EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 32 - Az egyház ifjúsága

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Az egyház ifjúsága

Hallom, külön világnapja volna – augusztus 12-én – az ifjúságnak. De hát nem éppen azt tapasztalni, minden korábbinál áthatóbban, hogy a fiataloké a világ? Ők rendelkeznek minden előnnyel, amely ma az érvényesüléshez szükséges, a konzumgazdaság elsődleges célcsoportját ők alkotják, nekik készülnek a technika és a szórakoztatóipar termékei, a munkaerőpiacon pedig már jogi szabályozást igényel, hogy ne diszkriminálják az idősebbeket. A globalizáció igazi nyertesei ők a mobilitásukkal, rugalmasságukkal.

Persze, rutinszerűen szokás aggodalmaskodni értük, hogy milyen lesz a jövőjük, de valójában inkább a szülők, társadalmi intézmények, köztük az egyházak aggódhatnak amiatt, hogy fel tudják-e kelteni, el tudják-e érni, meg tudják-e tartani a fiatalok figyelmét, érdeklődését, elköteleződését, cselekvő részvételét.

E tekintetben végképp terméketlen a megszokott zsolozsma a fiatalok élvhajhász, szórakozni vágyó, templomkerülő, felületes életvezetéséről. Egyrészt lassan nyolcszáz éve, a reneszánsz kora óta minduntalan ezt hányták a mindenkori fiatalok szemére a mindenkori fiatalokból lett felnőttek. Másrészt ha ezt tesszük, a felelősséget úgy hárítjuk át, néhány generációs közhelyet hangoztatva, hogy megtakarítjuk az egyházi, keresztény szembenézést: vajon intézményesen és személy szerint miért nem vagyunk képesek elegendően hatékonyan és vonzóan közvetíteni a krisztusi üzenetet felnövekvő testvéreink számára?

Merthogy nem vagyunk azok, amint azt a mindennapi egyházi tapasztalat és szociológiai kutatások sora (alább az Ifjúság 2000, 2004 és a Magyar háztartáspanel vizsgálat adataira fogok hivatkozni) egyaránt mutatja. Ma a harminc év alatti korosztály egytizede tartja magát vallásosnak az egyházak tanításához kötődve – ráadásul ez az arány az elmúlt másfél évtizedben, tehát a teljesen szabad (időnként még külsőségekkel is ösztönzött…) egyházi működés korában semmit sem nőtt. Pedig a fiatalok nagy része vallásos nevelést kapott, többségük egyházi esküvőt tervez, illetve kötött (és ebből következően több ilyen szertartáson vett részt); több mint felük pedig a maga módján vallásos!

Vagyis általános szekularizáció ide, médiaagymosások oda, az igazi provokáció az egyház és a keresztény gyülekezetek (beleértve az ifjúsági köröket is!) számára az, hogy miképpen ne veszítsék el – még keményebben: ne taszítsák el – fiatalok százezreit, akikben pedig ott a nyitottság az igére, akik meg is jelennek a templomban, csak éppen nem kapnak annyit, hogy visszatérjenek.

Ne áltassuk magunkat azzal, hogy hát a fiatalok lázadnak, ezért nem követik szüleiket – hiszen az ő szüleik is hiányoznak a templompadokból, a gyülekezeti életből! Ráadásul a vizsgálatok éppen azt mutatják, hogy korunk fiataljai lényegesen jobban elfogadják szüleik értékvilágát, mint akár az ezredforduló előtt, vagyis nem velük ellenkezve távolodnak el az egyháztól.

Van persze tövis, a magot elhordó madár, sűrű bozót bőven a hitbéli megerősödés útjában – de biztosak vagyunk benne, hogy a magvetést jól végezzük?

És elsőként itt nem is az intézményt, az egyházat, a tisztségviselőket, a lelkészeket kérdezem, hanem magunkat, evangélikus gyülekezeti tagokat: figyelünk, kérdezünk, válaszolunk, cselekszünk, egyszóval élünk-e úgy, hogy abból egy utat, választ vagy eligazodást kereső fiatal számára érthető és megélhető legyen az evangélium, az örömhír? Képesek vagyunk-e összetéveszthetetlen keresztény élettel átadni a meghívót? „Legyetek lámpások” – a reklámneonok és tévéképernyők villogása között mennyi fényt adunk a mindennapi környezetben a mindennapi fiataloknak ahhoz, hogy ünnepnapi imádkozó társaink legyenek?

Olvasom az evangélikus hírlevelekben az országszerte szépszámú rendezvényre hívó értesítéseket, nézem a tudósításokat, bennük a hitet megtartó, sokat szenvedett, de mégis tartással együtt imádkozó asszonyokat, férfiakat – csak éppen fiatalokat alig fedezek fel körülöttük. Tudunk olyan programokat kitalálni, van bátorságunk olyanokat szervezni, amelyek karcosságukkal, szabadságukkal, lüktetésükkel odahívják a belső körön kívülieket is?

Az egyházi alkalmak tradíciója mindig kettős volt: tanítani és a krisztusi áldozat liturgiájával a megváltást hirdetni. A világról ma a fiatalok információs csatornák tömegén át szereznek ismereteket; az istentiszteletnek, a prédikációnak nemhogy az információközvetítő monopóliuma, de még az ilyen funkciója is jórészt szertefoszlott. Amellett, hogy erről sem kellene lemondani, azaz a világról való, értékelvű ismeretek tanítása az erre felkészült lelkészek dolga lehetne, az egyház maga a templomi alkalmakon túli tanítói működésével észrevétethetné magát a fiatalokkal.

Különösen az oktatási, kulturális, tudományos, történelmi teljesítményeire joggal büszke Magyarországi Evangélikus Egyház fórumai, az egyházi média, az internet, a rendezvények kínálhatnának aktuális, érvényes és megragadó tudást a mindig tudni vágyó ifjúságnak.

Ehhez bizonyára meg kell erősíteni az egyház tudásbázisát, szellemi, kulturális erejét – de van miből gazdálkodnunk, van mire építkeznünk! A most is lelkes, gazdag közösségi életet szervező ifjúsági lutheránus csoportok jó hírvivői lehetnek a tudásnak és az értékeknek egyaránt. Velük érdemes inkább egyházépítésre szövetkezni, mintsem a közéletben vagy az egyházi sajtóban odakötni az evangélikusság társadalmi szerepvállalását a magyar fiatalok körében leginkább elutasított, leginkább megvetett intézményekhez, a politikai pártokhoz, pillanatnyi taktikájukhoz…

A felemelt fejű, önmaga értékeinek talapzatán álló, azokat alázatos türelemmel, kemény hittel hirdető és megélő evangélikusság igazi választási lehetőség annak a néhány tízezer fiatalnak, akiket a lutheri liturgia rendje szerint tartottak keresztvíz alá. Azonban ehhez értenünk kell őket, és érthetőnek, érdekesnek kell lennünk számukra. Felelősségünk, hogy legyen útjuk Krisztushoz – de felelősségünk az egyház iránt, hogy legyenek útjaink hozzájuk. Mert nem- csak a gyülekezet jövője, hanem a jelene is velük fonódik össze.

Legyen hát ne csak egy nap, ne csak a világ, hanem az egyház is a fiataloké!

Fábri György


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Áramszünet
Heti útravaló
Szerepjátéktér
Árnyékban
Egyházunk egy-két hete
Istentiszteletek hegyen és tóparton
Szabadtéren Legénden
A tizedik második esély
Keresztutak
Hívő olvasás nélkül nincs megértés
A világdzsemborik dzsemborija…
Elhunyt a pátriárka
Szigorú öltözködési szabályok II. János Pál szülőházában
Evangélikusok
Közéleti hőségriadó
Balczó András evangélikus lelkész emlékezete
„Tűzoltó látogatás” Hartán
e-világ
Az alkohol – öl, butít, és nyomorba dönt?
Keresztény szemmel
Az egyház ifjúsága
A hét témája
�Boldoggá kell tennünk az embereket!� – nyolcszáz éve született Árpád-házi Erzsébet
Kenyér és rózsa
„Sosem akarok elszakadni tőled, Uram!”
A csipkeverők pártfogója
Királylányok Erzsébet nyomában
Magyarország virága
evél&levél
Népszavazás: nyugvópont?
Tisztelt Szerkesztőség!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Kultúra nagykanállal
Híd hazánk és Türingia között
„A filmes élveboncolás svéd mestere”
Az érem másik oldala
Egyházzenei tábor Nógrádban
Evangélizáció Kapolcson
Hajdani tanítók emlékezete
Faluról falura, templomról templomra I.
Faluról falura, templomról templomra II.
Faluról falura, templomról templomra III.
Faluról falura, templomról templomra IV.
Faluról falura, templomról templomra V.
Faluról falura, templomról templomra VI.
A vasárnap igéje
Leromboltan
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Útmutatás a kereséshez
Ige+hirdető
Tanító szószékek
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 32 Az egyház ifjúsága

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster