EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 09 - Szem­lé­let­vál­tó szán­dé­kok

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Szem­lé­let­vál­tó szán­dé­kok

Ba­log Zol­tán: stra­té­gi­ai kér­dés­ként kell ke­zel­ni az egy­há­zak­kal va­ló kap­cso­lat­tar­tást

Az új kor­mány­nak stra­té­gi­ai kér­dés­ként kell ke­zel­nie az egy­há­zak­kal va­ló kap­cso­lat­tar­tást, hi­szen egy szo­ci­á­lis és lel­ki vál­ság­ba ju­tott or­szá­gért ők te­het­nek a leg­töb­bet – mond­ta az Or­szág­gyű­lés ci­vil-, em­be­ri jo­gi és val­lás­ügyi bi­zott­sá­gá­nak fi­de­szes el­nö­ke feb­ru­ár 16-án a Ma­gyar Táv­ira­ti Iro­dá­nak (MTI).

Ba­log Zol­tán a költ­ség­ve­tés hely­ze­té­nek függ­vé­nyé­ben fo­ko­za­to­san pó­tol­ná az el­múlt há­rom év­ben el­ma­radt, mint­egy 4,4 mil­li­árd fo­rin­tos tá­mo­ga­tás ki­fi­ze­té­sét az egy­há­zi is­ko­lák­ba já­ró gyer­me­kek után, és a tisz­tes­ség hely­re­ál­lí­tá­sát tart­ja az áp­ri­li­si or­szág­gyű­lé­si vá­lasz­tá­sok után fel­ál­ló ka­bi­net egyik el­sőd­le­ges fel­ada­tá­nak.

Ba­log Zol­tán az MTI-nek adott in­ter­jú­já­ban úgy fo­gal­ma­zott: ő azért fog küz­de­ni, hogy az egy­há­zak­kal va­ló kap­cso­lat­tar­tás „a le­he­tő leg­ma­ga­sabb szint­re ke­rül­jön az ál­lam­igaz­ga­tás­ban”. Ma az az at­ti­tűd mun­kál a szo­ci­a­lis­ta párt kép­vi­se­lő­i­ben, hogy az egy­há­zak alap­ve­tő­en el­len­fe­lek, aki­ket jó len­ne vissza­szo­rí­ta­ni a temp­lom négy fa­la kö­zé. Ez a ma­ga­tar­tás ha­tot­ta át a kor­mány­za­ti hoz­zá­ál­lá­su­kat is – fej­tet­te ki ál­lás­pont­ját a fi­de­szes po­li­ti­kus, aki sze­rint a bal­ol­dal­nak a párt­ál­la­mi dik­ta­tú­ra örök­sé­ge mi­att a mai na­pig nem si­ke­rült ezt a kér­dést ren­dez­nie sem ma­gá­ban, sem az egy­há­zak­kal.

Úgy vél­te, hogy ma Ma­gyar­or­szá­gon má­sod­osz­tá­lyú­ak­nak szá­mí­ta­nak azok az em­be­rek, akik egy­há­zi is­ko­lá­ba já­rat­ják gyer­me­kü­ket, vagy egy­há­zi egész­ség­ügyi szol­gál­ta­tást vesz­nek igény­be. Azt gon­dol­ja a ma­gyar kor­mány, hogy ke­ve­sebb jár az egy­há­zi is­ko­lá­ba já­ró gyer­me­kek után, ami el­ké­pesz­tő – mond­ta Ba­log Zol­tán, utal­va egy­út­tal ar­ra, hogy ép­pen a Horn-kor­mány ír­ta alá a va­ti­ká­ni meg­ál­la­po­dást, amely ki­mond­ja az egyen­lő bá­nás­mó­dot az egy­há­zi és ön­kor­mány­za­ti in­téz­mé­nyek te­kin­te­té­ben.

Ba­log Zol­tán sze­rint alap­ve­tő­en meg­van­nak a tör­vé­nyi fel­té­te­lei an­nak, hogy az egy­ház jól tud­ja szol­gál­ni a köz ja­vát, csak a gya­kor­lat­ban az el­múlt évek­ben a kor­mány­zat nem tar­tot­ta be a jog­sza­bá­lyo­kat, és nem biz­to­sí­tot­ta az eh­hez szük­sé­ges for­rá­so­kat. Meg­je­gyez­te: az Ál­la­mi Szám­ve­vő­szék (ÁSZ) az el­múlt há­rom év­re 4,4 mil­li­árd fo­rin­tos tar­to­zást ál­la­pí­tott meg csak az egy­há­zi is­ko­lák­ba já­ró gyer­me­kek után. Ezt az új kor­mány­nak a költ­ség­ve­tés hely­ze­té­től füg­gő­en, fo­ko­za­to­san ki kel­le­ne fi­zet­nie – szö­gez­te le a bi­zott­sá­gi el­nök, hoz­zá­té­ve: az üte­me­zés­ben meg kell majd ál­la­pod­ni, de en­nek az összeg­nek a pót­lá­sa nem­csak er­köl­csi, ha­nem jo­gi kö­te­les­ség is.

Hoz­zá­tet­te: ezen a te­rü­le­ten au­to­ma­tiz­mus­ként mű­kö­dő fi­nan­szí­ro­zá­si rend­szert kell al­kal­maz­ni, ami nem a min­den­ko­ri költ­ség­ve­tés jó- vagy rossz­in­du­la­tá­tól te­szi füg­gő­vé az egy­há­zi be­ru­há­zá­so­kat.

Ba­log Zol­tán azt mond­ta, az adó­fel­aján­lás egy plusz egy szá­za­lé­kos rend­sze­ré­nél egy­sé­ges sza­bá­lyo­zás meg­al­ko­tá­sá­ra van szük­ség, ami ki­szá­mít­ha­tó­sá­got biz­to­sít az egy­há­zak szá­má­ra.

Az egy­há­zak ala­pí­tá­sá­nak eset­le­ges szi­go­rí­tá­sá­ról ki­fej­tet­te: az ál­lam­nak nincs jo­ga, hogy be­le­szól­jon ab­ba, ki mi­ben hisz, ho­gyan gya­ko­rol­ja val­lá­sát. A val­lás­sza­bad­sá­got sze­rin­te ma­xi­má­li­san biz­to­sí­ta­ni kell, ugyan­ak­kor azo­kat a szer­ve­ze­te­ket „ki kell szűr­ni”, ame­lyek nem akar­nak mást, mint áfa-vissza­té­rí­tést és egyéb ked­vez­mé­nye­ket. Pél­da­ként em­lí­tet­te, hogy ci­vil szer­ve­ze­tek­nél há­rom évet kell vár­ni az egy szá­za­lék igény­lé­sé­hez, és meg­je­gyez­te, hogy egy ilyen sza­bá­lyo­zást az egy­há­zak­nál is el­kép­zel­he­tő­nek tart a ked­vez­mé­nyek te­kin­te­té­ben.

Vál­toz­tat­ni kell az egy­há­zi épü­le­tek re­konst­ruk­ci­ó­ján is. Ma az Or­bán-kor­mány ál­tal biz­to­sí­tott összegnek csupán a ti­ze­dét for­dít­ják ilyen cél­ra – foly­tat­ta Ba­log Zol­tán. Szem­lé­let­vál­tást, az ál­la­mi sze­rep­vál­la­lás nö­ve­lé­sét sür­get­te ezen a té­ren, rá­mu­tat­va ar­ra: a mű­em­lé­kek a ma­gyar kul­tu­rá­lis örök­ség ré­szei, s hogy ezek az in­gat­la­nok jo­gi­lag ép­pen ki­nek a ne­vén van­nak, az eb­ből a szem­pont­ból má­sod­la­gos.

A fi­de­szes po­li­ti­kus sze­rint ma az a fő prob­lé­ma, hogy a köz­jó és ma­gán­jó kö­zöt­ti har­mó­nia meg­szűnt Ma­gyar­or­szá­gon, s az em­be­rek több­sé­ge úgy gon­dol­ja, csak a köz ká­rá­ra, a tör­vé­nye­ket meg­szeg­ve le­het iga­zán bol­do­gul­ni, to­váb­bá úgy véli, hogy aki a köz­jót szol­gál­ja, csak vesz­tes le­het. A tisz­tes­ség hely­re­ál­lí­tá­sa lesz az új kor­mány egyik el­sőd­le­ges fel­ada­ta – mond­ta az Or­szág­gyű­lés em­be­ri jo­gi bi­zott­sá­gá­nak fi­de­szes el­nö­ke. Ki­tért ar­ra, hogy Ma­gyar­or­szá­gon egy fel­mé­rés sze­rint a ma­gyar la­kos­ság je­len­tős ré­sze azt gon­dol­ja, hogy tisz­tes­sé­ge­sen nem le­het ér­vé­nye­sül­ni, de akik így véleked­nek, azok­nak a több­sé­ge még­is azt mond­ja, hogy tisz­tes­sé­ge­sen sze­ret­ne él­ni.

„Tisz­tes­ség a ma­gán­szfé­rá­ban és a köz vi­lá­gá­ban egy­aránt” – össze­gez­te az el­éren­dő célt a po­li­ti­kus, aki sze­rint az el­ső lé­pé­se­ket e te­kin­tet­ben a köz vi­lá­gá­ban kell meg­ten­ni, hogy le­gyen er­köl­csi alap a szá­mon­ké­rés­re.

Az em­be­ri jo­gi bi­zott­ság fi­de­szes el­nö­ke re­á­lis esélyt lát ar­ra, hogy fe­le­lős­ség­re von­ják a 2006-os őszi rend­őri bru­ta­li­tás va­ló­di fe­le­lő­se­it. Sú­lyos és tö­me­ges jog­sér­té­sek tör­tén­tek, s ahol egy „kis” rend­őrt el­ítél­nek, tel­je­sen nyil­ván­va­ló, hogy van pa­rancs­no­ki fe­le­lős­ség is. Azt pon­to­san tud­ni le­het, hogy Gyur­csány Fe­renc volt kor­mány­fő és a rend­őri ve­ze­tők több­ször egyez­tet­tek ar­ról, hogy mi és ho­gyan tör­té­nik ok­tó­ber 23-án a vá­ros­ban. A de­mok­rá­cia pe­dig ar­ról szól, hogy ha va­la­kit meg­vá­lasz­tot­tak egy po­zí­ci­ó­ra, ak­kor ő el­szá­mol­tat­ha­tó – fo­gal­ma­zott.

Ba­log Zol­tán a jö­vő­be­li po­li­ti­kai sze­rep­vál­la­lá­sá­ról azt mond­ta, szí­ve­sen fog­lal­koz­na a kö­vet­ke­ző kor­mány­ban ro­ma­ügyek­kel.

Bog­nár Re­ná­ta


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Meg­tört len­dü­let
Ho­gyan se­gí­ti lel­ki éle­tünk fejlődését a Bib­lia ta­nul­má­nyo­zá­sa?
Légy hű­sé­ges sá­fár!
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Ötvened vasárnapjától böjt első vasárnapjáig – az ige mellett
Nagy­gyű­lés­ről a ház­nagy sze­mé­vel
Jé­zus­ról be­szélt Baj­nai Gor­don­nak az evan­gé­li­kus lel­kész
Keresztutak
Te­het­ség­kon­fe­ren­cia Bony­há­don
Re­ményt ad­ni
A nagy vá­lasz­tó­nap: a ham­va­zó­szer­da
Hét­száz­ezer fo­rin­tot gyűj­töt­tek ed­dig a ha­zai is­ko­lák
Asszony­sorsok Ka­me­run­ban
Sze­xu­á­lis bűn­tet­tek – ka­to­li­kus is­ko­lák­ban
A pá­pa be­fo­gad­ná a ki­áb­rán­dult ang­li­kán hí­ve­ket
Re­for­má­tus „rek­la­má­ció”
Párt­po­li­ti­zált a püs­pök?
Köz­le­mény
Szem­lé­let­vál­tó szán­dé­kok
Szent­mi­se Re­gi­na fő­her­ceg­nő­ért
Va­len­tin-na­pi mi­se
Is­mét tö­me­ges es­kü­vőt tar­tot­tak Dél-Ko­re­á­ban
Pa­po­kat kö­zö­sí­tett ki a ka­to­li­kus egy­ház Szlo­vá­ki­á­ban
Evangélikusok
Búcsú Frenkl Róberttől, az MEE korábbi országos felügyelőjétől
Bú­csú Ro­bi­tól – Is­ten irán­ti há­lá­val az együtt töl­tött éve­kért
In me­mo­riam dr. Frenkl Ró­bert
A szer­kesz­tő­ség gyá­sza
Hat­van­éves a far­san­gi ima­hét Csö­mö­rön
e-világ
In­gyen!
Keresztény szemmel
Más na­pok
Sor­sod Bor­sod?
A hét témája
A ha­zug­ság ál­do­za­ta­i­nak em­lék­nap­ja
„Szá­la­si ka­to­nái”?
evél&levél
Tart­suk tá­vol a po­li­ti­kát temp­lo­ma­ink­tól!
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Hon­te­rus az evan­gé­li­ku­sok ko­lozs­vá­ri szék­há­zá­ban
„Hűt­len hű­ség”
Tél vé­gi tű­nő­dé­sek az élet ér­tel­mé­ről
DNS-vé­de­lem alatt a Nyír­ség temp­lo­ma­i­nak kegy­tár­gyai
Va­ti­káni toplista
Hó­fe­hér­ke és a hét tör­pe – ki­csit más­ként
A vasárnap igéje
Krisz­tu­si sors – krisz­tu­si in­du­lat nél­kül?
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 09 Szem­lé­let­vál­tó szán­dé­kok

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster