EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 42 - Újság a neten

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Újság a neten

Talán mondanom sem kell, napjainkban szinte az összes rendszeresen megjelenő napi-, heti- és havilap részben vagy egészben olvasható az interneten. Több lap internetes változata tartalmában függetlenedett a nyomtatott kiadástól, más és/vagy több rovat jelenik meg a világhálón. A lapok egy része a nyomtatott tartalmat azon melegében megjelenteti az interneten is, mások késleltetve, és akad olyan is, amelyik az újságosnál árult változatban megjelent cikkeket külön fizetség fejében teszi olvashatóvá a virtuális felületen. Lássuk hát, hogyan jelennek meg a jelentősebb egyházi lapok.

Az evangélikus portál az új, Zope-on alapuló felületet először éppen az Evangélikus Élet internetes kiadásával (www.evelet.hu) indította. Azóta – tehát a 2002. évi 38. számtól – kerül fel a lap tartalma a világhálóra. A koncepció szerint az aktuális számból – néhány fontos rovat kivételével – csak az első sorok olvashatók, de a korábbi számok teljes egészükben hozzáférhetők. Ez persze behatárolja az olvasók körét, hiszen általában nem azok keresik a felületet, akik a friss cikkekre kíváncsiak.

Szerencsére abban a könnyűnek tűnő helyzetben írhatom a cikket – kint is vagyok, bent is vagyok –, hogy megfogalmazhatom kritikai véleményemet: ezt az indulás óta hibának tartom! Meggyőződésem, hogy az aktuális szám nyomtatott verziójának olvasottságát csak minimális mértékben csökkentené, növelné azonban általában az újságét, ha a friss lapszámok tartalma azonnal teljességében olvasható lenne az interneten.

Ami a rovatokat illeti, hiányzik – nekem legalábbis – egy folyamatosan frissülő, csak az interneten elérhető rovat. Ebben megjelenhetnének olyan, jelentősebb érdeklődésre számot tartó írások, amelyek a nyomtatott változatban esetleg nem férnek el, vagy amelyek két nyomtatott szám megjelenése között látnak napvilágot. Összességében azonban az Evangélikus Élet internetes változata jó, és bár kicsit „le kellene porolni” a többéves struktúrát, teljes körűen megtalálhatók rajta az elmúlt esztendők evangélikus vonatkozású eseményeivel kapcsolatos információk.

Az Evangélikus Élet mellett csak egy jelentősebb nyomtatott lapunk jelenik meg az interneten, a dunántúli kerület lapja, a Dunántúli Harangszó (http://www.lutheran.hu/z/ujsagok/harangszo). Itt is csak a nyomtatott újság anyagát találjuk meg.

Az egyhazisajto.lap.hu az „Evangélikus egyház” címszó alatt a föntebb említett két lapnál többet is felsorol. Szerepel itt a már megszűnt Cipő – tartalom nélkül, a Misszió Magazin évekkel ezelőtti honlapja, a Koinonia egy 2004. évi kiadással, vannak „beragadt” gyülekezeti lapok. Ugyanakkor öröm rátalálni a zuglói gyülekezet lapjára vagy az Útitárs – bár csúnya felületen, de mégis elérhető – internetes változatára.

A Reformátusok Lapja (www.reflap.hu) egy ideje átalakítás miatt nem érhető el, így erről sajnos nem tudok írni.

Katolikus oldalról elsőként az Új Embert (http://ujember.katolikus.hu/) találtam meg. Csúnyácska, hagyományos HTML-felületen megjelenő kiadvány. Nem lehet könnyű dolga így a szerkesztőnek, de úgy tűnik, egy-egy lap teljes tartalma felkerül a netre. Bár sehol sem találtam arra vonatkozó utalást, hogy a címoldalon elérhető tartalom melyik számból származik, a nehezen, csak az oldal alján megtalálható linken keresztül elérhető archívum alapján úgy tűnik, hogy a legfrissebb szám tartalmát olvashatom.

A másik, egyre jelentősebb katolikus lapnak, a Keresztény Életnek nincs internetes változata, de lehet, hogy csak én nem akadtam rá.

Amennyit a társegyházak lapjainak internetes kiadásáról megtudtam, annak alapján azt mondhatom, nincs szégyenkeznivalónk. Talán csupán újra kellene gondolni néhány dolgot.

– erdelyik –


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A bőkezűség jóleső melege
Együttérzés és közös gondolkodás
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Isten sötét oldalai”
Baja és Kaskantyú örömünnepe
Életművészet
Uniós pályázatok
A csapatmunka fontossága
Fóti ketchetikai nap
Keresztutak
Példaként a parlamentben
Közösségi egyház
Konferencia a keresztény–iszlám párbeszédről
Muzulmán vallási vezetők példa nélküli felhívása a keresztény egyházakhoz
Egy cseppnyi remény
„Válaszúton”
Őszi kertészkedés
Ez aztán vitalitás!
Gusztos Péternek, az SZDSZ ügyvivőjének közleménye
Bibliaolvasást javasolt a bíró a bibliatolvajnak
Evangélikusok
Tót atyafiak – jó palócok
Soproni kincseink jó sáfára
e-világ
Újság a neten
Keresztény szemmel
Nagyanyám üzenete
Boldogságórák
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Intelligens tervezés: egy életrevaló elmélet
„Szól a rádió…”
Német nyelvű kéziratos korálkönyvek a 18–19. századból
EvÉlet-est Udvaros Bélával
Kókuszos teasütemény
A vasárnap igéje
Kitüntető meghívás
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Halaszthatatlan halasztás?
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
A narratív igehirdetés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 42 Újság a neten

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster