EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 08 - Új irodaigazgató és elfogadott költségvetés

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Új irodaigazgató és elfogadott költségvetés

Ülésezett a zsinat

A Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinata idei első, megalakulása óta ötödik ülésszakát tartotta a múlt hét végén a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében. Napirendjén olyan fontos kérdések szerepeltek, mint az országos irodaigazgató megválasztása és a költségvetési törvény elfogadása.

A kétnapos ülésszak Sztankó Gyöngyinek, a Hajdú-Szabolcsi Egyházmegye esperesének áhítatával kezdődött, majd a zsinathoz érkezett beadványokat hallgatták meg a küldöttek, illetve elfogadták az előző ülésszak jegyzőkönyvét és a napirendet. Ezután egyházunk országos bizottságainak elnökei adtak jelentést az előző évben végzett bizottsági munkáról. Szám szerint tizenegy bizottsági beszámolót hallgatott meg és fogadott el a zsinat.

A beszámolók után két országos presbitériumi döntés megerősítése, illetve jóváhagyása várt a zsinati tagokra. Az egyik egy, a történelmi egyházak által működtetendő közös egyházi térségi integrált szakképző központ (TISZK) létrehozásának szándéka volt. A közoktatási törvény értelmében ugyanis a szakképzést végző intézmények fenntartói csak abban az esetben lesznek jogosultak szakképzési hozzájárulásra, illetve EU-s pályázati pénzek elnyerésére, ha ilyen TISZK-ekbe tömörülnek.

A másik szándéknyilatkozat jóváhagyását egy jogszabályi kötelezettség tette szükségessé: az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) megállapította, hogy a jelenleg egységes rendszerben működő két egyházi kollégiumot, a gimnáziumok vidéki tanulóinak otthont adó Rózsák terei, illetve a budapesti felsőoktatási intézmények hallgatóinak helyet biztosító Vizafogó utcai diákotthont – a Luther Otthont – csak két különálló intézményként lehet működtetni. A zsinat mindkét kérdésben felhatalmazta az országos elnökséget az azokkal kapcsolatos feladatok elvégzésére.

Az első nap utolsó ülésén még határozott a zsinat arról, hogy az Evangélikus Országos Gyűjtemények ügyében a szeptemberi ülésszakon hozott zsinati döntés végrehajtását – mely szerint a könyvtárat, a levéltárat és az evangélikus múzeumot egy jogi egységbe vonják – az őszi zsinati ülésszakig felfüggeszti. Addig az országos presbitérium a gyűjtemények vezetőivel egyeztetve döntési javaslatot készít a testület számára.

Végezetül a zsinati küldöttek támogatásukról biztosították az országos presbitérium határozatát, melyet a pécsi Baldauf Gusztáv Evangélikus Szeretetotthon áthelyezésének ügyében hoztak. Az otthon 2008. december 31-én elveszíti működési engedélyét, véglegesen megszűnik, az ingatlan állaga, jellege és lehetőségei miatt; az intézménynek azt követően költöznie kell. Az új helyszín a Pécshez közeli Pogány település lesz, ahol a polgármester asszony háromezer négyzetméter alapterületű, kilencmillió forintot érő telket bocsátott ingyenesen az odatelepülő szeretetotthon rendelkezésére.

A tanácskozás második napján először az országos irodaigazgató megválasztása várt a zsinati küldöttekre. Hafenscher Károly eddigi irodaigazgató megbízatása február 28-án lejár. A Magyarországi Evangélikus Egyház 2007 novemberében írt ki pályázatot az országos irodaigazgató tisztségének betöltésére. A posztra három pályázó jelentkezett: Fülöp Attila, Hafenscher Károly és Kákay István.

A pályázati eljárás során egy öttagú előkészítő bizottság vizsgálta meg a pályázók által beadott anyagokat. Közülük kettőt, Hafenscher Károlyét és Kákay Istvánét tartották az országos presbitérium elé terjesztendőnek. E testület január végén tartott ülésén Kákay Istvánt nyolc, Hafenscher Károlyt hat támogató szavazattal állította jelöltként a zsinat elé.

A jelöltek a szombati ülésen öt-öt percben mutatkoztak be, majd mindkettejükhöz kérdéseket intézhettek a zsinat tagjai. E napirendi pont tárgyalásának idejére Smidéliusz Zoltán, a zsinat lelkészi elnöke zárt ülést rendelt el. A szavazás előtt Prőhle Gergely országos felügyelő ismertette az országos presbitérium döntését, majd rövid vita után került sor a titkos szavazásra, amelyben ötvenhat zsinati tag vett részt. A szavazás a következő eredménnyel zárult: Kákay Istvánra harmincöt, Hafenscher Károlyra pedig húsz szavazat érkezett; egy szavazat érvénytelen volt. Kákay István március elsejével kezdheti meg irodaigazgatói munkáját.

A jelentős súlyú szavazás után nem kevésbé jelentős napirendi pont, egyházunk 2008. évi költségvetésének megtárgyalása és elfogadása várt még a zsinatra. Az általános és részletes vita végén a testület 8 067 200 000 forint bevételi és ugyanannyi kiadási főösszeggel elfogadta a Magyarországi Evangélikus Egyház 2008. évi költségvetését.

K. M.

Regionális hozzárendelés: A Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinata


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ruth könyve – a hűség
Emberek halászává teszlek…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Új irodaigazgató és elfogadott költségvetés
Új igazgató egyházunk központjának élén
Mikszáth-művekkel versengtek
Keresztutak
A Názáreti visszavezetése az egyházba
Egy ország – megosztott nemzet
Evangélikusok
Ingolstadti anziksz
Búcsúzunk dr. André Appeltől
e-világ
Bibliaterjesztés
A teljesség felé – az egyházi építészetben
Keresztény szemmel
Egy továbbgondolt régi példamondat
Evangélikus kertecske
Céltalanul
A hét témája
Építkezés hat évtizeden át
Oslói séta
Egyházi kongresszus miatt került díszburkolat a térre
„K”, avagy kuláklistán
Fenyvesi László emlékezete
Hóhér, vigyázz!
A közelmúlt krónikája
Kiadós diskurzus
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Régi kincsek újra a líceumban
Egyesületet alapítottak az egyházi muzeológusok
Díjazták a bonyhádi minőséget
Az ezer tó országából
Könyvmissziói nap harmadszor
Bemutatkozik a Bakonyszombathelyi Evangélikus Egyházközség
A vasárnap igéje
Ahová nézek, oda tartok
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Az idei Szélrózsa témája
Ige+hirdető
Családbarát igehirdetés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 08 Új irodaigazgató és elfogadott költségvetés

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster