EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 32 - Híd hazánk és Türingia között

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Híd hazánk és Türingia között

Magyar vendégek az eisenachi egyház Szent Erzsébet-ünnepségén

Türingiában a maguk szentjeként tisztelik Erzsébetet, és egyéves ünnepségsorozat keretében emlékeznek meg róla. Wartburg várában – ahol jó háromszáz évvel a magyar királylány után Luther talált menedéket – kiemelkedően színvonalas kiállítást rendeztek Erzsébetről, európai kontextusba helyezve őt. A történelmi környezet különleges hangulatot biztosít a megjelenített tárgyaknak, dokumentumoknak, emlékeknek. Látható itt az Erzsébet által használt zsoltárkönyv, a királylány ünnepi palástja, valamint az az egyszerű darócruha, amelyre azt felcserélte. Ez utóbbit a hagyomány szerint Assisi Szent Ferenctől kapta, akinek szellemisége és egyszerűsége nagy hatást gyakorolt rá.

A kiállítás anyagát igazi európai összefogás keretében tucatnyi ország gyűjteményeiből, köztük számos magyar múzeum értékei közül válogatták össze (A kiállítás katalógusaként megjelent, Elisabeth von Thüringen – Eine Europäische Heilige című, több mint hatszáz oldalas kötetben [Michael Imhof Verlag, Petersberg, 2007] dr. Korányi András tanulmánya is olvasható. – A szerk.) Wartburg várában – stílusos módon – a Luther Mártonra gyakorolt rendkívüli hatást érzékelteti az utolsó termek anyaga. Az itt olvasható szemelvények egyértelműen igazolják, hogy a reformátor milyen nagyra értékelte Árpád-házi Szent Erzsébet személyét. Kifejezésre juttatta, hogy ez az önfeláldozó asszony sokkal közelebb állt a jézusi modellhez, mint a pápai egyház megannyi nagy hatalmú képviselője, élén a pápával.

A kiállításnak a későbbi hatástörténetet bemutató másik része a múzeummá átalakított eisenachi Predigerkirchében látható. A számos piros-fehér-zöld szalagos koszorút szemlélve jó érzéssel állapíthattuk meg, hogy Magyarországról is igen sok látogató érkezett az Erzsébet-kiállításra. A Szent Erzsébet által alapított egykori ispotály romjainál pedig ottjártunkkor éppen egy római katolikus zarándokcsoport tartott áhítatot.

A Türingiai Evangélikus Egyház, élén Christoph Kähler püspökkel mindent megtesz annak érdekben, hogy Erzsébet öröksége ma is élő legyen. Könyveket jelentetnek meg, előadás-sorozatokat rendeznek, valamint – a leleményes szeretet jeleként – úgynevezett Erzsébet-kenyeret árusítanak, hogy a bevételből egy tanzániai szülőotthont támogassanak.

Az egyház július 22-i központi ünnepségére meghívást kapott Fabiny Tamás püspök és felesége – e sorok írója – is. A meghívást talán az is indokolta, hogy Szent Erzsébet szülővárosa, Sárospatak az Északi Egyházkerületben található. Az ünnepi istentiszteletre az Eisenach központjában álló György-templomban kerül sor. Közvetlenül a wormsi birodalmi gyűlés után, 1521. május 2-án – két nappal a Bölcs Frigyes által megszervezett színlelt elrablása előtt – maga Luther is prédikált itt. (Az ezt követő wartburgi tartózkodása során is éppen a templom névadójára tekintve viselte a Junker Jörg álnevet.) További rangot ad a templomnak, hogy 1685. május 23-án itt keresztelték meg Johann Sebastian Bachot. A Luther-, illetve a Bach-ház a város fő nevezetességei közé tartozik. Bármilyen hihetetlennek tűnik is, de a György-templomban még az egyházfit is Luthernek hívják! Igaz, nem Mártonnak, hanem Walternak. Feleségével, Petra Lutherrel pedig a Luther-ház földszintjén, a kávézó-könyvesboltban találkoztunk.

A látványos külsőségekkel kísért istentiszteleten a magyar püspök a türingiai egyházi perikóparend szerint az arra a vasárnapra kijelölt textus, Lk 9,12–17 alapján hirdette az igét. Kiemelte, hogy Erzsébet nem a magyaroké, nem is a türingiaiaké, hanem Jézusé. A szegények és elesettek gyámolítójaként Jézusnak a kenyércsodát megelőző szavát teljesítette be: „Ti adjatok nekik enni!” (Lk 9,13) Reményét fejezte ki, hogy ez a lelkület átjárja végre Európa egyházait és társadalmait.

Az alkalmat a média élénk érdeklődése övezte. Az istentiszteleten jelen volt a türingiai televízió, továbbá a püspöktől interjút kért az MDR rádiócsatorna és számos újság. Vasárnap este a világhírű Ton Koopman vezényletével ünnepi koncertet rendeztek a György-templomban. Az ünnepségsorozat sikeréhez magyar művészek is hozzájárultak: az eisenachi Szent Anna-templomban a Szent Efrém férfikar, a budapesti kórusiskola tanárainak női kara, valamint Palya Bea énekes egy Szent Erzsébetről szóló misztériumjátékot adott elő (képünkön) kirobbanó sikerrel.

A magyar látogatók eisenachi szolgálata szorosabbra fűzte a rendszerváltozás óta némileg meglazult magyar–türingiai evangélikus kapcsolatokat. Szent Erzsébet személye, akár egy híd, ma is összeköti a két népet és a két egyházat. Tanulhatunk abból, ahogyan a németek a hagyományaikat őrzik. Úgy becsülik meg Szent Erzsébetet, hogy a hangsúlyt nem valamiféle érdemszerző cselekedetre, hanem az alázatra és a hősies önfeláldozásra teszik.

Talán mi, magyarországi evangélikusok is felfedezzük, hogy Erzsébet – a kétezer éves egyház e kiemelkedő személyisége – hozzánk is tartozik.

Fabiny Katalin


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Áramszünet
Heti útravaló
Szerepjátéktér
Árnyékban
Egyházunk egy-két hete
Istentiszteletek hegyen és tóparton
Szabadtéren Legénden
A tizedik második esély
Keresztutak
Hívő olvasás nélkül nincs megértés
A világdzsemborik dzsemborija…
Elhunyt a pátriárka
Szigorú öltözködési szabályok II. János Pál szülőházában
Evangélikusok
Közéleti hőségriadó
Balczó András evangélikus lelkész emlékezete
„Tűzoltó látogatás” Hartán
e-világ
Az alkohol – öl, butít, és nyomorba dönt?
Keresztény szemmel
Az egyház ifjúsága
A hét témája
�Boldoggá kell tennünk az embereket!� – nyolcszáz éve született Árpád-házi Erzsébet
Kenyér és rózsa
„Sosem akarok elszakadni tőled, Uram!”
A csipkeverők pártfogója
Királylányok Erzsébet nyomában
Magyarország virága
evél&levél
Népszavazás: nyugvópont?
Tisztelt Szerkesztőség!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Kultúra nagykanállal
Híd hazánk és Türingia között
„A filmes élveboncolás svéd mestere”
Az érem másik oldala
Egyházzenei tábor Nógrádban
Evangélizáció Kapolcson
Hajdani tanítók emlékezete
Faluról falura, templomról templomra I.
Faluról falura, templomról templomra II.
Faluról falura, templomról templomra III.
Faluról falura, templomról templomra IV.
Faluról falura, templomról templomra V.
Faluról falura, templomról templomra VI.
A vasárnap igéje
Leromboltan
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Útmutatás a kereséshez
Ige+hirdető
Tanító szószékek
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 32 Híd hazánk és Türingia között

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster