EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 32 - Az alkohol – öl, butít, és nyomorba dönt?

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Az alkohol – öl, butít, és nyomorba dönt?

Könnyed nyári témáink után – tea, kávé, üdítő – most egy nehezebb következik, de erről is beszélnünk kell. Hajlamosak vagyunk a szőnyeg alá seperni az alkohollal kapcsolatos veszélyeket vagy túldramatizálni a helyzetet, mintha egy pohár vörösbor is delíriumhoz vezetne. „Sör, bor, pálinka?” – tesszük fel a kérdést a vendégeknek. „Ebben a sorrendben!” – hangzik a vicces válasz…

Köztudott, hogy egyes alkoholtartalmú italok kis mennyiségben nem ártalmasak, sőt: napi egy-két pohár jó minőségű vörösbor fogyasztása kifejezetten ajánlott, hiszen segíti az emésztést, valamint szerepet játszhat egyes szív- és érrendszeri betegségeket megelőzésében. A benne található flavonoidok gyökfogók és antioxidáns hatásúak.

Az alkohol nagyobb mennyiségben való fogyasztása azonban fontos vitaminok és ásványi anyagok hiányát okozhatja. Káros hatása nemcsak testi tünetekben (idegrendszeri problémák, májcirrózis), hanem a részegségből fakadó kellemetlen viselkedésben, másnaposságban is megnyilvánul. Az alkoholizmus pedig mint szenvedélybetegség az egész embert deformálja, depresszív hatású.

A keresztény ember számára az alkoholfogyasztás titka a józanság: oda kell figyelnünk arra, hogy mit és milyen mértékben fogyasztunk. Ne vásároljunk olcsó, műanyag kannás lőréket, hanem járjunk utána, hol juthatunk hozzá jó minőségű, minél kevesebb adalékanyaggal kezelt (bio-) borhoz. Ne feledjük, hogy egészségünk megőrzése érdekében minden ételből, italból érdemes megkeresni a lehető legkevesebb vegyszert tartalmazó, értékes és jó minőségű terméket!

A szőlőtő termése már a kereszténység előtt, de Jézus idejében is az ünnepek egyik elengedhetetlen kelléke volt. Talán ma magyarázni kell, de akkor természetes volt, hogy az esküvő (Kánában) és az ünnepi vacsora (nagycsütörtökön Jeruzsálemben) itala csak bor lehetett.

Hazánkban régóta óriási problémát jelent a mértéktelen alkoholfogyasztásból és a megoldatlan pszichés problémákból fakadó alkoholizmus, mely nagyszámú embert és családot érint – egyházunkban is, sőt a lelkészi karon belül is. A helyes életmód, azaz a teljes értékű étkezés, a sok-sok mozgás megfelelő lelki „tréninggel”, rendszeres imádsággal kiegészítve olyan megelőző kezelésnek tekinthető, mely képes megakadályozni az alkoholba menekülést. Testet és lelket egyaránt frissen tartva bátorságot ad szembenézni gyengeségeinkkel és elfogadni őket. Ha pedig saját nehézségeinkre nem súlyos teherként, hanem útitársként tekintünk, akkor felszabadultan nézhetünk előre, és napi egy pohár vörösbor csak a javunkra lehet.

Luther Mártonról köztudott, hogy nagy kedvelője volt a sörnek. Nemhiába, hiszen felesége, Katalin asszony szakképzett sörkészítő volt, mesterségét még a zárdában tanulta, és a családi tűzhely mellett is magas szinten űzte tudományát. Luther idejében ajándékként is küldtek sört a fejedelmek, számára mégis saját házi sörük volt a legízletesebb; útközben arról írt, mennyire szeretné, ha Katalin minél gyakrabban utána tudna küldeni egy-egy korsó sört… Időnként viccesen meg is fenyegette: addig nem utazik haza, amíg nem küldenek neki a legújabb főzésű sörből.

A Bibliában egyébként egyszer sem említik a sört. Alapanyaga a komló és az árpamaláta. Pozitív élettani hatásai is vannak, például gátolja a vesekőképződést, vízhajtó hatású, és jelentős az antioxidánstartalma. De csakis mértékletes fogyasztás esetén, ami alkalmanként legfeljebb egy-két üveget jelent.

A jó minőségű, igazi pálinka 100%-ban gyümölcsből, hosszadalmas eljárással készülő, igen magas (40-50%) alkoholtartalmú ital. Nagyon sok rossz pálinkát isznak hazánkban, és sajnos mértéktelenül. Ennek az adagja nem deciliterekben, hanem centiliterekben mérendő! Csak ritkán és akkor is csak két-három centiliternyi mennyiségben javasolt a fogyasztása. A népi gyógyászat gyomorbajokra, fájós fog öblögetésére, menstruációs görcsök enyhítésére is ajánlja. Maradjon azonban az „őt megillető helyen”, azaz évente mindössze néhány alkalommal fogyasszuk!

Végül említsük még meg a gyógynövénylikőröket is, melyekben akár negyvenféle gyógynövény kivonatát keverik valamilyen alkoholba vagy pálinkába, és ez az elegy felerősíti a gyógynövények jótékony hatását.

Összegzésül elmondhatjuk tehát, hogy míg a kommersz (kizárólag alkoholt, aromát és színezéket tartalmazó, gyümölcsöt sosem látott) italok fogyasztása kerülendő, addig a fent felsorolt, jó alapanyagból előállított alkoholtartalmú italok mértékkel és alkalmanként fogyasztva jótékony hatással vannak – vagy legalábbis nem károsak – a szervezetünkre. Éljünk velük józanul!

Bogdányi Mária


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Áramszünet
Heti útravaló
Szerepjátéktér
Árnyékban
Egyházunk egy-két hete
Istentiszteletek hegyen és tóparton
Szabadtéren Legénden
A tizedik második esély
Keresztutak
Hívő olvasás nélkül nincs megértés
A világdzsemborik dzsemborija…
Elhunyt a pátriárka
Szigorú öltözködési szabályok II. János Pál szülőházában
Evangélikusok
Közéleti hőségriadó
Balczó András evangélikus lelkész emlékezete
„Tűzoltó látogatás” Hartán
e-világ
Az alkohol – öl, butít, és nyomorba dönt?
Keresztény szemmel
Az egyház ifjúsága
A hét témája
�Boldoggá kell tennünk az embereket!� – nyolcszáz éve született Árpád-házi Erzsébet
Kenyér és rózsa
„Sosem akarok elszakadni tőled, Uram!”
A csipkeverők pártfogója
Királylányok Erzsébet nyomában
Magyarország virága
evél&levél
Népszavazás: nyugvópont?
Tisztelt Szerkesztőség!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Kultúra nagykanállal
Híd hazánk és Türingia között
„A filmes élveboncolás svéd mestere”
Az érem másik oldala
Egyházzenei tábor Nógrádban
Evangélizáció Kapolcson
Hajdani tanítók emlékezete
Faluról falura, templomról templomra I.
Faluról falura, templomról templomra II.
Faluról falura, templomról templomra III.
Faluról falura, templomról templomra IV.
Faluról falura, templomról templomra V.
Faluról falura, templomról templomra VI.
A vasárnap igéje
Leromboltan
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Útmutatás a kereséshez
Ige+hirdető
Tanító szószékek
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 32 Az alkohol – öl, butít, és nyomorba dönt?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster