EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 48 - Háttér

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Háttér

A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) delegáltjai – az 1984-es budapesti nagygyűlésre emlékező révfülöpi konferencia után – szerdán és csütörtökön Budapesten folytatták a tanácskozást.

Ez alkalommal felmerült kérdésként az is, miként viszonyuljanak az evangélikus egyházak ahhoz, hogy nemrégiben az Amerikai Evangélikus Egyházban, valamint a Svédországi Evangélikus Egyházban is engedélyezték homoszexuálisok templomban való házasságkötését, illetve hogy homoszexuális lelkészek szolgálata is lehetséges ezen egyházak gyülekezeteiben.

Szinte egyöntetű volt a válasz: a többi lutheránus egyház ugyan elhatárolódik attól, hogy hasonló lépéseket tegyen a homoszexuálisok érdekében, mégsem kívánnak szakítani a két fenti tagegyházzal, azaz a kommunió megőrzése a céljuk a lutheránus egyháztesten belül. Az ilyen problémás kérdéseket a jövőben is szeretnék megtárgyalni, ezekben állást kívánnak foglalni a kölcsönös véleménycsere jegyében, anélkül hogy az a Lutheránus Világszövetségen belül bármiféle szakadáshoz, békétlenséghez vezetne.

Emellett azonban számos más problémával is foglalkoztak a tanácskozás résztvevői: a klímaváltozás kérdéséről, a nők ordinációjáról, a válásokról és a nők elleni otthoni erőszakról is szó esett. Ezeket a témákat a 2010-ben Stuttgartban tartandó nagygyűlésen is meg fogják vitatni. Ott azonban a fő téma a Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma – Kenyér és remény lesz.

Csütörtökön Budapesten azt is megtárgyalták, ki kerüljön a nyugdíjba vonuló Christoph Kleinnek, a kelet-közép-európai régió alelnökének helyére. Számos javaslat érkezett, a jelöltekről a későbbiekben szavaznak. A következő tanácskozás Pozsonyban lesz, ahol a szubrégiókból (1. Baltikum, 2. Oroszország, 3. Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia, Lengyelország, 4. Magyarország és Románia) a stuttgarti nagygyűlésen részt vevő küldöttek személyéről is döntenek majd. A szabályok szerint a helyek húsz százalékát fiataloknak kell betölteniük, valamint egyensúlyban kell lennie az ordinált lelkészek és nem lelkészi küldöttek számának is; hasonlóképpen azonos arányban kell férfiaknak és nőknek is lenniük a jelöltek között.

A révfülöpi konferencián részt vevőknek azonban csak egy része jött el a budapesti tárgyalásokra. Jelen volt Edmund Ratz, az Oroszországban élő volgai németek egyházának (ELKRAS) püspöke, Olav Panchu, az oroszországi finn kisebbségi egyház képviselője, Janis Vanags lett püspök, Stanislav Pietak sziléziai (csehországi lengyel kisebbség) püspök, Christoph Klein erdélyi szász püspök, Adorjáni Dezső Zoltán erdélyi magyar püspök, Geza Erni�a szlovén püspök, Milo� Klátik szlovák püspök, dr. Eva Vogel-Mfato, az LVSZ Európa-titkára, Mindaugas Sabutis litván püspök, Gerhard Frey-Reininghaus cseh püspök, Janusz Jagucki és Jerzy Samiec lengyel püspök, Janka Adameová, a cseh egyház diakóniai képviselője, Lars Hofgren, az LVSZ svéd referense, illetve Janis Cummings az LVSZ genfi irodájának képviseletében.

A Magyarországi Evangélikus Egyházat többek között dr. Fabiny Tamás püspök és Cselovszkyné dr. Tarr Klára, az ökumenikus és külügyi osztály vezetője képviselte.

Horváth-Bolla Zsuzsanna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Adventi elmélyülés
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Váci évfordulók
Megújult templom a dombtetőn
Misszióról Maglódon
Katalinokra hivatkozva…
Párban bálban
Ünnepi hétvége Gyulán
Keresztutak
Remény és kenyér
Háttér
A kerekasztal és a történelem kereke
Felhívás az emberi méltóság védelméért
Evangélikusok
Hétköznapi találkozások
Kiadói nívódíj Kertész Botondnak
e-világ
A fotózás és Szókratész
A hét témája
Sarepta – 24 órás „halmozott szolgálat”
evél&levél
Határtalan testvériség a Krisztusban
Közlemények, nyilatkozatok
EvÉlet: változatlan áron – változatlanul fontos?
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Protestáns médiaműhely 2009
Luther jelleme
Bach-közelben – zenei bizonyságtétel
Grammy-díjas keresztény bulis koncertje Budapesten
A vasárnap igéje
Üdvözlettel
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Himnuszok
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 48 Háttér

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster