EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 39 - Száz éve született dr. Csipkay Sándor fasori tanár

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Száz éve született dr. Csipkay Sándor fasori tanár

Dr. Csipkay Sándor 1908. szeptember 1-jén született a Gömör megyei Csetneken, a 14. században épült, gyönyörû evangélikus templomáról híres településen, Csipkay János és Nagy Eleonóra fiaként. A csodálatos táj varázsa már gyermekkorában felébresztette benne azt a természetszeretetet és lelkületet, amely tanári tevékenysége és cserkészmunkája során egyaránt kiteljesedett.

Elemi iskolai tanulmányait szülõfalujában végezte, míg az 1920-as évek elejét Hollandiában töltötte, Julianna holland királynõnek az I. világháborút követõ segélyakciója révén.

Az 1922/23-as tanévtõl dr. Hittrich Ödön igazgatósága alatt a Budapesti Evangélikus Gimnázium II. b osztályos tanulója volt. A magyar nyelv iránti érdeklõdését osztályfõnöke, dr. Loisch János keltette fel, a latin iránt dr. Remport Elek hatására kezdett érdeklõdni. Kiváló tanulmányi eredménye következtében a felsõbb osztályokban is tandíjmentes volt. VI. és VII. osztályos korában az Arany János kör könyvtárosa és az Ifjúsági Gyámegylet ellenõre.

1927/28-ban a cserkészcsapat legjobb õrsét Nádasdy-zászlóval tüntették ki; az õrsvezetõ: Csipkay Sándor. Nyolcadikos gimnazista korában a cserkészcsapatban rajparancsnoki tisztet töltött be, és az állami köztisztviselõk Róth-Teleki Johanna grófnõ által alapított tanulmányi ösztöndíját kapta. 1929-ben, már Mikola Sándor igazgatósága alatt, jeles eredménnyel érettségizett. (Kitûnõ érdemjegy akkor még nem volt!) A késõbbiekben híressé vált osztálytársai közül itt Scholz László evangélikus lelkész nevét említjük meg.

1934-ben a gödöllõi, 1937-ben pedig a hollandiai világdzsemborin vett részt.

1935-ben a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem bölcsészeti karán szerzett magyar–latin szakos tanári, majd bölcsészdoktori oklevelet. A magyar– holland irodalmi kapcsolatok kezdetei (Laskai János) címû doktori értekezését az akkori elõírásnak megfelelõen 1935-ben nyomtatásban is kiadta.

Eszményi módon került a Budapesti Evangélikus Gimnázium tanári karába. Csipkay Sándor mint volt fasori diák azokkal a tanárokkal lépett egy közösségbe, akik nevelték, tanították. Tanártársai maguk közé valónak tekintették és fogadták el. Az 1936/37-es tanévben dr. Koch István igazgatósága alatt helyettes tanárként az I. a osztályfõnöke és cserkészcsapattisztként a 16-os Evangélikus Gimnázium Cserkészcsapat parancsnoka.

  1. március 14-én Magyar–holland irodalmi kapcsolatok címmel tartotta meg székfoglaló elõadását, melyre a Hollandiában töltött hónapok és doktori értekezése is predesztinálta, hollandnyelvtudása is onnan eredt. Székfoglalójának részlete a gimnázium 1937/38. évi Értesítõjében nyomtatásban is megjelent.

Az 1938/39-es tanévben az Arany János önképzõkör társelnöke, õsszel Fülek térségében részt vett a felvidéki bevonuláson. Az 1939/40-es tanévben rendes tanárrá választották, és õ lett az internátus eforusa.

Tanári tevékenységét és a kapcsolódó feladatokat a fasori szellemnek megfelelõen, a kiváló tanároktól kapott és a saját egyéniségébõl fakadó szellemiségével, ugyancsak alapos felkészültséggel és az ifjúság iránti szeretettel végezte. Tanári és cserkészvezetõi elkötelezettségének és adottságainak csodálatos bizonyítéka volt, hogy mint tanár a gimnáziumban és mint cserkésztiszt a cserkésztáborban meghitt összhangot teremtett diákjaival, akik ugyanakkor cserkészfiai is voltak.

  1. január 7-én esküdtek egymásnak örök hûséget Jakab Erzsébettel a fasori evangélikus templomban, Kemény Lajos esperes szolgálatával.

Az 1942/43-as tanév végétõl 1945. évi megsebesüléséig tartalékos hadnagyként hadmûveleti területen szolgált. Budavár védelmében, a Vérmezõhöz közel szerzett sebesülése következtében hunyt el 1945. február 13-án az Alkotás utcai 11. Helyõrségi Kórházban. Neve a fasori gimnázium II. világháborús emléktábláján több fasori diákéval együtt szerepel.

Dr. Csipkay Sándor életének vezérfonala mindenkor a tíz cserkésztörvény betartása volt. Ez akkor is megmutatkozott, amikor 1944 karácsonya körül barátai a katonai szolgálatból történõ dezertálásra próbálták rábeszélni, de õ hazafias elkötelezettségébõl fakadóan utolsó leheletéig harcolt.

Emléke legyen áldott!

Dr. Vitális György


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma

Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Az Elsõ thesszalonikai levél – feltámadás
Szakítópróba
HETI ÚTRAVALÓ
Harmadik hívás az országos evangélizációra
Az ima ereje
Egyházunk egy-két hete
A gazdagodás jelei
Tudomány és keresztény élet
Emléket állítottak az egykori felügyelõnek
Nyolcvanéves a budafoki egyházközség
Családi ünnep a sandi anyagyülekezetben…
…ünnep a pati filiában
Játszótéri örömök
Születésnapos az égbõl pottyant óvoda
Templomi évnyitó a Nagyváradi EvangélikusÓvodában
Nyílt nap a nyíregyházi evangélikus alma materben
Regionális felügyelõi konferencia Szarvason
Keresztutak
Növekedni, vezetni, alakítani
Missziós napok a csángó házban
Evangélikusok
Valami mégis megmozdult – eppur si muove
Párosban révbe érve
Kölcsén kutattak, Itáliában vulkánokra kaptattak
A bonyhádi gimnázium önképzõköre
Száz éve született dr. Csipkay Sándor fasori tanár
e-világ
Égetõ kérdés: mi legyen az õszi avarral?
A „hitetlenek” se ebédeljenek a ramadán alatt?
Keresztény szemmel
Kialudt a pekingi láng
evél&levél
Hol lakik Isten?
Helyreigazítás
Kommentár nélkül
Közlemények, nyilatkozatok
Meghívó
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Kulturális örökség – szakrális mûvészet
A teremtés ünnepe
Öt templom
Szakrális dzsessz
Belvárosi templomtúra - Hívõknek és nem hívõknek
Hét végi forgalom az Üllõi út 24.-ben
Papot játszott a lelkész
A vasárnap igéje
Megtérés: megújulás lélekben és elmében
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Adj békét a mi idõnkben
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 39 Száz éve született dr. Csipkay Sándor fasori tanár

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster