EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 08 - Evangélikus kertecske

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Evangélikus kertecske

Zsinat és Reminiscere vasárnapja után

Nem tagadom, hogy alábbi soraimat a múlt hét végén megtartott zsinati ülés tapasztalatai és a vasárnapi, Ézsaiás próféta könyve alapján elmondott igehirdetés motiválta. A próféta szerelmes dalában arról ír, hogy a gazda ugyan mindent megtett a szőlőskertért, az mégis vadszőlőt termett. A kert a keleti ember szemléletmódjában a boldogság színtere, ahol harmóniát, felüdülést kap a halandó. A gazda a dalban Isten, aki népét minden jóval ellátta, és várt a termésre, a napfényízű gyümölcsre. Isten és a nép viszonyáról szól e dal, amely a közösségi lét és a közösségi felelősség gondolatát zengi ma is.

Szombathely messze esik Budapesttől, így elég idő adódik egy-egy zsinati ülés után, hogy a hazavezető úton értékeljük az átélt eseményeket. Majd eljő a csendes este, és következik az igehirdetésre való készülés, a kavargó gondolatok értelmes mondatokká és felismerésekké formálódnak, a szószékről lejőve pedig tovább érlelődnek.

A cikk címének hangulata kifejezi azt a szeretetet, amellyel egyházam iránt viseltetem. Hivatkozhatnék felmenőimre és evangélikus családi tradíciómra, de nem teszem, mert mondandóm lényege éppen abban rejlik, hogy egyházamat ne egyének összességének lássam, hanem Isten színe előtt élő közösségként – ha úgy tetszik, ültetett kertecskeként. Szép ősi fákon viruló új hajtásokat látok, és rügyező csemetékkel teleültetett kertecskét, amely közösségi hivatásunkat szimbolizálja a szolgálat és a misszió küldetésében.

A nekünk ültetett kert termése a hitelesség és a felelős gondolkodás. Ezt várja tőlünk az egyház ura, és ezt kéri számon a nem mindig barátságos környezetünk is. Persze a kishitűség, az önsajnáltatás, az ügyeskedés, az erkölcsi könnyedség, a bigott protestantizmus, az öntörvényűség és a bizalmatlanság vadhajtásai és fojtogató indái beférkőztek e kertecske növényei közé. Ez sem új az egyház történetében, mégsem ment fel minket a felelősség alól, sőt e többlettudás intő jelként szolgál.

Az egyház vezetőinek és vezető testületeinek kötelességük, hogy a nekik adott karizmákkal a közösség élén állva irányt mutassanak, és a Szentlélek megszentelő és vezető munkája által kormányozzanak. Viszont ez összhang és bizalom nélkül nem megy.

Sajnos a zsinat munkája is, minden kegyes szólam ellenére, a kuszaságot és az egyre gazosodó kert képét mutatja. Csak egy kiragadott példa. Ki látott már olyat, hogy az egyház népe által közvetlenül megválasztott püspök, kerületi és országos felügyelő – tehát legitimitás terén az egyház legerősebb emberei – nem rendelkeznek állandó szavazati joggal a zsinaton, és ha valamelyikük felszólal, akkor sikk nem figyelni mondandójára? Én megértem, hogy a múlt kísért, és a régi reflexek működnek, de ha nem tudunk ezen együtt túljutni, akkor a vadhajtásokon csak vadszőlő terem.

Persze az is elfogadhatatlan, hogy egyes testületek rossz döntései kényszerhelyzet elé állítják a többséget. Bizony gyakran testületek mögé bújva születnek a demokrácia színlelésével olyan döntések és szabályok, amelyek fékezik és zavarossá teszik az egyház mindennapjait. Következmények nélküli egyház lettünk? Fricz Tamás politológus immáron klasszikussá vált kifejezése igaz egyházunkra is? A kettős mércével való mérés közel sem keresztényi hagyományokból kihajtott módszere is virágzik gyakran köreinkben. Tanuljunk puritán őseinktől, akik a kettős moráltól irtóztak, ahogy Max Weber mester tanítja nekünk.

„Hagyom, hogy elvaduljon: nem metszik, nem kapálják, fölveri a tövis és a gaz.”

Hiszem, hogy nem kell ennek így lennie. Az evangélikus kertecske a mi életünk tere, ahol virágozhatunk, illatozhatunk. Ne hagyjuk, hogy a romlás és a káosz uralkodjék el benne! Imádkozzunk és dolgozzunk becsülettel! Közösségként Isten színe előtt állunk, ahogy állt a zsidóság is a próféta idejében. A szerelmes dal ne váltson át komorrá és ítéletet zengő harci dallá. Mérjük meg magunkat együtt Isten igéjének mércéjén, intsük és feddjük egymást, ha kell, a jogosság és méltányosság lelkületével. Imádjuk a Szentháromság Istent, és akkor felénk fordítja arcát, és egyházunk a felüdülés és termékeny élet színterévé lesz. Legyen törvényesség és ne önkényesség, igazság, és tartsuk távol a gazságot. Nem olyan nagy dolog ez, csak akarni kell, és újra közösségben gondolkodni!

Gregersen-Labossa György lelkész


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ruth könyve – a hűség
Emberek halászává teszlek…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Új irodaigazgató és elfogadott költségvetés
Új igazgató egyházunk központjának élén
Mikszáth-művekkel versengtek
Keresztutak
A Názáreti visszavezetése az egyházba
Egy ország – megosztott nemzet
Evangélikusok
Ingolstadti anziksz
Búcsúzunk dr. André Appeltől
e-világ
Bibliaterjesztés
A teljesség felé – az egyházi építészetben
Keresztény szemmel
Egy továbbgondolt régi példamondat
Evangélikus kertecske
Céltalanul
A hét témája
Építkezés hat évtizeden át
Oslói séta
Egyházi kongresszus miatt került díszburkolat a térre
„K”, avagy kuláklistán
Fenyvesi László emlékezete
Hóhér, vigyázz!
A közelmúlt krónikája
Kiadós diskurzus
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Régi kincsek újra a líceumban
Egyesületet alapítottak az egyházi muzeológusok
Díjazták a bonyhádi minőséget
Az ezer tó országából
Könyvmissziói nap harmadszor
Bemutatkozik a Bakonyszombathelyi Evangélikus Egyházközség
A vasárnap igéje
Ahová nézek, oda tartok
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Az idei Szélrózsa témája
Ige+hirdető
Családbarát igehirdetés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 08 Evangélikus kertecske

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster