EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 48 - Luther jelleme

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Luther jelleme

E könyvet a közelmúltban egy kisváros utcai akciós könyves standján pillantottam meg. Egyetlen példányként árválkodott a többi, hozzá nem illő, tartalmilag is „akciós”, eladatlan tömegáru között. Csak elolvasása után döbbentem rá, hogy Luther jelleme „leértékelve” is óriási kincs, sőt ezáltal még emberközelibb lett számomra; ezért osztom meg a reformáció mai népével ezt a néhány információt. Hűséges olvasóink tudhatják, hogy nincs Heti útravaló legalább egy félmondatnyi Luther-idézet nélkül! Most viszont nemcsak tőle, hanem róla olvashattam valóban léleképítő gondolatokat.

Már a címlap is találóan és hűen tükrözi reformátorunk jellemét. Fejből idézem ezt a közismert mondását: „Ha tudnám, hogy holnap meghalok, még ma elültetnék egy almafát!” A címlapon az érett gyümölcsökkel megrakott almafa szemlélteti, hogy a reformáció fája 492 év múltán is élő és tápláló erőforrás a tiszta evangéliumi tanításra vágyakozók számára.

Meglepetés volt a belső címlapon lévő információ is, mert én „mai” könyvre gondoltam; ám itt ez olvasható: „Az eredeti kiadás címe: Dr. Walther Vilmos, a rostocki egyetem professzora: Luther jelleme – A reformáció négyszázados évfordulója alkalmából kiadta a Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség Kiadóvállalata, 1917. Fordította ifj. Victor János”. S Budapesten újra kiadta 2007-ben a BIK Könyvkiadó (http://www.bibliakiado.hu).

Az új kiadáshoz írott előszóból megtudhatjuk, hogy Walther Vilmos, a kiváló vallástörténész-professzor dr. Luther Márton leveleiből és személyes feljegyzéseiből finom vonásokkal rajzolta meg az ember és a reformátor valódi jellemét. Hat fejezetben tárgyalja legfontosabb tulajdonságait, nevezetesen: Luther nyíltságát, igazlelkűségét, önzetlenségét, alázatosságát, önbecsülését, bátortalanságát, bátorságát, Istentől való függését, dacosságát, optimizmusát, szenvedélyességét, harcmodorát és kedélyét. Mindezeket szinte nagyító alá helyezi, hogy végül előttünk álljon a reformátor lelki arcképe, s ezáltal még jobban megszerethessük a hit hősét.

Az első magyar kiadáshoz írott előszavában br. Podmaniczky Pál hangsúlyozza, hogy Luthert prófétai nagyságú alaknak tekintik ma is annyian; ő Istennek kiváltképpen való eszköze volt a keresztyénség megreformálásában, s ma is Jézus Krisztushoz akar vezetni bennünket. Walther is ezért akar Lutherhez vezetni bennünket ezzel a művével.

Két fordulópontot emel ki a reformátor életéből. Az első huszonkét éves korában történt, amikor célként elhatározta, hogy akármilyen áron is, kegyelmes Istent találjon. A második fordulópont az úgynevezett „toronyélménye” volt, harmincéves korában. Erről maga Luther ezt írta: „Úgy éreztem, mintha tökéletesen újjászülettem volna, és nyitott kapun át magába a paradicsomba léptem volna.” Felnyílt előtte a Szentírás és különösen a Róm 1,17 igevers értelme, s meg volt győződve róla: „Ezt a tudományt csak maga a Szentlélek adta belém.” (19. o.)

Ezt követően mintegy kétszáz oldalon, elfogulatlanul részletezi a szerző a reformátor – címszavakban előbb felsorolt – sajátos jellemvonásait. Mindezek ismeretében, saját véleményemként is elmondható ez az összegzés: „Luther jellemét az igazi keresztyén hit megszentelő ereje tette naggyá és széppé. Istennek megbecsülhetetlen ajándéka ő a föld színén minden ember számára, aki az isteni dolgok után vágyakozik.” (208. o.)

A záró idézet fényében nem megalapozatlan az a kijelentés sem, hogy reformátorunk küldetése az egész keresztyén világnak szól ma is, közel fél ezredév múltán! Olvassuk tehát végül néhány mondatát! „Akarod hallani a keresztyén életnek summáját, a legpontosabban és legteljesebben összefoglalva s mégis kurtán és röviden előadva és jól megjegyezhetően? Legyen benned szeretet, amely áradjon belőled, és fakadjon tiszta szívből! Ennél maradj meg! Ebből kell kiindulnia minden igazi prédikációnak! A szeretet pedig, amint mindenki tudja, nem jelent egyebet, mint szívből hajlandónak és kegyesnek lenni az emberek iránt s minden jóságot és szívességet tanúsítani irántuk. Valamennyi erény között nincsen nagyobb, mint a szeretet.” (65. o.)

Luther jellemét mindannyiunk számára példaként ajánlom!

Dr. Walther Vilmos: Luther jelleme. 2. kiadás. BIK Könyvkiadó, Budapest, 2007. Ára 1150 forint. Megrendelhető az e-könyv.hu on-line könyvportálon: http://e-konyv.hu/index.php?h=konyv&id=360&gforma=n.

G. A.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Adventi elmélyülés
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Váci évfordulók
Megújult templom a dombtetőn
Misszióról Maglódon
Katalinokra hivatkozva…
Párban bálban
Ünnepi hétvége Gyulán
Keresztutak
Remény és kenyér
Háttér
A kerekasztal és a történelem kereke
Felhívás az emberi méltóság védelméért
Evangélikusok
Hétköznapi találkozások
Kiadói nívódíj Kertész Botondnak
e-világ
A fotózás és Szókratész
A hét témája
Sarepta – 24 órás „halmozott szolgálat”
evél&levél
Határtalan testvériség a Krisztusban
Közlemények, nyilatkozatok
EvÉlet: változatlan áron – változatlanul fontos?
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Protestáns médiaműhely 2009
Luther jelleme
Bach-közelben – zenei bizonyságtétel
Grammy-díjas keresztény bulis koncertje Budapesten
A vasárnap igéje
Üdvözlettel
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Himnuszok
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 48 Luther jelleme

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster