EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 39 - Valami mégis megmozdult – eppur si muove

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Valami mégis megmozdult – eppur si muove

Jó másfél évtizede, amikor kezdõ lelkészként egyházvezetésünk jóvoltából kijutottam életem elsõ nemzetközi ökumenikus konferenciájára, még abban a naiv hitben ringattam magam, hogy ott igazán nagy és fontos dolgok dõlnek el az egyházak életét illetõen.

Emlékszem, micsoda zöldfülûekre jellemzõ, naiv lelkesedéssel, megfeszített pontossággal, „csupa fülként” jegyzeteltem a plenáris ülések száraz elõadásait, igyekeztem mindenütt jelen lenni és bekapcsolódni a munkába. Aztán egy adott pillanatban arra lettem figyelmes, hogy a hangzatos elõadáscímek mögött többnyire rendszerbe kényszerített üres kliséken kívül nemigen hangzott el semmi. Akkor arra gondoltam, hogy talán a csoportmunkák keretében fognak rátérni a lényegre, s majd jönnek a világmegváltó gondolatok, kerül sor a nagy döntések elõkészítésére, s legfõképp következik majd az egyház életének fölpezsdülése.

Miután észrevettem, hogy itt is folytatódik az üres klisék jobbra meg balra tologatása, az udvarias mellébeszélés, megpróbáltam egy lelkes szónoklattal meggyõzni csoporttársaimat a misszióra, evangélizációra való küldetésünk kérdésének fontosságáról. Elhangzott nem több mint tízperces, misszionáriusokat is megszégyenítõ, lelkes beszédem a „lényegrõl”, az egyház missziói küldetésérõl, az evangélizálás imperatívuszáról, s azt láttam, hogy a többiek – leszámítva az alvókat –, a nálam lényegesen idõsebb, tapasztaltabb, „profi ökumenikusok” kissé leereszkedõ mosollyal jutalmazzák ezt az odacsöppent kelet-európai csodabogarat. Néhány szóval, a mimikával rögtön tudtomra adták, hogy nemcsak az a régió elmaradott, afféle második világ, ahonnan jöttem, hanem én is valami 19. századi relikvia agyával gondolkozom, s mindaz, amit mondok, nem túlzottan szalonképes.

Nos – tudatták velem leereszkedõ, testvéri jóakarattal –, az egyház már rég letárgyalta és jegelte az olyan idejétmúlt, anakronisztikus témákat, mint a miszszió, evangélizáció, gyülekezetplántálás, netalán a hiteles Krisztus-követés vagy az evangélikus identitás kérdése. Vannak azonban korszerû, divatos témák, jó lenne ezekrõl tájékozódnom és róluk bizonyos elvárásoknak és standardoknak megfelelõen szólnom. A többit gyorsan felejtsem el, és ne zavarjam köreiket, különben nem leszek „klubtag” a nagy ökumenében.

Azóta hosszú távon letettem arról, hogy néhány súlytalan szövegen és egyegy hasznos személyes találkozáson túl valami lényeges is el fog hangzani vagy fog történni ezeken a konferenciákon. Felfogásom a Krisztus egyházában történõ szolgálat lényegérõl azóta sem változott, csupán megtanultam és igyekeztem a dolgokat más tálalásban elmondani, annál is inkább, mert a kelet-európaiaknak járó, nyugatiak által „meghitelezett bónusz” kezdett lejárni.

Az ilyen találkozók sok év alatt megszokott forgatókönyvei után kellemes meglepetést okozott a Greifswaldban szeptember 15–17. között a Lutheránus Világszövetség szervezésében megtartott európai egyházvezetõi konferencia, mégpedig leginkább az a része, amely az egyház missziójának kérdésérõl szólva megadta az összejövetel alaphangját.

Ha nem jelentett is a tanácskozás forradalmi áttörést, korszakalkotó paradigmaváltást, de jelentõs szemléletváltást mindenképpen. Nem mondanám, hogy a megszokott „fokhagymaszagú” témák, mint migráció, mobilitás, család, házasság, szexualitás, struktúrák, arányos képviseletek, ökumené, ilyen-olyan csoportok jogai és így tovább hiányoztak volna, de az alaphangot a házigazda pomerániai püspök, Hans-Jürgen Abromeit által szervezett missziói nap adta meg.

Végre nem kizárólag arról szóltak az elõadások, tájékoztatók, hogy mibõl is áll az egyház mai krízise, hanem sokkal inkább arról, hogy a mélypont ellenére miként épül hittel, hivatástudattal, céltudatosan a gyülekezet, az egyház, a hit, a keresztény lelkiség ott, ahol évtizedekig semmi más nem történt, mint lélek-, tudat- és személyiségrombolás. Ez a hang határozta meg az egész találkozó szellemiségét.

Többé senki sem állította, hogy a misszió, az evangélizáció, a hit, a kereszténység terjesztése történelmileg terhelt fogalmak, amelyeket nem jó használni, amelyeket nem szeret a világ. Sõt valamennyi résztvevõ éppen arról tett bizonyságot, hogy mindenütt Európában, régióktól függetlenül, ugyanaz a feladat, hasonló kihívások várnak ránk, és nekünk cselekednünk kell.

Az egyház, a mi lutheránus nagy családunk sem maradhat többé mozdulatlan, merev, bezárkózott, hanem Krisztus parancsának engedelmeskedve „mennie kell”, mozgásba kell lendülnie. Az emberek közé kell mennie, oda, ahol élnek, dolgoznak, örvendeznek vagy sírnak. Oda, ahol valamikor volt élõ gyülekezet, de mára elfogyott, oda, ahol soha nem volt gyülekezet, de Isten ígéretében bízva lehet majd bõséges aratás.

A lényeg az, hogy mozgásba kell jönni, hogy valóban ki kell menni a nagyvilágba, hogy az evangélikusok európai nagy családjában újra idõszerûvé, fontossá lettek a korábban feledésre ítélt fogalmak, mint evangélizáció, misszió, gyülekezetplántálás, lelki-szellemi megújulás.

Kívánom, hogy Isten áldja meg törekvéseinket!

Adorjáni Dezsõ Zoltán püspök Erdélyi Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma

Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Az Elsõ thesszalonikai levél – feltámadás
Szakítópróba
HETI ÚTRAVALÓ
Harmadik hívás az országos evangélizációra
Az ima ereje
Egyházunk egy-két hete
A gazdagodás jelei
Tudomány és keresztény élet
Emléket állítottak az egykori felügyelõnek
Nyolcvanéves a budafoki egyházközség
Családi ünnep a sandi anyagyülekezetben…
…ünnep a pati filiában
Játszótéri örömök
Születésnapos az égbõl pottyant óvoda
Templomi évnyitó a Nagyváradi EvangélikusÓvodában
Nyílt nap a nyíregyházi evangélikus alma materben
Regionális felügyelõi konferencia Szarvason
Keresztutak
Növekedni, vezetni, alakítani
Missziós napok a csángó házban
Evangélikusok
Valami mégis megmozdult – eppur si muove
Párosban révbe érve
Kölcsén kutattak, Itáliában vulkánokra kaptattak
A bonyhádi gimnázium önképzõköre
Száz éve született dr. Csipkay Sándor fasori tanár
e-világ
Égetõ kérdés: mi legyen az õszi avarral?
A „hitetlenek” se ebédeljenek a ramadán alatt?
Keresztény szemmel
Kialudt a pekingi láng
evél&levél
Hol lakik Isten?
Helyreigazítás
Kommentár nélkül
Közlemények, nyilatkozatok
Meghívó
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Kulturális örökség – szakrális mûvészet
A teremtés ünnepe
Öt templom
Szakrális dzsessz
Belvárosi templomtúra - Hívõknek és nem hívõknek
Hét végi forgalom az Üllõi út 24.-ben
Papot játszott a lelkész
A vasárnap igéje
Megtérés: megújulás lélekben és elmében
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Adj békét a mi idõnkben
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 39 Valami mégis megmozdult – eppur si muove

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster