EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 47 - A zsoltárok használata – istentiszteleten és saját imádságban

Cantate

Zsoltáros imádságok

Hozzászólás a cikkhez

A zsoltárok használata – istentiszteleten és saját imádságban

Rovatunk mai cikke lezárja a zsoltáros imádságokról szóló négyrészes belső sorozatot. A technikai kérdések után most a GyLK zsoltárgyűjteményét tekintjük át.

A GyLK 668–780 számai között nyolcvankilenc recitált, antifónával keretezett bibliai zsoltárt találunk; ha nem is szerepel itt mind a százötven zsoltár, a liturgikus hagyományuk vagy témafelvetésük miatt jelentőseket mind tartalmazza a fejezet.

A Zsoltárok könyvében minden élethelyzetet, lelkiállapotot megtalálhatunk, így szavait magunkévá formálhatjuk. Segítségül most megpróbálom címszavak, kifejezések alapján csoportosítani a zsoltárokat, hogy mindenki kiválaszthassa a maga helyzetének megfelelőt. Természetesen minden zsoltárt több szóval is össze lehetne kapcsolni; itt egyet – szándékom szerint a legjellemzőbbet – választottam ki.

Reménység, bizodalom: 16, 18, 31, 37, 40, 42, 71, 73, 91, 131. Oltalom, szabadítás, könyörülés: 14, 24, 25, 27, 38, 51, 57, 85, 121, 124. Könyörgés, imádság meghallgatása: 13, 69, 102, 123, 143. Bűnvallás: 32, 130. A szenvedő és meghalt Messiás: 22/1–2. Szabadulás: 22/3, 114. Pásztor: 23. Törvény, igazak útja: 1, 19, 119. Bölcsesség, tudás: 90, 139. Seregek Ura, dicsőség Királya: 24, 46. Király, Isten Fia, az Úr fensége: 2, 45, 47, 72, 93, 97, 110. Az Úr háza: 84, 122, 134. Sóvárgás Isten után: 63. Az élet forrása: 36. Mulandóság: 39, 90. Bőség: 65. Emlékezés: 137. Sírás-ujjongás: 126. Isten vezetése: 43. Isten ítélete: 50, 75. Isten irgalmassága: 6, 136. Isten dicsősége: 8. Áldás, boldogság: 34, 115, 116, 127. Hálaadás, örvendezés, ujjongás; magasztalás, dicsőítés: 30, 33, 66, 67, 92, 96, 98, 100, 103, 104, 111, 113, 118, 138, 145, 146, 148, 150. Éneklés: 96, 98, 100, 137, 138, 146.

Ezenkívül a GyLK 573–577. oldalán – hosszan tartó, megfontolt szerkesztőmunka eredményeként – ünnepekhez rendelve szerepelnek a zsoltárok. E segédanyagok alapján minden érdeklődő megtalálja a számára éppen használható zsoltárt, akár egyéni imádságról, akár közös istentiszteletről van szó.

Milyen többletet ad az, ha nem csupán olvassuk, hanem recitáljuk a zsoltárokat? Ebben a megszólaltatási módban a szöveg gondolatait megerősítik a zenei eszközök: a mottószerű antifóna szövege éppen dallamossága miatt ragad meg erősen agyunkban, és később is könnyen felidézhető, mint egy aranymondás. A recitált zsoltárszöveg pedig megköveteli a figyelmet: nem hadarhatunk, nem ugorhatunk át gondolatokat, mert a zenei váz rendet teremt zsoltárolvasásunkban.

Nagy élmény az antifónák nyelvi változatossága is, ahogyan ugyanazt a gondolatot más-más keretbe foglalják. Lássunk most néhány példát a örvendezés, dicsőítés témakörben. „Leoldoztad, Uram, az én gyászruhámat, örömbe öltöztettél engem.” „Örvendezzetek Istennek, minden földek!” „Az Úrnak énekeljetek, és mindennap áldjátok az ő szent nevét!” „Szolgáljatok az Úrnak örvendezéssel!” „Áldjad, én lelkem, az Urat!” „Áldott legyen mindeneknek teremtője!” „Angyaloknak színe előtt éneklek néked, Úristen.” „Dicsérem az Úristent egész életemben.” „Mindörökkön-örökké dicsérjük az Istent!”

Végül essék szó a lényegről. Herfordban, az egyházzenei főiskolán a gregorián tantárgyat egy bencés szerzetes tanította. Ő, aki rendszeresen részt vesz zsolozsma-istentiszteleteken, azt vallotta: sokszor előfordul, hogy először üresen szólnak szájából a zsoltár szavai, úgy érzi, csak a teste van jelen, a lelke teljesen kiszáradt. A szertartás folyamán szinte észrevétlenül jön a változás: a gondolatok összeállnak, a lelke megelevenedik, egész valója életre kel. Ez a kegyelem, ebből élünk. Ambrosius milánói püspök az emberi üdvösség gyógyszerének nevezi a Zsoltárok könyvét.

Kívánom, hogy minél többen érezzék meg, mit jelent ez a lehetőség: ajándék és fegyelmező eszköz egyszerre, amelyre égető szüksége van a mai világ rohanó, bizonytalan és szétszórt emberének.

Ecsedi Zsuzsa


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Élő víz
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Közösségből erőt merítve
Demens embereknek nyitnak otthont Albertirsán
„Csodák temploma”
Hatvanhét forinttal indultak
Százéves a Luther Otthon
Evangélikus egyetemisták menedéke
Diákok diákoknak
Kisebbségek nagysága
Keresztutak
LVSZ-emlékkonferencia
A szlovén–magyar „testvériség” új lehetőségei
A magyar tudomány debreceni ünnepe – evangélikus doktorok részvételével
Tizenöt éves a HM Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálata
Evangélikusok
Palika mosolya – meg a Mesteré
Szövetségi Érdemkereszttel tüntették ki Prőhle Gergelyt
„A szeretet a lényeg, kedveském…”
e-világ
Túl a csúcson
Keresztény szemmel
Örökkévalóság – most!
Rekviem
A hét témája
Püspökhelyettest választottak
Északi fórum
Ítélet és reménység között
A közelmúlt krónikája
Bemutatkozik a Budavári Evangélikus Egyházközség
Baráthely evangélikus erődtemploma
Százhuszonöt éves a Keleti
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Értéket adni
Cervantestől az anyanyelvi őrjáratig
Munkatársunk művét is méltatták
Bajor Gizi csókja
Komolyzenei koncert a zuglói evangélikus templomban
„Rögtön jövök”
Kálvin magyar követői – fényképeken
Kórház, gépterem és atombunker a föld alatt
Sírrestaurálás Nagyenyeden
Az ember tragédiája
A vasárnap igéje
Angyalok – kosárral
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Készülődünk…
Cantate
A zsoltárok használata – istentiszteleten és saját imádságban
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 47 A zsoltárok használata – istentiszteleten és saját imádságban

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster