EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 07 - Csak egy hét­vé­gén nem szol­gál­tak…

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Csak egy hét­vé­gén nem szol­gál­tak…

Má­so­dik egy­ház­fi-kon­fe­ren­cia Rév­fü­lö­pön

Va­ló­szí­nű­leg ke­vés kon­fe­ren­ci­án hang­zik el a kö­szön­tő­be­széd­ben a részt­ve­vők fe­lé a ko­moly fel­szó­lí­tás: „Ha hol­nap reg­gel­re le­esik a hó, sen­ki se kezd­jen el la­pá­tol­ni a ház kö­rül!” Itt azon­ban he­lyén­va­ló volt a fi­gyel­mez­te­tés, hi­szen ez al­ka­lom­mal olya­nok gyü­le­kez­tek össze az Or­dass La­jos Evan­gé­li­kus Ok­ta­tá­si Köz­pont­ban, akik­nek ott­hon ez is a fel­ada­ta­ik kö­zé tar­to­zik. Bár hó­ban tény­leg nem volt hi­ány feb­ru­ár 5. és 7. kö­zött Rév­fü­lö­pön, a hó­la­pá­to­lás el­ma­radt, de akadt he­lyet­te bő­sé­ges prog­ram­kí­ná­lat az egy­ház­fik és gond­no­kok má­so­dik or­szá­gos ta­lál­ko­zó­ján.

„Az egy­ház is­ten­tisz­te­le­té­nek szür­ke emi­nen­ci­á­sai az egy­ház­fik, ha­ran­go­zók és sek­res­tyé­sek. Mun­ká­juk sok­szor »lát­ha­tat­lan«, hi­szen a hát­tér­ben zaj­lik. Nél­kü­lük azon­ban el­kép­zel­he­tet­len a rend­sze­res szol­gá­lat” – volt ol­vas­ha­tó a hét­vé­gé­re szó­ló meg­hí­vón. S en­nek iga­zo­lá­sát va­ló­szí­nű­leg azok­ban a gyü­le­ke­ze­tek­ben tud­nák leg­in­kább meg­ad­ni, ahon­nan a kon­fe­ren­cia részt­ve­vői ér­kez­tek, akik­nek a hű­sé­ges szol­gá­la­tát feb­ru­ár el­ső hét­vé­gé­jén he­lyet­te­sí­te­ni kel­lett.

A pén­tek es­ti nyi­tó­áhí­tat után, me­lyet Sza­bó Vil­mos za­la­eger­sze­gi lel­kész, a kon­fe­ren­cia öt­let­adó­ja tar­tott, a részt­ve­vők dr. Ha­fen­scher Ká­roly­nak, a kon­fe­ren­cia há­zi­gaz­dá­já­nak – egy­ben a hely­szí­nül szol­gá­ló Or­dass La­jos Evan­gé­li­kus Ok­ta­tá­si Köz­pont igaz­ga­tó­já­nak – elő­adá­sát hall­gat­hat­ták meg.

Tar­ta­lom­hoz a for­ma – az is­ten­tisz­te­let lát­ha­tó és lát­ha­tat­lan hát­te­re cí­met vi­sel­te a gon­do­lat­me­net, mely nem­csak a so­kak szá­má­ra egy­ér­tel­mű „is­ten­tisz­te­let” fo­gal­mát jár­ta kör­be, ke­res­ve a rá il­lő leg­jobb meg­ha­tá­ro­zást, ha­nem hoz­zá­ren­del­te az egy­ház­fi szol­gá­la­tá­nak jel­lem­ző­it is. Az is­ten­tisz­te­let a leg­na­gyobb ta­lál­ko­zás – fo­gal­ma­zott az elő­adó. – Ta­lál­ko­zás a Te­rem­tő­vel, aki­nek min­dent kö­szön­he­tünk; a Gond­vi­se­lő­vel, aki­nek a se­gít­sé­gé­vel még vál­ság ide­jén is tal­pon va­gyunk; a Meg­vál­tó­val, aki éle­tün­ket rend­be hoz­za; a Meg­tar­tó­val, aki éle­tün­ket biz­ton­ság­ban tart­ja; és az éle­tünk cél­ba jut­ta­tó­já­val, hi­szen mi nem a sem­mi­be, ha­nem az örök is­ten­tisz­te­let­be ké­szü­lünk. S eh­hez a kü­lön­le­ges ta­lál­ko­zás­hoz, az is­ten­tisz­te­let­hez kell az egy­ház­fik­nak a hát­te­ret biz­to­sí­ta­ni­uk, ezt pe­dig csak alá­zat­tal, az Úr­nak szol­gál­va és az em­be­rek örö­mét se­gít­ve, össze­füg­gé­sek­ben gon­dol­kod­va, meg­ol­dást ke­res­ve, csa­pat­mun­ká­ban, imád­sá­gos és ál­do­za­tos sze­re­tet­tel le­het és kell vé­gez­ni – adott összeg­zést Ha­fen­scher Ká­roly.

Szom­ba­ton a részt­ve­vők egy­más gyü­le­ke­ze­te­i­vel és a ben­nük vég­zett szol­gá­la­tok­kal is­mer­ked­het­tek meg, il­let­ve dél­előtt két elő­adást is meg­hall­gat­hat­tak. Fe­hér Ká­roly nyu­gal­ma­zott lel­kész Szép­ség és har­mó­nia az igé­nyes Is­ten szol­gá­la­tá­ban, il­let­ve Sza­bó Vil­mos Fél­tő sze­re­tet­tel gon­do­zom a temp­lo­mom cí­mű re­fe­rá­tu­ma hang­zott el. A dél­utá­ni prog­ram té­má­ja a gyü­le­ke­zet és az egy­ház is­ten­tisz­te­le­te volt, va­la­mint szó esett ar­ról, mit je­lent az egy­ház­fi és a lel­kész mun­ka­tár­si kap­cso­la­ta a szol­gá­lat­ban. A mint­egy har­minc­öt rész­ve­vő­nek a kon­fe­ren­ci­án több­ször is le­he­tő­sé­ge nyílt – fó­rum-, il­let­ve kö­tet­len be­szél­ge­té­sek ke­re­té­ben – meg­osz­ta­ni egy­más­sal ta­pasz­ta­la­ta­i­kat, örö­me­i­ket és kér­dé­se­i­ket.

A va­sár­na­pi zá­ró, úr­va­cso­rai is­ten­tisz­te­le­ten Ha­fen­scher Ká­roly hir­det­te Is­ten igé­jét hat­va­nad va­sár­nap­já­nak tex­tu­sa alap­ján.

Bo­da Zsu­zsa


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Bö­send­or­fer
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Két vá­lasz­tás Ma­gyar­or­szá­gon
Egyházunk egy-két hete
Tir­pák elő­de­ik­re em­lé­kez­tek a nyír­egy­há­zi evan­gé­li­ku­sok
Té­li be­rek
Keresztutak
Em­lék­mű­ava­tás Veszp­rém­ben
Mel­lénk sze­gő­dő Krisz­tus
Hu­szon­öt éve erő a má­hoz, re­mény a hol­nap­ra
Elő­adás-so­ro­zat ha­zánk tör­té­nel­mé­ről
e-világ
In­gyenes vagy fizetős tartalom?
Ti­zen­két jó ta­nács in­ter­ne­te­ző há­zas­pá­rok­nak
Keresztény szemmel
Vállalni emberségünket
Rossz­ked­vünk te­le
A hét témája
Csak egy hét­vé­gén nem szol­gál­tak…
„Fél­tő sze­re­tet­tel gon­do­zom a temp­lo­mom”
Ho­gyan vá­lik hit­val­lás­sá a ha­ran­go­zás?
evél&levél
Ki­egé­szí­tés a ma­gyar nyelv­em­lék-ki­ál­lí­tás­hoz
A klí­ma­vál­to­zás­ról más­kép­pen
Közlemények, nyilatkozatok
Elhunyt dr. Frenkl Róbert
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Szent­föl­di za­rán­dok­lat – pincében
Fény­ké­pe­ző­gép­pel a vi­lág kö­rül
Men­te­ni a ve­szen­dőt
Tab­hair dom do lámh
Cson­ka­to­rony Solt­szent­im­rén
Cso­kis muf­fin
A vasárnap igéje
„Böl­cses­ség! Fi­gyel­jünk!”
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 07 Csak egy hét­vé­gén nem szol­gál­tak…

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster