EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 42 - Tót atyafiak – jó palócok

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Tót atyafiak – jó palócok

Mikszáth Kálmán két jóízű novellafüzérének címe intonálja válaszkeresésemet Jeszenszky Géza október 6-i pozsonyi beszédének drámai záró kérdésére: „Magyarok, szlovákok, vajon mikor értjük meg a történelem üzenetét?” (Evangélikus Élet, 2007/41. szám, 8. oldal)

Ugyanezen a hétvégén, amint erről lapunk is beszámolt, Milos Klátik szlovák egyetemes püspökkel együtt átutaztuk a fél országot: Tótkomlóstól Békéscsabán, Budapesten át egészen Balatonszárszóig. Az ünnepi szertartásokon és pohárköszöntőkön túl igazi testvéri eszmecserét folytathattunk egymással, hiszen tudatosan – részben – közös kocsiban (ha nem is egy csónakban) utaztunk.

Kapcsolatunk, amely talán megérett a barátság névre is, közel egyidős a rendszerváltással. Tipikus közép-európai történet: egy magyar lelkész, aki hosszú ideje szolgál szlovák gyökerű gyülekezetben, Nagytarcsán, végre találkozik egy szlovák kollégájával, aki pár kilométerre a magyar határtól, Pozsony egyik elővárosában, Petrzalkán épít gyülekezetet és később templomot is. Hogy mi ebben a tipikus, ha úgy tetszik, tragikomikusan közép-európai? A találkozáshoz, a megismerkedéshez mindkettőnknek Dániáig kellett utaznunk, hogy egy nemzetközi konferencián fedezzük fel egymást. Ott és akkor született az elhatározás: gyülekezeteink között partnerkapcsolatot építünk ki. Ez ismétlődő csoportos látogatásokban, kölcsönös vendégszolgálatokban öltött testet és működött hosszú éveken át, mígnem mindkettőnket „utolért” a püspöki kereszt…

Természetesen idő kellett, hogy mi, „távoli” szomszédok jobban megértsük egymás igazi helyzetét. Milos testvérem például többször prédikált lelkesen, ékes irodalmi szlovák nyelven Nagytarcsán, akárcsak legutóbb Békéscsabán. Íme, a kedvesen őszinte visszhangok egyike: „Gyönyörűen beszélt a püspök úr, hát még ha értettük volna…” Ki ne tudná, hogy a magyarországi tót nyelv és az irodalmi szlovák nem feltétlenül esik egybe?

De számomra is kijózanító volt a pozsonyi lecke, amikor Petrzalkán németül kellett prédikálnom, szlovák fordítással, mert a magyar szót csak néhányan értették volna… Érdekes módon a legutóbbi balatonszárszói esperesi akadémián szintén németül hangzott szlovák püspök kollégám előadása, és utána a diskurzus is a néhai K. und K. monarchia nyelvén zajlott. Mindez több, mint kissé fonák történelmi örökség, sokkal inkább sürgető feladat.

Bizony, éppen itt az ideje, hogy megtaláljuk a közös nyelvet! Nem szeretném túlértékelni egyházaink diplomáciai szolgálatának súlyát. De úgy vélem, a szlovák–magyar kapcsolatok égetően aktuális rendezésében több esélyünk és lehetőségünk van, mint politikusainknak, akik újra meg újra – ők tudják, milyen megfontolásból – feltépik közös múltunk éppen csak behegedő, sajgó sebeit.

Naivitás azt hinni, hogy feszültségeinket majd a „mindenható” Európai Unió megoldja. Erre a kelet-közép-európai nyavalyára nincsen orvosság se Brüszszelben, se Strasbourgban.

Tót és magyar, tót-magyar és magyar-tót atyafiaknak kell őszintén egymás szemébe néznünk. Honnan is jöttünk? Mióta élünk együtt itt a Kárpát-medencében? Vizsgáljuk meg a nevünket, a családfánkat! Vajon akad-e „tiszta” magyar és „tiszta” szlovák?! Lapozzunk bele egymás énekeskönyvébe: mennyi közös lelki erőforrás. Kóstoljunk bele bátran egymás tányérjába: mennyi közös recept, íz és zamat!

Kár lenne elhallgatni, hogy van mit rendeznünk egymással. Szomszédok, atyafiak között is aligha kerülhetőek el bizonyos konfliktusok. Van bőven megbeszélni- és tisztáznivalónk. Van miért bocsánatot kérni egymástól, és van mit megbocsátanunk egymásnak.

Ebbe az irányba történt már egy szerény, halk lépés, amikor éppen egy évvel ezelőtt megjelent a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsának nyilatkozata a szlovák–magyar megbékélésről (Evangélikus Élet, 2006/41. szám, 1. oldal). Őszintén szólva mindez akkor csekély visszhangot váltott ki… Most viszont, amikor a békéscsabai szószéken újra felolvastam a sajnos még mindig aktuális nyilatkozatot, pozitívabbnak tűnt a fogadtatás. Püspök testvérem éppúgy, mint a csabai szlovák főkonzul, Stefan Dano elkérte a magyar–szlovák nyelvű dokumentum szövegét, hogy megfelelő diplomáciai csatornákon eljuttassák az illetékesekhez.

De úgy vélem, nekünk nem kell várnunk az „illetékesekre”. Testvéri kapcsolataink helyreállításának forrása nem lent vagy fent található, hanem „legfelül”. Abban a közös Úrban, akiről Pál apostol sorait aktualizálva vallhatjuk: Krisztusban tehát nincs többé sem szlovák, sem magyar… mert ti, mert mi, tót és magyar atyafiak és atyalányok, mindnyájan egyek vagytok, egyek lehetnénk a Krisztus Jézusban! (Gal 3,28 után szabadon…)

Gáncs Péter püspök, Déli Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A bőkezűség jóleső melege
Együttérzés és közös gondolkodás
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Isten sötét oldalai”
Baja és Kaskantyú örömünnepe
Életművészet
Uniós pályázatok
A csapatmunka fontossága
Fóti ketchetikai nap
Keresztutak
Példaként a parlamentben
Közösségi egyház
Konferencia a keresztény–iszlám párbeszédről
Muzulmán vallási vezetők példa nélküli felhívása a keresztény egyházakhoz
Egy cseppnyi remény
„Válaszúton”
Őszi kertészkedés
Ez aztán vitalitás!
Gusztos Péternek, az SZDSZ ügyvivőjének közleménye
Bibliaolvasást javasolt a bíró a bibliatolvajnak
Evangélikusok
Tót atyafiak – jó palócok
Soproni kincseink jó sáfára
e-világ
Újság a neten
Keresztény szemmel
Nagyanyám üzenete
Boldogságórák
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Intelligens tervezés: egy életrevaló elmélet
„Szól a rádió…”
Német nyelvű kéziratos korálkönyvek a 18–19. századból
EvÉlet-est Udvaros Bélával
Kókuszos teasütemény
A vasárnap igéje
Kitüntető meghívás
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Halaszthatatlan halasztás?
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
A narratív igehirdetés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 42 Tót atyafiak – jó palócok

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster