EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 42 - Uniós pályázatok

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Uniós pályázatok

Mindenfelé lehet hallani az uniós pályázatok révén elnyerhető források nagyságáról, a nap mint nap meghirdetett pályázatok, melyeken egyházak is részt vehetnek. Legutóbb az evangélikus iskolák tanárainak tartott pályázati tanfolyam keretében hallgathattuk meg dr. Szabó Zoltánnak, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) vezető programmenedzserének előadását Egyházak és egyházi iskolák pályázati lehetőségei a 2007–2013 közötti időszakban címmel.

Az előadás előzménye az egyházban csaknem egy éve tartó felkészülési folyamat volt, melyről talán keveset lehetett olvasni, holott a háttérben fontos előkészítő munka folyt. Erről szeretnék beszámolni az Országos Egyházi Iroda pályázati ügyekkel megbízott munkatársaként.

Az evangélikus egyházban – mint a történelmi egyházakban általában – nem volt gyakorlata a szisztematikus pályázati felkészülésnek. Sokkal inkább az ad hoc pályázás és a pillanatnyi döntések határozták meg a munkánkat mind országos, mind helyi szinten. A változtatáshoz külső indíttatásra volt szükség: egy évvel ezelőtt került sor a történelmi egyházak vezetőinek és Bajnai Gordon kormánybiztosnak a találkozójára, mely elindította a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és az egyházak közötti partnerségi együttműködést.

Az eltelt év során folyamatos volt a kapcsolattartás az NFÜ képviselőjével, dr. Szabó Zoltánnal, akitől napi szinten kaptunk friss információkat az Új Magyarország fejlesztési terv (ÚMFT) operatív programjairól, akcióterveiről és pályázati kiírásairól. Ezeket az anyagokat – sokszor a református szakértőkkel közösen – véleményeztük; változtatásokra vonatkozó kéréseink beépültek a tervezetekbe. Ezzel párhuzamosan az Oktatási és Kulturális Minisztérium Egyházi Kapcsolatok Titkársága is szervezett egyeztetéseket – többek között az Új Magyarország vidékfejlesztési programmal kapcsolatban, melyből a kistelepülések templomainak, településközpontjainak, vidéki táborhelyeknek a felújítására nyerhetők majd források 2008-tól.

Az egyeztetési folyamat gyümölcsei közé tartozik például, hogy az országos fenntartású egyházi oktatási intézmények (elsősorban középiskolák) is jogosultak indulni a nemrég közzétett, a közoktatási intézmények fejlesztését célzó pályázaton. Az uniós logika eredetileg nem engedte volna meg az idegen tulajdonon végzett fejlesztést egy másik régióban, de a nyár folyamán az NFÜ és a VÁTI Kht. részéről megtalálták a megoldást a problémára.

Egyházi szempontból az ÚMFT keretében pályázható források legnagyobb esélyesei az oktatási intézmények, hiszen a Társadalmi megújulás, a Társadalmi infrastruktúra operatív program és a regionális operatív programok (ROP) keretében nagyon sokféle kiírás lesz, melyek lehetőséget adnak az iskolák, óvodák és kollégiumok számára infrastrukturális és tartalmi fejlesztésekre.

Ebből adódóan már idén tavasszal – jóval a pályázatok kiírása előtt – több fórumon is közreadtuk az erről szóló információkat az evangélikus oktatási intézmények vezetőinek. Az előkészítést ősszel az iskolák tanárai számára rendezett, Pályázati és projektmenedzsment-ismeretek című ötvenórás tanfolyam követte, melyről lapunk előző számában adtunk hírt.

A képzés célja a hagyományos pályázati logikával való szakítás volt, azaz hogy ne egy-egy pályázati kiírásra készüljünk, hanem céltudatosan alakítsuk ki fejlesztési stratégiánkat: saját intézményünk, tevékenységünk elemzése és a problémafeltárás után határozzuk meg a fejlesztés irányait, azonosítsuk és professzionális módszertan szerint dolgozzuk fel, készítsük elő a projekteket. A projektfejlesztés módszertana alapján jól megalapozott, átgondolt projekttervek készíthetők el, melyeket egy-egy pályázati kiírásra adaptálva sokkal jobb anyagokat lehet beadni, mint ad hoc pályázati rohammunkában. A képzés foglalkozott a projektek lebonyolításával, a szakmai partnerek (pályázatírók) kiválasztásával és az eredmények megfelelő kommunikációjával is.

Az evangélikus egyház jövőbeli sikeres pályázati szereplése szempontjából kulcsfontosságú, hogy minél többen részt vegyenek a fent leírt képzéshez hasonló alkalmakon – nemcsak az iskolák, hanem a gyülekezetek részéről is. Ilyen képzésre korábban egyetlen alkalommal, 2005-ben került sor a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület szervezésében. Az országos presbitérium szeptemberi döntése alapján lehetőség nyílik arra, hogy a közeljövőben az iskolákéhoz hasonló képzéseket indíthassunk gyülekezetek számára is.

A képzésekre építve szeretnénk kialakítani egy országos projekt-előkészítő hálózatot azokból, akik értik az uniós pályázatok formanyelvét, és tisztában vannak a projektfejlesztés módszertanával. E hálózatot folyamatosan el szeretnénk látni információkkal az Országos Egyházi Iroda részéről, és támogatni kívánjuk munkájukat. Mindezt segíti a hamarosan elkészülő pályázati honlap, mely módszertani anyagokat és egyházi szervezeteknek szóló aktuális pályázati kiírásokat tartalmaz majd.

Idén tavasszal a lelkészek között elindítottuk a fejlesztési projektekre vonatkozó ötletek összegyűjtését. Mivel az elképzelések nagy része ingatlanberuházásokkal – új építésekkel és felújításokkal – kapcsolatos, megkezdtük az országos evangélikus ingatlankataszter elkészítését (jelenleg 75%-ban van készen). Remélhetőleg az év végére teljes lesz az evangélikus ingatlanvagyonról szóló átfogó nyilvántartás.

A Magyarországi Evangélikus Egyházban zajló fejlesztések összehangolása végett elengedhetetlen egy, az egész egyházat átfogó, hosszú távú fejlesztési stratégia kidolgozása. A stratégiának konszenzuson kell nyugodnia, tervezetét az egyházban folytatott széles körű vita után lehet majd véglegesíteni.

Kezdeményezésem alapján a stratégia elkészítésére idén tavasszal adott megbízást egyházunk zsinata; a munka irányítását Prőhle Gergely országos felügyelő, Fabiny Tamás püspök és Korányi András zsinati alelnök kezébe helyezte. Stratégiakészítésről szóló híradásukat a következő hetekben közöljük lapunk hasábjain.

Bogdányi Gábor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A bőkezűség jóleső melege
Együttérzés és közös gondolkodás
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Isten sötét oldalai”
Baja és Kaskantyú örömünnepe
Életművészet
Uniós pályázatok
A csapatmunka fontossága
Fóti ketchetikai nap
Keresztutak
Példaként a parlamentben
Közösségi egyház
Konferencia a keresztény–iszlám párbeszédről
Muzulmán vallási vezetők példa nélküli felhívása a keresztény egyházakhoz
Egy cseppnyi remény
„Válaszúton”
Őszi kertészkedés
Ez aztán vitalitás!
Gusztos Péternek, az SZDSZ ügyvivőjének közleménye
Bibliaolvasást javasolt a bíró a bibliatolvajnak
Evangélikusok
Tót atyafiak – jó palócok
Soproni kincseink jó sáfára
e-világ
Újság a neten
Keresztény szemmel
Nagyanyám üzenete
Boldogságórák
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Intelligens tervezés: egy életrevaló elmélet
„Szól a rádió…”
Német nyelvű kéziratos korálkönyvek a 18–19. századból
EvÉlet-est Udvaros Bélával
Kókuszos teasütemény
A vasárnap igéje
Kitüntető meghívás
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Halaszthatatlan halasztás?
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
A narratív igehirdetés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 42 Uniós pályázatok

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster