EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 42 - Együttérzés és közös gondolkodás

Élő víz

Hozzászólás a cikkhez

Együttérzés és közös gondolkodás

Újszülött érkezett a családba. Mindenki örül: testvérek és unokatestvérek, szülők és nagyszülők. Már várták a kicsit, hiszen értesültek a jöveteléről közel kilenc hónapja. A csecsemő megérkezése azonban átrendezi a család mindennapjait. Körülbelül egy hónapba telik, míg természetes lesz számára, hogy éjszaka nemcsak neki, de a család többi tagjának is szüksége van pihenésre. Életritmusa az édesanyát készteti erőteljes alkalmazkodásra. De sorompóba lépnek a nagymamák, olykor még a nagypapák is.

Mindez nem teher, hanem természetes együtt örvendezés, közös feladatvállalás. Talán valamikor minket is így vártak s fogadtak. Vagy talán még több odaadással? Mintegy fél évszázada még élt falvainkban az a hagyomány, hogy a közeli rokonság női tagjai felváltva gondoskodtak a frissen szült édesanyáról és családtagjairól; naponta házhoz vittek egy-egy finom ebédet. Tudom, más társadalmi és gazdasági viszonyok között élünk, a legtöbb női családtag is munkába jár. Mégis van olyan amerikai nagyvárosi evangélikus egyházközség, ahol a gyülekezeti tagok ma is felváltva gondoskodnak az újszülött családjának ellátásáról. (Igaz, ott a nők sokkal kisebb arányban vállalnak munkát házon kívül, mint hazánkban.)

Együttérzés örömben és bánatban is. Lelkészként gyakran átéljük nagyvárosban, hogy a koporsót vagy urnát tíz- tizenkét hozzátartozó veszi körül. Olykor egy-kettő. Falvainkban – hála Istennek – ez még alig elképzelhető. Az együttérzésnek olykor felszínes megnyilatkozása a temetési istentiszteleten való részvétel – mondják sokan. Mégse becsüljük le, hiszen tudunk-e többet tenni a szeretteinktől való elválás óráján, mint hogy imádkozunk a megrettent szívű gyászolókért, hogy kezet nyújtunk, és megöleljük őket, jelezve, hogy összetartozunk, hiszen mindnyájan az élet és halál határmezsgyéjére kerültünk? Jelen lenni: ez a szeretet kifejezése a nehéz órán.

Együtt érezni, belehelyezni magunkat a testvér helyzetébe, rágondolni csendes órán – az összetartozásnak ezt az élményét nem adhatjuk fel, nem feledhetjük. Környezetünk közönye, mások gyors ritmusú életformája nem menthet fel minket. Magunkat szegényítjük, lelkünket üressé tesszük, ha adósai maradunk a másiknak a nehéz helyzetében őszintén várt együttérzéssel. „Örüljetek az örülőkkel, sírjatok a sírókkal” – emlékeztet Pál apostol mindnyájunkat.

Az együtt gondolkodás sem könnyű elvárás a mindennapokban. Olykor méltán kérdezzük, hogy a konferenciák sokaságának van-e annyi hozadéka, mint amennyi előkészület és anyagi kiadás jár velük. Mégis igaz, hogy a közös gondolkodás mindig több gyümölcsöt terem, mint az egyén kényszerítő gondolatsora. Világi történész utal az ókori egyházi zsinatok szerepére. A kiegyenlítődésnek szép példája a kalkhédóni zsinat, amelyet azért hívtak egybe, hogy az Antiochiában képviselt teológiai irányzat is kellő hangsúlyt kapjon a már korábban elfogadott alexandriai felfogás mellett.

Nem volt ez másként a II. vatikáni zsinaton sem, amelynek döntései új arculatot adtak a katolicizmusnak, és visszavonhatatlanul elismerték, hogy szükség van a protestánsokkal való együtt gondolkodásra. Hazai zsinatunknak is az a célja, hogy közös gondolkodással a legjobb döntéseket és az egyház szolgálatát segítő törvényeket hozza.

Nincs ez másként a jó rokonságban és a nagy család közösségében sem. Ezért volt társadalomromboló az előző évtizedek nemzedékeket szembeállító, egymástól elszigetelni akaró szándéka. Csak örülhetünk, ha az elszakadt rokonok és családtagok újra felfedezik egymást, keresik a gyökereiket, közösen gondolkodva formálják egymás holnapját, s közben a Teremtőre is figyelnek.

A közös gondolkodás nem jóakarat kérdése csupán, hanem azt a cél szolgálja, hogy a felek közös alapot találjanak, amely figyelembe veszi a különböző érdekeket és jogos elképzeléseket. Így olyan döntés születhet, amelyet lehetőség szerint a nagy többség el tud fogadni. Ez az egymás iránti együttérzés legmagasabb iskolája. „Végül pedig legyetek mindnyájan egyetértők, együtt érzők, testvérszeretők, könyörületesek, alázatosak.” (1Pt 3,8)

D. Szebik Imre


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A bőkezűség jóleső melege
Együttérzés és közös gondolkodás
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Isten sötét oldalai”
Baja és Kaskantyú örömünnepe
Életművészet
Uniós pályázatok
A csapatmunka fontossága
Fóti ketchetikai nap
Keresztutak
Példaként a parlamentben
Közösségi egyház
Konferencia a keresztény–iszlám párbeszédről
Muzulmán vallási vezetők példa nélküli felhívása a keresztény egyházakhoz
Egy cseppnyi remény
„Válaszúton”
Őszi kertészkedés
Ez aztán vitalitás!
Gusztos Péternek, az SZDSZ ügyvivőjének közleménye
Bibliaolvasást javasolt a bíró a bibliatolvajnak
Evangélikusok
Tót atyafiak – jó palócok
Soproni kincseink jó sáfára
e-világ
Újság a neten
Keresztény szemmel
Nagyanyám üzenete
Boldogságórák
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Intelligens tervezés: egy életrevaló elmélet
„Szól a rádió…”
Német nyelvű kéziratos korálkönyvek a 18–19. századból
EvÉlet-est Udvaros Bélával
Kókuszos teasütemény
A vasárnap igéje
Kitüntető meghívás
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Halaszthatatlan halasztás?
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
A narratív igehirdetés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 42 Együttérzés és közös gondolkodás

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster