszünet
Heti útravaló
Szerepjátéktér
Árnyékban
Egyházunk egy-két hete
Istentiszteletek hegyen és tóparton
Szabadtéren Legénden
A tizedik második esély
Keresztutak
Hívő olvasás nélkül nincs megértés
A világdzsemborik dzsemborija…
Elhunyt a pátriárka
Szigorú öltözködési szabályok II. János Pál szülőházában
Evangélikusok
Közéleti hőségriadó
Balczó András evangélikus lelkész emlékezete
„Tűzoltó látogatás” Hartán
e-világ
Az alkohol – öl, butít, és nyomorba dönt?
Keresztény szemmel
Az egyház ifjúsága
A hét témája
�Boldoggá kell tennünk az embereket!� – nyolcszáz éve született Árpád-házi Erzsébet
Kenyér és rózsa
„Sosem akarok elszakadni tőled, Uram!”
A csipkeverők pártfogója
Királylányok Erzsébet nyomában
Magyarország virága
evél&levél
Népszavazás: nyugvópont?
Tisztelt Szerkesztőség!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Kultúra nagykanállal
Híd hazánk és Türingia között
„A filmes élveboncolás svéd mestere”
Az érem másik oldala
Egyházzenei tábor Nógrádban
Evangélizáció Kapolcson
Hajdani tanítók emlékezete
Faluról falura, templomról templomra I.
Faluról falura, templomról templomra II.
Faluról falura, templomról templomra III.
Faluról falura, templomról templomra IV.
Faluról falura, templomról templomra V.
Faluról falura, templomról templomra VI.
A vasárnap igéje
Leromboltan
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Útmutatás a kereséshez
Ige+hirdető
Tanító szószékek
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 32 Az érem másik oldala

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster