EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 39 - Hét végi forgalom az Üllõi út 24.-ben

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Hét végi forgalom az Üllõi út 24.-ben

Múlt szombaton és vasárnap a Magyarországi Evangélikus Egyház Üllõi úti székháza is megnyitotta kapuit a látogatók elõtt. Közel háromszázan voltak kíváncsiak az épületben rejlõ értékekre. Kertész Géza lelkész, Horthy Ákos felügyelõ és Pencz Péter gyülekezeti tag szakszerû vezetésével és felügyeletével a látogatók megismerkedhettek az épület történetével és a Józsefvárosi Evangélikus Egyházközség templomával. Az Evangélikus Országos Könyvtár igazgatója, dr. Mányoki János és e sorok írója a Podmaniczky– Degenfeld-könyvtárat mutatta be, megismertetve a látogatókat a könyvtár egyiptológiai, egyháztörténeti, családtörténeti és egyéb ritkaságaival.

A Podmaniczky–Degenfeldkönyvtárat az evangélikus kiskartali báró Podmaniczky Géza (1839–1923) és felesége, a református gróf Degenfeld-Schomberg Berta (1843–1928) hozta létre. A könyvtár története szorosan összefonódik az eredetileg Aszódon élõ Podmaniczkyakkal.

A 18. század elején Podmaniczky János és felesége, Osztroluczky Judit virágoztatta fel a családot. Képmásukat jól ismerhetjük Mányoki Ádám festményeirõl. Õk építtették az aszódi kastélyt, az aszódi evangélikus templomot.

Külön történet, hogy Aszód benépesítése, polgári fejlõdése érdekében milyen hatalmas munkát végeztek a Podmaniczkyak. Fiaik, Podmaniczky János és Sándor a kastély két szárnyát lakták, s megalapítói lettek a család úgynevezett idõsebb és fiatalabb ágának, illetve egyben egyegy könyvtárnak is.

A család elszegényedése után a 19. század második felében el kellett adniuk az õsi fészket, de a tehetõsebb vagy jól házasodó Podmaniczkyak más Podmaniczkybirtokon új kastélyokat építtettek. Így Podmaniczky Géza Kiskartalpusztán emeltetett vadászkastélyt, ahol, mint egy Tusculanumba visszavonulva, feleségével, a Baden-Württembergbõl származó Degenfeld-Schomberg Bertával együtt könyvtárat alapított, csillagvizsgálót létesített.

A kiskartaliak elõször megszerezték 1889-ben a család ifjabb ágához tartozó Podmaniczky Lajos-féle könyvtárat. Ennek az eredete a 18. századra nyúlik vissza. Az 1803–1872 között élt Podmaniczky Lajos kiemelkedõ zenész volt, õ honosította meg a házi muzsikálást Aszódon, zenedarabjai nyomtatásban is megjelentek. Kiterjedt kapcsolatokat tartott fenn az európai könyvkereskedõkkel: széles mûveltséget tükrözõ könyvtárat hozott létre, amelyben a klasszikus auktoroktól kezdve a magyar irodalomig válogatott anyagot gyûjtött össze.

Egy másik evangélikus fõúri család könyvtárát is megmentették a kiskartaliak: Prónay Sándor tóalmási kollekcióját.

A Prónay család központja Acsán volt; az ott 1775-ben létrehozott könyvtár mintegy tizenötezer darabból állt, és a második világháború során megsemmisült. A tóalmási könyvtárat az 1760–1839 között élt Prónay Sándor alapította, aki többek között az evangélikus egyház felügyelõjeként is ismert. A külföldi egyetemeken tanult fõúr történeti tanulmányokkal foglalkozott. A Prónayak 1891-ben kénytelenek voltak megválni tóalmási kastélyuktól. A Podmaniczky–Degenfeld házaspár háromezer forintért vette meg a könyvtárat.

1890-et tekinthetjük a Podmaniczky– Degenfeld-könyvtár hivatalos megalapítási évének, amikor is a barokk kor mintájára elkezdõdött a teremkönyvtár építése. A kezdetben pár ezer kötetet tartalmazó állomány az aszódi és a tóalmási könyvtárak megvásárlásával jelentõsre, mintegy huszonhétezer kötetesre duzzadt. A Podmaniczky–Degenfeld házaspár késõbb is folytatta a gyûjtemény gyarapítását: a hungarikumok közül azt vette meg, amely más könyvtárban nem volt fellelhetõ. Mindennapi kapcsolatban álltak a magyar és bécsi antikváriusokkal. Degenfeld Berta áldozatos munkával maga rendezte a könyvtárat, írta meg a szerzõi betûrendes és a tárgyszókatalógust, szinte haláláig vezette a gyarapodási jegyzéket.

A Podmaniczky–Degenfeld házaspár gyermektelen maradt, így az unokaöcs, Degenfeld Pál örökölte a könyvtárat. Õ Prónay Dezsõ útján felajánlotta az evangélikus egyháznak ajándékként mind a könyvtárat, mind a díszes könyvszekrényeket. Ahogy Kiss István püspök írta: „A legkevesebb, amit ezzel a hatalmas ajándékkal szemben cselekednünk kell, hogy annak megfelelõ elhelyezésérõl, megõrzésérõl és rendezésérõl a legkiválóbb szakértõk igénybevételével gondoskodjunk.”

Schulek János építész tervezte meg az úgynevezett zöld és barna termek Üllõi úton való felépítését. 1930–1933 között zajlottak ezek a munkák. Mindegyik könyvbe a következõ szövegû bélyegzõt nyomták: „A Magyarhoni Evangélikus Egyetemes Egyház Podmaniczky-Degenfeld Könyvtára”. Egyike azon ritkaságszámba menõ magyar fõúri könyvtáraknak, amelyek épségben vészelték át a világháborút és az 1945 utáni idõket is.

Az Evangélikus Országos Könyvtár legértékesebb könyveinek nagy része ebbõl a különgyûjteménybõl származik: számos õsnyomtatvány és 16–17. századi könyv. Kutatók a könyvtár olvasótermében helyben olvashatják a Podmaniczky– Degenfeld-könyvtár könyveit, s elõzetes bejelentkezés után látogatók is megnézhetik a mûemlék könyvtárat. A termek felújítása után pedig remélhetõleg nemcsak egy hétvégén, hanem rendszeresebben is látogatható lesz.

A két alapító, Podmaniczky Géza és Degenfeld-Schomberg Berta a Salgótarján melletti hajdani birtokon, a Krakkópusztán lévõ kriptában nyugszik. Áldozatos munkájuknak a gyümölcse nemcsak a kutatókat, hanem a szélesebb közönséget is megörvendeztette ezen a hétvégén, öregbítve a család és egyházunk hírnevét.

H. Hubert Gabriella


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma

Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Az Elsõ thesszalonikai levél – feltámadás
Szakítópróba
HETI ÚTRAVALÓ
Harmadik hívás az országos evangélizációra
Az ima ereje
Egyházunk egy-két hete
A gazdagodás jelei
Tudomány és keresztény élet
Emléket állítottak az egykori felügyelõnek
Nyolcvanéves a budafoki egyházközség
Családi ünnep a sandi anyagyülekezetben…
…ünnep a pati filiában
Játszótéri örömök
Születésnapos az égbõl pottyant óvoda
Templomi évnyitó a Nagyváradi EvangélikusÓvodában
Nyílt nap a nyíregyházi evangélikus alma materben
Regionális felügyelõi konferencia Szarvason
Keresztutak
Növekedni, vezetni, alakítani
Missziós napok a csángó házban
Evangélikusok
Valami mégis megmozdult – eppur si muove
Párosban révbe érve
Kölcsén kutattak, Itáliában vulkánokra kaptattak
A bonyhádi gimnázium önképzõköre
Száz éve született dr. Csipkay Sándor fasori tanár
e-világ
Égetõ kérdés: mi legyen az õszi avarral?
A „hitetlenek” se ebédeljenek a ramadán alatt?
Keresztény szemmel
Kialudt a pekingi láng
evél&levél
Hol lakik Isten?
Helyreigazítás
Kommentár nélkül
Közlemények, nyilatkozatok
Meghívó
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Kulturális örökség – szakrális mûvészet
A teremtés ünnepe
Öt templom
Szakrális dzsessz
Belvárosi templomtúra - Hívõknek és nem hívõknek
Hét végi forgalom az Üllõi út 24.-ben
Papot játszott a lelkész
A vasárnap igéje
Megtérés: megújulás lélekben és elmében
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Adj békét a mi idõnkben
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 39 Hét végi forgalom az Üllõi út 24.-ben

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster