EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 11 - A hét web­mes­ter­lö­vész

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

A hét web­mes­ter­lö­vész

Mi­re az Evan­gé­li­kus Éle­tet ké­szí­tő nyom­da­gé­pek le­áll­nak, és a kész új­ság­kö­te­ge­ket te­her­au­tó­ra pa­kol­ják, kez­de­tét ve­szi az V. Web 2.0 Sym­po­si­um, ame­lyet a szak­ma kép­vi­se­lői csak Bar­Camp Bu­da­pest né­ven em­le­get­nek. A ta­va­lyi ren­dez­vény be­szá­mo­ló­já­tól el­té­rő­en (Ta­va­szi zson­gás – 2009/13.) azon­ban kü­lö­nös je­len­tő­sé­ge van an­nak, hogy ez­út­tal az ese­mény előtt szü­le­tik meg az írás Ma­gyar­or­szág leg­na­gyobb web­fej­lesz­tői kon­fe­ren­ci­á­já­ról.

Idén ugyan­is har­minc­hét in­du­ló in­ter­ne­tes vál­lal­ko­zás szállt harc­ba olyan dí­ja­kért, ame­lyek meg­ala­poz­hat­ják a pro­jek­tek jö­vő­jét: egy tel­je­sen fel­sze­relt iro­dát le­het nyer­ni egy év­re, to­váb­bá ta­nács­adást és we­bes szol­gál­ta­tá­so­kat kap a győz­tes. A star­tup-ver­seny dön­tő­jé­nek ered­mé­nye iz­gal­mas kér­dés, és nem ha­szon­ta­lan egy pil­lan­tást vet­ni azok­ra a we­bes kez­de­mé­nye­zé­sek­re, ame­lyek a szak­mai zsű­ri aján­lá­sai alap­ján a leg­jobb hét kö­zé ke­rül­tek. A ver­seny ugyan­is nem­csak ön­ma­gá­ról szól, ha­nem re­mek ké­pet ad a mai ma­gyar fej­lesz­té­sek­ről, az in­no­vá­ci­ós el­kép­ze­lé­sek­ről és ha­zánk szel­le­mi po­ten­ci­ál­já­ról.

A dön­tő­ben pénz­ügyi szak­em­be­rek és in­du­ló cé­gek me­ne­dzse­lé­sé­ben já­ra­tos be­fek­te­tők fog­nak dön­te­ni, és ko­ránt­sem biz­tos, hogy a fej­lesz­tők és we­bes ta­nács­adók ál­tal fel­ál­lí­tott sor­rend fog ér­vé­nye­sül­ni, vagy hogy a tech­ni­ka­i­lag leg­jobb­nak tű­nő öt­le­tet tart­ják a pénz­em­be­rek a le­het­sé­ges leg­jö­ve­del­me­zőbb be­fek­te­tés­nek. De a je­len­leg leg­esé­lye­seb­bek­nek tar­tott pro­jek­tek út­mu­ta­tó­ul szol­gál­hat­nak akár az in­for­ma­ti­kai kor­szak ki­hí­vá­sa­i­val szem­be­sü­lő egy­há­zak­nak is.

A jo­sza­ki.hu Ter­ray Ta­más és Pfen­nin­ber­ger Ádám fej­lesz­té­se, az egy­elő­re csak iWiW-es kis­al­kal­ma­zás­ként mű­kö­dő rend­szer az is­me­rő­sök aján­lá­sa alap­ján te­szi le­he­tő­vé szak­em­be­rek ke­re­sé­sét kü­lön­fé­le mun­kák­ra. A mes­ter­em­be­rek­nek és kü­lön­fé­le szol­gál­ta­tók­nak pe­dig ugyan­ak­kor – ha jól vég­zik a mun­ká­ju­kat – re­mek re­fe­ren­cia le­het.

Te­ma­ti­kus kö­zös­ség­épí­tés­sel pró­bál­ko­zik a grund­fo­ci.hu ol­dal, amely­nek már­is 317 csak hob­bi­ként fut­bal­lo­zó csa­pat a tag­ja. Az ama­tőr fut­bal­lis­ták a rend­sze­ren ke­resz­tül tart­hat­ják a kap­cso­la­tot ra­jon­gó­ik­kal, ese­mé­nyek szer­ve­ző­i­vel, il­let­ve akár a pá­lya­tu­laj­do­no­sok­kal is. A fej­lesz­tő, Mül­ler Ta­más szak­mai part­ner­ként ma­ga mel­lett tud­hat­ja a Ma­gyar Lab­da­rú­gó-­szö­vet­sé­get.

Nagy nép­sze­rű­ség­nek ör­vend az iWiW-es Csa­jok és pa­sik al­kal­ma­zás, ame­lyet ed­dig több mint 530 000 tag te­le­pí­tett. Ezt a si­kert pró­bál­ja meg dr. Lász­ló Ger­gely ön­ál­ló ol­dal ke­re­tei kö­zött meg­is­mé­tel­ni, és a fel­hasz­ná­ló­tá­bor­ra ala­poz­va in­dí­ta­na társ­ke­re­ső szol­gál­ta­tást.

A ni­ni­mo.com egy­ből a nem­zet­kö­zi pi­ac­ra is ké­szül, az ol­da­lon a kis­gyer­me­kes szü­lők hoz­hat­nak lét­re pro­fil­ol­dalt sa­ját gyer­me­kük­nek. A lát­vá­nyos gra­fi­kai ele­me­ket fel­vo­nul­ta­tó pro­jekt a fel­töl­tött fo­tó­kat és vi­de­ó­kat nem­csak meg­je­le­ní­ti, de az ígé­re­tek sze­rint egy­faj­ta me­se­kör­nye­zet­be is ágyaz­za őket. Ge­ren­dély Zol­tán és csa­pa­ta már más­fél éve dol­go­zik a rend­sze­ren.

Egy­faj­ta táv­mun­ka­me­nedzs­ment-rend­szer az ott­hon­rol.hu, amely el­ső­sor­ban adat­fel­töl­té­si fel­ada­to­kat tud ha­té­ko­nyan de­le­gál­ni ott­hon dol­go­zók szá­má­ra. A rend­szer a meg­bí­zá­so­kat pár perc alatt el­vé­gez­he­tő da­ra­bok­ra oszt­ja, ame­lye­ket szét­oszt a re­giszt­rált mun­ká­sok kö­zött, majd az ered­mé­nyek fel­vi­te­le után gon­dos­ko­dik azok egy­be­fű­zé­sé­ről. Be­ne­dek Ba­lázs rend­sze­re már­is 7500 táv­mun­kást tud­hat ma­ga mö­gött.

Rét­ai Mar­tin Poc­ket Guide ne­vű szol­gál­ta­tá­sa mo­bil­in­ter­ne­tes al­kal­ma­zás, és a ko­mo­lyabb te­le­fo­nok szá­má­ra tesz el­ér­he­tő­vé egy­faj­ta ide­gen­ve­ze­tő szol­gál­ta­tást. A rend­szer rög­zí­ti a meg­tett út­vo­na­lat is, és hoz­zá­csa­tol­ja az út so­rán ké­szí­tett fel­vé­te­le­ket, így va­ló­sá­gos te­le­fo­nos úti­nap­lót ké­szít.

A ver­seny he­te­dik részt­ve­vő­je az a moly.hu köny­ves kö­zös­sé­gi ol­dal, amely­ről eb­ben a ro­vat­ban már több­ször esett szó. Így e so­rok író­já­nak érin­tett­sé­ge foly­tán biz­tos le­het ben­ne a ked­ves ol­va­só, hogy kö­vet­ke­ző cik­künk­ben még vissza­té­rünk a Bar­Camp Bu­da­pest ese­mé­nye­i­re.

Nagy Ben­ce


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egy há­zi bib­lia­óra ál­dá­sai
Egyházunk egy-két hete
„To­rony­él­mény”
Egy­há­zunk lelkészi középvezető­i­nek vi­zi­tá­ci­ó­ja az or­szá­gos iro­dá­ban
Bib­lia, nö­vé­nyek, bá­bok
Kö­zös szol­gá­lat: te­her vagy aján­dék?
Keresztutak
Ma­gyar va­gyok, ro­zum­je¨ ma?
Ka­me­ru­ni­ak­kal ün­ne­pel­tünk
Református diák-médiaműhely
Rév­fü­lö­pi kon­fe­ren­ci­a
Fa­bi­ny Ta­más püs­pök az Ér­mel­lé­ken
Tel­je­sí­te­ni a sze­re­tet pa­ran­csát
For­dí­tá­si hi­ba
Evangélikusok
Egy „pár­ton kí­vü­li bol­se­vik” az egy­ház élén
Ho­gyan lesz a gyen­ge kez­dés­ből jobb be­fe­je­zés?
„Az egy­ház­ban nem ha­ta­lom, ha­nem szol­gá­lat van!”
Dé­li ha­rang­szó Sár­szent­lő­rinc­ről
e-világ
A hét web­mes­ter­lö­vész
Keresztény szemmel
A sza­bad­ság fo­ko­za­tai
Há­ló­zat­épí­tés
evél&levél
„So­kan ké­rik”
Kö­szö­net
Mar­got Käß­mann ese­te a fenn­ál­ló vi­lág­rend­del
Közlemények, nyilatkozatok
Köz­le­mény
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Nőt­tön-nő tisz­ta fé­nye
Egy kü­lö­nö­sen fon­tos kü­lö­nös há­zas­ság­ról
A sol­ti Vé­csey-kas­tély
A sza­bad­ság üs­tö­kö­se
Miért zárjátok el az útamat?
Márczius tizenötödikén
Zúg Március
Petőfihez
Egy­más­ra han­golt szí­vek
Ház­te­tő sü­te­mény – dup­lán
A vasárnap igéje
Gon­dos­ko­dom, te­hát vagy!
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 11 A hét web­mes­ter­lö­vész

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster