EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 48 - Remény és kenyér

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Remény és kenyér

Teológiai konferencia Révfülöpön

A Magyar Televízió első ízben 1984-ben közvetített istentiszteletet: a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) két héten át tartó VII. nagygyűlésének nyitó istentiszteletét. Az ünnepi eseménynek az 1982-ben nyílt Budapest Sportcsarnok, az ország akkori legnagyobb fedett sportlétesítménye – amelynek helyén ma a Papp László Sportaréna áll – adott otthont. A huszonöt esztendővel ezelőtti evangélikus találkozóra emlékezve, egyszersmind az LVSZ 2010-es stuttgarti nagygyűlésére előretekintve rendeztek november 16. és 18. között német nyelvű teológiai konferenciát Révfülöpön. Az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban zajlott tanácskozás programját az LVSZ, a Martin-Luther-Bund (MLB), valamint a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) munkatársai állították össze Hoffnung und Brot (Remény és kenyér) címmel, utalva a jövő évi nagygyűlés témájára.

A konferencia a rendelkezésre álló igen rövid idő alatt témák sokaságát érintette.

Az első estén a nyitó istentisztelet keretében dr. Edmund Ratz, az Oroszországi Német Evangélikus Egyház (ELKRAS) érseke számolt be személyes emlékeiről. A jelenlévőket a szervezők nevében Ittzés János, egyházunk elnök-püspöke, dr. Rainer Stahl, az MLB főtitkára, valamint dr. Christoph Klein, a Romániai Ágostai Hitvallású Szász Evangélikus Egyház püspöke, az LVSZ Tanácsának Közép- és Kelet-Európáért felelős elnökhelyettese köszöntötte. A vendégek ezután filmes összeállítás segítségével idézhették fel a negyed századdal ezelőtt történteket.

Dr. Reuss András nyugalmazott teológiai professzor referátumában egyebek mellett arról beszélt, hogy a hidegháború idején az volt a cél, hogy a világ nyilvánossága előtt bizonyítsák: Magyarországon az emberek alapvetően elégedettek az életükkel, és tulajdonképpen szabadok…

Hogy azért ez nem egészen így volt, arra így utalt egy segédlelkész 1984. augusztus elsején elhangzott, Zsid 10,19–25 alapján tartott igehirdetésében: „Egykor az embert az Istentől elválasztó kárpit szakadt szét. Ma tovább kell mennünk. Egy súlyos, embert az embertől elválasztó »kárpitot« kell megsemmisítenünk, amit így hívnak: vasfüggöny. Hitünkből fakadó felelősséget kell éreznünk a kelet és nyugat közötti vasfüggöny s az észak és dél közötti szakadék eltávolításáért.” Az idő tájt bátornak számító prédikációját az egykori segédlelkész, a ma már püspöki címet viselő dr. Fabiny Tamás olvasta fel a résztvevőknek bibliamagyarázat keretében a konferencia második napján.

Szavait a jelen valóságára reflektáló gondolataival dr. Fónyad Pál Ausztriában élő nyugalmazott magyar lelkész, a Martin-Luther-Bund in Österreich elnöke egészítette ki, éreztetve, hogy a huszonöt évvel ezelőtt elhangzott igei üzenet ma is aktuális. Ezután a közelmúltban habilitált doktori címet szerzett dr. Korányi András tartotta meg A rendszerváltás határai című előadását. , Az Evangélikus Hittudományi Egyetem docense egyebek mellett azt emelte ki, hogy a kilencvenes évek végén a hazai egyházakat a kétségbeesett identitáskeresés jellemezte. Véleménye szerint ők alapvetően passzívak maradtak, a régi viszonyokat konzerválták, és a hangsúlyt inkább a szerkezeti-szervezeti változtatásokra helyezték.

A magyar résztvevők számára talán kevéssé volt „izgalmas” a Reuss András által vezetett, A 84-es nagygyűlés kulisszatitkai című pódiumbeszélgetés, hiszen ők „testközelből” élhették át, hogy a korabeli egyházi és állami vezetés a találkozót a politika szolgálatába kívánta állítani. A külföldi vendégeknek azonban okulásul szolgálhatott dr. Risto Lehtonen finn teológiai professzornak, dr. Terray László Norvégiában élő nyugalmazott lelkésznek és dr. Rainer Stahlnak az eszmecseréje a néhai Dóka Zoltán lelkész diakóniai teológiát bíráló Nyílt leveléről, annak hatásáról, valamint a titkosszolgálatok tevékenységéről.

Elhangzott két külföldi vonatkozású előadás is, Harald Bretschneideré (A keletnémet békemozgalom a 80-as években) és a Dél-afrikai Evangélikus Egyházat képviselő Georg Scriba lelkészé (A dél-afrikai evangélikus egyházak tanúsága Krisztusról, a világ reménységéről az apartheiddel kapcsolatban).

A tanácskozás utolsó napján az LVSZ-tanácstag Wagner-Balicza Klára tartott bibliamagyarázatot Kornéliusz története alapján. A konferencia zárásaként a 2010-es nagygyűlés témáját – Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma – tárgyalták a résztvevők csoportbeszélgetések keretében. Az előttünk álló év előkészületeiről dr. Eva Vogel-Mfato, az LVSZ Európa-titkára számolt be.

Végezetül a kelet-közép-európai püspökök Budapestre utaztak, hogy a hozzájuk csatlakozó egyházi vezetőtársaikkal folytassák az egyeztetéseket.

Gazdag Zsuzsanna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Adventi elmélyülés
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Váci évfordulók
Megújult templom a dombtetőn
Misszióról Maglódon
Katalinokra hivatkozva…
Párban bálban
Ünnepi hétvége Gyulán
Keresztutak
Remény és kenyér
Háttér
A kerekasztal és a történelem kereke
Felhívás az emberi méltóság védelméért
Evangélikusok
Hétköznapi találkozások
Kiadói nívódíj Kertész Botondnak
e-világ
A fotózás és Szókratész
A hét témája
Sarepta – 24 órás „halmozott szolgálat”
evél&levél
Határtalan testvériség a Krisztusban
Közlemények, nyilatkozatok
EvÉlet: változatlan áron – változatlanul fontos?
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Protestáns médiaműhely 2009
Luther jelleme
Bach-közelben – zenei bizonyságtétel
Grammy-díjas keresztény bulis koncertje Budapesten
A vasárnap igéje
Üdvözlettel
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Himnuszok
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 48 Remény és kenyér

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster