EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 08 - Kiadós diskurzus

A közelmúlt krónikája

Hozzászólás a cikkhez

Kiadós diskurzus

A Médiaszolgálatunk mint az evangélium tükre – bemutatkozás, értékelés, fórum címet viselő beszélgetéssorozat keretében február 14-én a Luther Kiadó, illetőleg az Evangélikus Élet szolgálatát vette górcső alá az Evangélikus Belmissziói Baráti Egyesület (EBBE). Az Országos Egyházi Iroda földszinti termében rendezett eszmecserét – a hagyományoknak megfelelően – áhítat és imaközösség vezette be. Kovács László dunakeszi lelkész ezúttal az Útmutató heti igéje, 1Jn 3,8b alapján szólaltatta meg Isten igéjét.

Kiadónk igazgatója és hetilapunk főszerkesztője nem először „vendégeskedett” EBBE-körben. Miként az egyesület korábbi székhelyén, a kelenföldi gyülekezeti házban öt-hat esztendővel ezelőtt rendezett találkozónak, e mostani beszélgetésnek is Fabiny Tibor volt a moderátora.

Az egyesület nem lelkészi elnöke elsőként Kendeh K. Pétert kérte fel az elmúlt években végzett munka egyfajta összegzésére. Az igazgató leszögezte, hogy a kiadó tevékenységének középpontjában természetszerűen az evangélium hirdetése áll, de rámutatott arra is, hogy ebből adódóan a világi kiadókhoz képest „speciális” feladatai is vannak. (Például időről időre meg kell jelentetnie az énekeskönyvet vagy a hitoktatás számára szükséges tan- és segédkönyveket.) A jövőbeli tervekről szólván Kendeh K. Péter elmondta: egyebek mellett markáns magyar evangélikus teológusok munkáit szeretnék megjelentetni, valamint tervezik, hogy – a reformáció kezdetének közelgő ötszázadik évfordulója alkalmából – átdolgozva újra kiadják a néhai Masznyik Endre teológiai tanár 1904 és 1914 között napvilágot látott hatkötetes nagy munkáját, amely Luther műveit közli magyar fordításban.

– Ahogyan a szerkesztőség falán elhelyezett tablón is olvasható: „…nem magunkat prédikáljuk, hanem az Úr Jézus Krisztust…” – utalt a lap munkatársai által is vallott igei ars poetica változatlanságára hetilapunk főszerkesztője, aki mindenekelőtt megköszönte azokat a kritikai észrevételeket, tanácsokat, amelyekkel – munkája kezdetén – bőven elhalmozták az egyesület tagjai. T. Pintér Károly kifejezte abbéli reményét, hogy a tartalmában és küllemében egyaránt alaposan megváltozott Evangélikus Élet lapszámai időközben sokak korábbi kérdéseire adtak megnyugtató választ. Főszerkesztőnk ugyanakkor szükségesnek vélte, hogy az újság szolgálatát szívükön viselők bepillantást nyerjenek a lapkészítés folyamatába. Ezért tekinthették meg az est résztvevői a Zákeus Médiacentrum által az EvÉlet „fennállásának” hetvenedik évfordulójára készített rövid filmklipet, és ezt a célt szolgálta Dobsonyi Sándornak, az Evangélikus Élet olvasószerkesztőjének – Amíg a kéziratból újságcikk lesz című – referátuma is. Hogy minden szépsége mellett „mindenhetes” nehézségei is vannak a hetilapkészítésnek, az a médiában dolgozók számára nem újság. Az EBBE-esten jelen lévők számára vélhetően Boda Zsuzsa szerkesztőségvezető sem okozott meglepetést, amikor „elárulta”, hogy az EvÉlet szerkesztőségében minden lapszámhoz Isten segítségét és áldását kérik a munkatársak.

A sorozat legközelebbi összejövetelén, március 13-án a Híd evangélikus magazin, illetve az Evangélikus Rádiómisszió munkája kerül a fókuszba. A lapot Szeverényi János lelkész, felelős szerkesztő és kiadó, valamint Hulej Enikő lelkész, a rádiómisszió rovatvezetője mutatja be; külsősként dr. Böröcz Enikő értékel, a nyitóáhítatot pedig Szakács Tamás felsőpetényi lelkipásztor tartja majd.

G. Zs.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ruth könyve – a hűség
Emberek halászává teszlek…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Új irodaigazgató és elfogadott költségvetés
Új igazgató egyházunk központjának élén
Mikszáth-művekkel versengtek
Keresztutak
A Názáreti visszavezetése az egyházba
Egy ország – megosztott nemzet
Evangélikusok
Ingolstadti anziksz
Búcsúzunk dr. André Appeltől
e-világ
Bibliaterjesztés
A teljesség felé – az egyházi építészetben
Keresztény szemmel
Egy továbbgondolt régi példamondat
Evangélikus kertecske
Céltalanul
A hét témája
Építkezés hat évtizeden át
Oslói séta
Egyházi kongresszus miatt került díszburkolat a térre
„K”, avagy kuláklistán
Fenyvesi László emlékezete
Hóhér, vigyázz!
A közelmúlt krónikája
Kiadós diskurzus
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Régi kincsek újra a líceumban
Egyesületet alapítottak az egyházi muzeológusok
Díjazták a bonyhádi minőséget
Az ezer tó országából
Könyvmissziói nap harmadszor
Bemutatkozik a Bakonyszombathelyi Evangélikus Egyházközség
A vasárnap igéje
Ahová nézek, oda tartok
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Az idei Szélrózsa témája
Ige+hirdető
Családbarát igehirdetés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 08 Kiadós diskurzus

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster