EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 47 - Túl a csúcson

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Túl a csúcson

Koppenhágára figyel a világ – 4. rész

A csúcs természetesen a koppenhágai klímacsúcsot jelenti. Még mindig fokozódnak az elvárások, de már egyre többször elhangzik a kérdés: mi lesz, ha nem születik áttörést jelentő megállapodás? José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke nemrég így válaszolt: „Nincs B tervünk Koppenhágára, mert nem rendelkezünk B bolygóval.”

A háttérben zajlanak a két- és többoldalú szakértői tárgyalások, amelyek mind azt a célt szolgálják, hogy a koppenhágai egyezmény 2012-től hatékonyan korlátozza az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az európaiak kezdeményezései mellett fontos tényező lehet az is, hogy az Egyesült Államok új elnöke hajlandó lesz-e a klímaváltozás elleni küzdelem élére állni. Egyáltalán ott lesz-e Obama Koppenhágában? Az esélyek nőttek, hiszen december 10-én Oslóban fogja átvenni a Nobel-békedíjat. Márpedig Oslo és Koppenhága igazán nincs messze egymástól. Többen úgy értékelik, ha Obama rá akar szolgálni az „előlegként” kapott Nobel-békedíjra, el kell jutnia Oslóból Koppenhágába.

Tegyük fel, hogy a végén minden jó szándékú erőfeszítés beérik, és néhány nappal karácsony előtt megtudjuk, hogy az Európai Unió 2020-ra harminc százalékkal, 2050-re nyolcvan százalékkal csökkenti a szén-dioxid kibocsátását, és az európaiakhoz hasonlóan a földgolyó szinte minden államának vezetői aláírásukkal hitelesítik vállalásaikat. De mi lesz az ünnepek után? Vízkeresztre átalakul a világgazdaság?

Nem az ironizálás kedvéért, hanem a probléma érzékeltetése céljából mondom, hogy Bajnai Gordonról – Obamával szemben – biztosan tudjuk, hogy ott lesz Koppenhágában. Ám ő egyelőre nem érti, hogy milyen átalakításokra van szükség. Alig két hete egy klímaváltozási konferencián Budapesten járt Dennis Meadows, A növekedés határai című, 1972-ben kiadott környezetvédelmi alapmű egyik szerzője. Meadows Budapesten a magyar kormány vasúti szárnyvonalak bezárásáról szóló tervét holdkóros ötletnek nevezte. „Egy német tanulmány szerint harminc év múlva a világ olajkitermelése felére csökken. Ez azt jelenti, hogy az üzemanyag tovább fog drágulni. Eközben Magyarországon autópályákat építenek, és visszafejlesztik az energiatakarékos vasutat”– nyilatkozta Meadows.

Félreértés ne essék, nem pártpolitikai kérdésről beszélek. Lehet, hogy tavasztól az új kormány máshogy viszonyul majd a vasúthoz, de egyelőre egyik nagy párt sem érti, hogy az esetleges koppenhágai egyezmény mit követel az országtól. Koppenhága nem oldja meg a gondokat, csak egy lépés lehet a túlélés felé vezető úton.

De van jó hírem is. A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács november 13-án elfogadta az ország állapotáról szóló, Jövőkereső című jelentését, amelyet már be is terjesztett az Országgyűlés elé. A százoldalas dokumentum utolsó mondata így hangzik: „Amit ma közösen újra kell teremtenünk – itt, a nemzetben, az országban és az egész világban –, az a hit, a szeretet, a bizalom és a megbecsülés.” De azért nem Pál szeretethimnuszának modern változatát adták ki.

Mikor 2008. október 10-én az Országgyűlés létrehozta a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsot, azt a célt tűzte maga elé, hogy az egyeztető, véleményező és javaslattevő testület segítségével azon dolgozik, hogy Magyarország környezeti, gazdasági és társadalmi szempontból egyaránt fenntarthatóvá váljék. A fenntartható szót sokszor rosszul használják, vezető politikusok a tévében fenntartható gazdasági növekedésről beszélnek, ami teljes képtelenség. A tanács szeretné megmagyarázni és Magyarország fő céljává tenni a fenntarthatóság gondolatát, abban az értelemben, ahogy Herman Daily közgazdász használta: „A fenntartható fejlődés a folytonos szociális jól-lét megvalósítása, anélkül hogy a környezet eltartóképességét veszélyeztetnénk.”

A fenntartható fejlődési tanácshoz hasonló összetételű testület máshol nincs Európában. A harmincegy tag sokféle társadalmi csoportot képvisel. A politikai pártokon kívül tagokat delegált többek között a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Rektori Konferencia, a szakszervezetek, a gazdasági kamarák, az önkormányzati szövetségek, a nemzeti és etnikai kisebbségek, a különféle civil szervezetek és természetesen az egyházak is. Az egyházakat Karsai Eszter református lelkész és dr. Beran Ferenc plébános képviseli, mindketten egyetemi oktatók.

A tanács első igazán fontos dokumentuma helyzetfelmérés, inkább csak irányt mutat a későbbi stratégiák készítéséhez. Gondolatébresztő, adatokban gazdag, felelősségteljes munka, talán ez magyarázza, hogy olvasása közben erőt vett rajtam a bizakodás. Érdemes tanulmányozni! A negatív jövőképek helyett a jelentés a glokalizáció fogalmát ajánlja a magyar társadalom figyelmébe. Ez azt jelenti, hogy az emberiség közös ügyeiben globális kormányzás valósul meg, de lokális szinten megmarad a döntési szabadság. Értékalapon működik mind a globális, mind a helyi társadalom.

A tervezett menetrend szerint idén december 15-ig az Országgyűlés elfogadja a Jövőkereső alapján készült határozati javaslatot. Aztán megkezdődhet a társadalmi vita, melynek során 2010 decemberéig kialakulhat az ország 2035-ig szóló fenntartható fejlődési stratégiájának részletes koncepciója. Aztán már „csak” annyit kell elérni, hogy 2010-től a mindenkori kormányok munkáját ez a stratégia határozza meg.

Gadó György Pál


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Élő víz
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Közösségből erőt merítve
Demens embereknek nyitnak otthont Albertirsán
„Csodák temploma”
Hatvanhét forinttal indultak
Százéves a Luther Otthon
Evangélikus egyetemisták menedéke
Diákok diákoknak
Kisebbségek nagysága
Keresztutak
LVSZ-emlékkonferencia
A szlovén–magyar „testvériség” új lehetőségei
A magyar tudomány debreceni ünnepe – evangélikus doktorok részvételével
Tizenöt éves a HM Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálata
Evangélikusok
Palika mosolya – meg a Mesteré
Szövetségi Érdemkereszttel tüntették ki Prőhle Gergelyt
„A szeretet a lényeg, kedveském…”
e-világ
Túl a csúcson
Keresztény szemmel
Örökkévalóság – most!
Rekviem
A hét témája
Püspökhelyettest választottak
Északi fórum
Ítélet és reménység között
A közelmúlt krónikája
Bemutatkozik a Budavári Evangélikus Egyházközség
Baráthely evangélikus erődtemploma
Százhuszonöt éves a Keleti
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Értéket adni
Cervantestől az anyanyelvi őrjáratig
Munkatársunk művét is méltatták
Bajor Gizi csókja
Komolyzenei koncert a zuglói evangélikus templomban
„Rögtön jövök”
Kálvin magyar követői – fényképeken
Kórház, gépterem és atombunker a föld alatt
Sírrestaurálás Nagyenyeden
Az ember tragédiája
A vasárnap igéje
Angyalok – kosárral
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Készülődünk…
Cantate
A zsoltárok használata – istentiszteleten és saját imádságban
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 47 Túl a csúcson

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster