EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 17 - A vá­lasz­tás és az in­ter­net sza­bad­sá­ga

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

A vá­lasz­tás és az in­ter­net sza­bad­sá­ga

A rend­szer­vál­tás utá­ni országgyűlési kép­vi­se­lő­vá­lasz­tá­sok tör­té­ne­té­nek leg­na­gyobb ará­nyú győ­zel­me szü­le­tett meg áp­ri­lis 11-én, és ez a nap egy sze­ren­csét­len kö­rül­mény­nek kö­szön­he­tő­en a kö­zös­sé­gi mé­dia nagy győ­zel­mét is hoz­ta a ha­gyo­má­nyos tö­meg­kom­mu­ni­ká­ci­ós csa­tor­nák fe­lett. A más kör­ze­tek­ben sza­va­zók okoz­ta ké­se­de­lem mi­att ugyan­is az Or­szá­gos Vá­lasz­tá­si Bi­zott­ság (OVB) meg­hosszab­bí­tot­ta a kam­pány­csen­det, így a te­le­ví­zi­ók és rá­di­ók es­te hét óra után sem ad­hat­tak tá­jé­koz­ta­tást a rész­ered­mé­nyek­ről…

Ta­valy no­vem­ber­ben Ka­na­da ha­son­ló­an mű­kö­dő vá­lasz­tá­si rend­sze­rét már ér­te kri­ti­ka. Az ot­ta­ni hely­zet még annyi­val bo­nyo­lul­tabb, hogy az or­szág hat idő­zó­nán ke­resz­tül hú­zó­dik, így a sza­va­zás az or­szág nyu­ga­ti és ke­le­ti szé­le kö­zött egy dél­utánnyi kü­lönb­ség­gel ér vé­get. Már­pe­dig ez az­zal jár, hogy az ál­lam egyik fe­lén az es­ti zá­rás után éj­fé­lig még nem le­het­ne rész­ered­mé­nye­ket kö­zöl­ni. Ép­pen ezért 2004-ben úgy vál­toz­tat­ták meg a tör­vényt, hogy a he­lyi adók rög­tön az ur­na­zá­rás után már ad­hat­tak köz­zé in­for­má­ci­ó­kat, csak az or­szá­gos mé­di­u­mok nem su­gá­roz­hat­tak.

A ta­va­lyi vá­lasz­tá­sok ez­zel szem­ben már a twit­te­res adat­meg­osz­tás je­gyé­ben tel­tek. A kam­pány­csend in­téz­mé­nyé­nek el­vi oka az, hogy a vá­lasz­tá­sok vé­ge előtt köz­re­adott ered­mé­nyek eset­leg be­fo­lyá­sol­ják a még nem sza­va­zók pre­fe­ren­ci­á­ját. A Twit­ter is­me­ret­sé­gi há­ló­za­ta azon­ban olyan vé­kony, de rend­kí­vül jól mű­kö­dő in­for­má­ci­ós há­ló­val fe­di le az or­szá­got, hogy va­ló­já­ban raj­ta ke­resz­tül ne­he­zebb az in­for­má­ci­ó­hoz nem hoz­zá­jut­ni, mint meg­tud­ni va­la­mit ál­ta­la.

Így az­tán ami­kor áp­ri­lis 11-én es­te hét­kor a ma­gyar kam­pány­csend ér­vény­ben ma­radt, a hi­va­ta­los csa­tor­nák „elhallgattatása” mi­att a kö­zös­sé­gi mé­dia vet­te át a hír­köz­lő fel­ada­to­kat. És olyan át­tö­rés kö­vet­ke­zett be, amely­re ke­ve­sen szá­mí­tot­tak.

Több ki­sebb ol­dal össze is om­lott a sok lá­to­ga­tó­tól, de a tá­jé­koz­ta­tás fő csa­pás­irá­nyá­ba ke­rült blo­gok és site-ok ha­mar ta­lál­tak át­hi­da­ló meg­ol­dást. A Man­di­ner po­li­ti­kai hír­ol­dal pél­dá­ul a Tum­blr­re me­ne­kült, az ame­ri­kai blog­szol­gál­ta­tó­nak ugyan­is meg sem kottyant a száz­ez­res több­let­lá­to­ga­tás. És az ada­tok áram­lá­sá­ban így csak ap­ró szü­net állt be.

A rend­szer ilyen ki­ját­szá­sa nem­csak anak­ro­nisz­ti­kus­sá tet­te a kam­pány­csend fenn­tar­tá­sát, de egye­ne­sen gúny tár­gyá­vá is. A Fa­ce­boo­kon pél­dá­ul olyan fel­hasz­ná­lói cso­port is in­dult, amely már a ne­vé­ben hor­doz­ta cél­ját: „Előbb lesz en­nek a cso­port­nak 10 000 tag­ja, mint vá­lasz­tá­si ered­mény! :D” A Twit­te­ren a ma­gyar ta­gok pe­dig a #voks2010 és a #va­lasz­tas2010 cím­kék­kel el­lát­va fe­jez­ték ki mar­káns vé­le­mé­nyü­ket az ese­mé­nyek ala­ku­lá­sá­val kap­cso­lat­ban.

Míg a té­vé­né­zők több­sé­ge vagy az OVB med­dő ta­nács­ko­zá­sát vagy a ke­res­ke­del­mi adók kény­sze­rű­en be­ra­kott film­je­it néz­te, ad­dig az in­ter­net nem sza­bá­lyoz­ha­tó ré­sze biz­to­sí­tot­ta az ál­lam­pol­gá­rok­nak a köz­ér­de­kű ada­tok meg­is­me­ré­sé­hez va­ló jo­gát. Nem cso­da, hogy az OVB már jó­val a vá­lasz­tá­sok kö­vet­ke­ző for­du­ló­ja előtt be­je­len­tet­te, hogy ez­út­tal nem fog­ja meg­hosszab­bí­ta­ni a kam­pány­csen­det.

Je­len ro­vat ha­sáb­ja­in gyak­ran le­het ol­vas­ni olyan tech­no­ló­gi­ák­ról, ame­lyek kez­det­ben csak egy szűk ré­teg já­ték­sze­rei. A ge­ek, az­az gyík gúny­név­vel il­le­tett in­for­ma­ti­ku­sok ke­zé­ből ki­ke­rül­ve azon­ban egy idő után ezek a meg­ol­dá­sok a hét­köz­na­pi em­be­rek min­den­na­pi „hasz­ná­la­ti tár­gya­i­vá” ala­kul­nak át. A Twit­ter most be­bi­zo­nyí­tot­ta, hogy mennyi­re jól hasz­nál­ha­tó kri­ti­kus hely­zet­ben, ezért a pa­lack­ból már egy­szer ki­en­ge­dett szel­le­met nem is le­het majd vissza­zár­ni, a kö­vet­ke­ző kor­mány­nak már min­den bi­zonnyal na­gyobb fi­gyel­met kell for­dí­ta­nia a kö­zös­sé­gi mé­dia fi­gye­lé­sé­re és meg­ér­té­sé­re, ha jól akar­ja kom­mu­ni­kál­ni re­form­ja­it.

Ha va­la­ki ed­dig még nem pró­bál­ta vol­na ki a Twit­tert, ak­kor re­giszt­rál­hat rá a http://twit­ter.com vagy a http://yamm.hu cí­men. Az el­ső in­for­má­ció­for­rá­sa pe­dig akár a http://twit­ter.com/lu­the­ran­hu cí­men ta­lál­ha­tó fel­hasz­ná­ló is le­het, amely nem más, mint egy­há­zunk köz­pon­ti ol­da­la.

Nagy Ben­ce


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Imád­ko­zó kö­zös­ség a kon­fir­má­ció ün­ne­pén
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
A fő­ker­tész fe­lé for­dul­va
Kész a püs­pök­vá­lasz­tás me­net­rend­je
Ég­ből po­tyo­gó lu­fik
Egy­há­zi gim­ná­zi­u­mot ter­vez­nek Szar­va­son
Gym­nas­ion sport­ta­lál­ko­zó
Fó­ti zá­ró­vizs­ga – csa­lá­di öröm­mel
Keresztutak
Gyász­is­ten­tisz­te­le­tet tar­tot­tak a lé­gi ka­taszt­ró­fá­ban el­hunyt len­gyel ál­do­za­tok­ra em­lé­kez­ve
Len­gyel evangélikus püs­pök ha­lá­los bal­ese­te Kaczyński te­me­té­se után
Ülé­se­zett az öku­me­ni­kus ta­nács el­nök­sé­ge
Gyó­gyu­lás a misszió szol­gá­la­tá­ban
Di­es Aca­de­mi­cus
Romákkal az úton
Ci­gány­tá­bor – ké­szü­lő­ben
Au­lich-em­lék­mű ava­tá­sa Cin­ko­tán
e-világ
Hány szá­za­lék?
Új tagok az Em­be­ri Méltó­ság Ta­ná­csá­ban
A vá­lasz­tás és az in­ter­net sza­bad­sá­ga
Keresztény szemmel
Me­lancht­hon és a klasszi­kus gö­rög drá­ma
Me­lancht­hon szub­jek­tív
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
A 16–17. szá­za­di ma­gyar há­zas­éne­kek
A bű­vö­lő kéz
Sa­la­mon ki­rály ide­jé­ből szár­ma­zó erő­dít­mény a Bib­li­á­ban fog­lal­ta­kat támaszt­hat­ja alá
100 év­ből 75-öt ak­tí­van
Var­ga­bé­les
Evan­gé­li­kus műsorok
A vasárnap igéje
Lesz még egy­szer ün­nep a vi­lá­gon!
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Nagy há­lát ad­junk az Atya­is­ten­nek
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 17 A vá­lasz­tás és az in­ter­net sza­bad­sá­ga

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster