EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 32 - Közéleti hőségriadó

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Közéleti hőségriadó

Amikor e sorokat írom, Közép-Európában harmad- és negyedfokú hőségriadó van érvényben. Az elmúlt napok esőzései, viharai után újra visszatért a szokatlan intenzitású kánikula. Állítólag – ez akár hírlapi kacsa is lehet – a Román Hírszerző Szolgálat a pánik elkerülése érdekében államtitokká nyilvánította a meteorológiai jelentések adatait. Államtitok ide, államtitok oda, az előrejelzési adatok nyilvánosságra kerültek – és az állt bennük, hogy a hegyvidékkel megáldott Erdélyben is 40 Celsius-fokos csúcshőmérsékletre lehet számítani, a délen elhelyezkedő Bukarestben pedig 50 fokot is mutat majd a hőmérő. Ez – szakemberek véleménye szerint is – a meggondolatlan, önző emberi tevékenység okozta klímaváltozásnak a kétségtelen jele.

Sajnos úgy néz ki, hogy nemcsak a természetben tombol a trópusi jellegű hőség, de egyfajta veszélyes klímaváltozás látszik bekövetkezni erdélyi magyar közéletünkben is. Itt is igencsak felforrósodtak a dolgok, és jó ideje érezzük, hogy amíg józan eszünket és ítélőképességünket el nem veszítjük, sürgősen el kellene rendelni a közéleti hőségriadót.

Semmi más nem történik szűkebb pátriánkban, mint amit Varnus Xavér sztárorgonista és népszerű író hét évvel ezelőtt megírt magyarországi vonatkozásban: „Magyarország sem rosszabb, mint a legtöbb nyugati ország, csupán nem tanultunk meg különbséget tenni a demokrácia és a hülyeségek szabad terjesztése között.”

Hát valahol nálunk is ez történik – mivel az alma nem esik messze a fától –; eredeti demokráciánk ötvözetet kezd alkotni a hülyeségek szabad áramlásával. „Dögunalom, uszítás, intolerancia és csúsztatás: ezek a kellékeik” – folytatja Varnus.

Bár a turáni átok mítoszában nem hiszek, mégis el kell ismernem, hogy a sorsdöntő vagy kritikus történelmi pillanatokban mi, magyarok gyakran nem voltunk a helyzet magaslatán. Sokszor saját jól felfogott érdekből sem voltunk képesek megoldani a helyzetet. Ilyen volt a Mohácsot követő másfél évtizedes esély eljátszása, az I. világháborút lezáró események tragédiája vagy a II. világháborús kiugrási kísérlet kudarca. És persze lehetne sorolni és elemezni a megtörténteket és használni a történészek által oly helytelennek tartott feltételes módot.

Erdély magyar népe komoly, sorsfordító, esélyteremtő helyzet előtt áll: idén európai parlamenti választások, majd jövőre országos és helyhatósági választások következnek. És mit ad Isten, vezető köreinkben éppen ebben a pillanatban csúcsosodik ki legerőteljesebben a politikai válság, melynek morális, stratégiai, személyes és egyéb okait hadd ne említsem.

Hogy válság van, és a lehető legrosszabbkor, az még hagyján. Hogy jelölt és önjelölt, legitim, féllegitim szervezetek és személyek kizárólag értünk tüsténkednek, az is elmegy. De az, hogy a legkritikusabb pillanatban, a huszonnegyedik órában a minket féltő és szerető, értünk áldozatosan tevékenykedő közéleti és politikai vezéreink miért nem tudják megtalálni a kényszerítő, szükséges megoldást, számomra már érthetetlen. Talán nehéz valami kis következtetést levonni tanulságként történelmünkből? Talán nehéz felismerni a történelmi pillanat kényszerítő erejét?

A napisajtóban egyebet sem olvasok, mint hogy mind Tőkés László református püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, mind Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke találkozni és megegyezni szeretne a másikkal. Természetesen mindez a mi érdekünkben, a választókért, az erdélyi magyarságért történik – hivatkoznak is ránk eleget –, mégis ez valahogy nagyon nehezen jön össze, mert ez a történészek által gyűlölt „ha” feltételes mód mindig odaszemtelenkedik.

Releváns megállapítások a sajtóból: „továbbra is bizonytalanság övezi a hosszú ideje tervezett Markó–Tőkés-találkozó helyszínét és időpontját”, „ma bizonyosan nem kerül sor a megbeszélésre”, „kérdéses, hogy milyen körülmények között tarthatják meg a kétoldalú eszmecserét”… Egyébként mindkét fél kész a tárgyalásra, és egyebet sem akar, mint az erdélyi magyar nemzetközösség jövőjét megoldani.

Az is lehetséges, hogy nem a reflektorfényben megejtett egyetlen találkozás lesz a megoldás kulcsa. Eközben azonban az időszerelvény észrevétlenül kigördül a pályaudvarról, és félek, hogy igaz lesz a mondás: ahol az oroszlánok egymást marcangolják, ott a hiénáké lesz a zsákmány. Hőségriadó van erdélyi közéletünkben.

Jézus csodálatos szavai jutnak eszembe: „De Jézus magához hívta őket, és ezt mondta: »Tudjátok, hogy a népek fejedelmei uralkodnak rajtuk, és a nagyok hatalmaskodnak rajtuk.De közöttetek ne így legyen: hanem aki naggyá akar lenni közöttetek, az legyen a szolgátok,és aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok. Mint ahogy az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért.«” (Mt 20,25–28)

Varnus Xavérról olvasom, hogy tizenhét évesen, nem bírva a politikai légkör fojtogatását, kiugrott Kanadába, azután hazajött, majd újra menni kényszerült. Most megint itthon van. Amikor azt kérdezték tőle, hogy nem akar-e újra Kanadába költözni, ezt válaszolta: „Azt a luxust már nem akarom tovább folytatni, hogy bugyuta politikusok miatt üljek rendszeresen repülőgépre. Én háromszor emigráltam ebből az országból a hülyék miatt. Most szeretném, hogyha egy kicsit ők mennének el.”

Lehet, hogy ez hoz majd lehűlést a kánikulában?

Adorjáni Dezső Zoltán püspök, Erdélyi Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Áramszünet
Heti útravaló
Szerepjátéktér
Árnyékban
Egyházunk egy-két hete
Istentiszteletek hegyen és tóparton
Szabadtéren Legénden
A tizedik második esély
Keresztutak
Hívő olvasás nélkül nincs megértés
A világdzsemborik dzsemborija…
Elhunyt a pátriárka
Szigorú öltözködési szabályok II. János Pál szülőházában
Evangélikusok
Közéleti hőségriadó
Balczó András evangélikus lelkész emlékezete
„Tűzoltó látogatás” Hartán
e-világ
Az alkohol – öl, butít, és nyomorba dönt?
Keresztény szemmel
Az egyház ifjúsága
A hét témája
�Boldoggá kell tennünk az embereket!� – nyolcszáz éve született Árpád-házi Erzsébet
Kenyér és rózsa
„Sosem akarok elszakadni tőled, Uram!”
A csipkeverők pártfogója
Királylányok Erzsébet nyomában
Magyarország virága
evél&levél
Népszavazás: nyugvópont?
Tisztelt Szerkesztőség!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Kultúra nagykanállal
Híd hazánk és Türingia között
„A filmes élveboncolás svéd mestere”
Az érem másik oldala
Egyházzenei tábor Nógrádban
Evangélizáció Kapolcson
Hajdani tanítók emlékezete
Faluról falura, templomról templomra I.
Faluról falura, templomról templomra II.
Faluról falura, templomról templomra III.
Faluról falura, templomról templomra IV.
Faluról falura, templomról templomra V.
Faluról falura, templomról templomra VI.
A vasárnap igéje
Leromboltan
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Útmutatás a kereséshez
Ige+hirdető
Tanító szószékek
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 32 Közéleti hőségriadó

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster