EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 17 - Di­es Aca­de­mi­cus

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Di­es Aca­de­mi­cus

A tu­do­mány nap­ja az Evan­gé­li­kus Hit­tu­do­má­nyi Egye­te­men

Egy­má­sért vi­selt fe­le­lős­sé­günk ke­rült a kö­zép­pont­ba az Evan­gé­li­kus Hit­tu­do­má­nyi Egye­tem (EHE) áp­ri­lis 14-i ren­dez­vé­nyén. Az idei Di­es Aca­de­mi­cus fő té­má­ja a test­vé­ri­ség volt, az elő­adá­sok ezt vi­lá­gí­tot­ták meg több ol­dal­ról.

Dr. Csep­re­gi Zol­tán rek­tor egy vi­dám gyer­mek­vers­sel kö­szön­töt­te a meg­je­len­te­ket, és ad­ta meg a han­got a nap té­má­já­hoz, amely a test­vér­kap­cso­la­to­kat vizs­gál­ta kü­lön­bö­ző teo­ló­gi­ai tu­do­mány­ága­za­tok né­ző­pont­ja­i­ból – Hol van a te test­vé­red? cím­mel.

Az el­ső elő­adó, dr. Kő­sze­ghy Mik­lós, a Ká­ro­li Gás­pár Re­for­má­tus Egye­tem Ókor­tör­té­ne­ti Tan­szé­ké­nek egye­te­mi do­cen­se az Ószö­vet­ség ide­jé­ben és tá­ja­in gya­kor­ta jel­lem­ző bru­tá­lis tett­ről, a test­vér­gyil­kos­ság­ról be­szélt. Ká­in és Ábel (1Móz 4), Abí­me­lek (Bír 9), va­la­mint Ab­so­lon (2Sám 13–20) tör­té­ne­te­in ke­resz­tül nyer­het­tek be­pil­lan­tást a hall­ga­tók az óko­ri Kö­zel-Ke­let sok­szor kí­mé­let­len test­vér­har­ca­i­ba, s ke­rül­het­tek kö­ze­lebb a test­vé­rek kö­zöt­ti gyil­kos­sá­gok ak­ko­ri oka­i­nak és mód­ja­i­nak meg­ér­té­sé­hez.

Dr. Pe­res Im­re, a Deb­re­ce­ni Re­for­má­tus Hit­tu­do­má­nyi Egye­tem Új­szö­vet­sé­gi Tan­szé­ké­nek tan­szék­ve­ze­tő egye­te­mi ta­ná­ra az új­szö­vet­ség­be­li test­vé­ri kap­cso­la­tok jel­le­gét ál­lí­tot­ta elő­adá­sa kö­zép­pont­já­ba, il­let­ve ar­ról szólt, mi a hát­te­re az egy­há­zunk­ban má­ra el­ter­jedt és be­vett „test­vér” meg­szó­lí­tás­nak.

A Bib­lia és Shakes­peare drá­má­i­ban meg­je­le­nő ha­lá­los test­vér­ri­va­li­zá­lá­sok kö­zöt­ti pár­hu­za­mok­ra mu­ta­tott rá dr. Fa­bi­ny Ti­bor egye­te­mi ta­nár, a Ká­ro­li Gás­pár Re­for­má­tus Egye­tem Ang­lisz­ti­ka In­té­ze­té­nek, il­let­ve a Her­me­ne­u­ti­kai Ku­ta­tó­köz­pont­nak a ve­ze­tő­je.

Dr. Csep­re­gi And­rás, az Ok­ta­tá­si és Kul­tu­rá­lis Mi­nisz­té­ri­um Egy­há­zi Kap­cso­la­tok Tit­kár­sá­gá­nak ve­ze­tő­je, az Evan­gé­li­kus Hit­tu­do­má­nyi Egye­tem nyír­egy­há­zi ta­go­za­tá­nak do­cen­se Jo­hann Bap­tist Metz és Wal­ter Wink po­li­ti­kai teo­ló­gi­á­já­nak is­mer­te­té­sén ke­resz­tül szólt az em­lé­ke­zés fe­le­lős­sé­gé­ről és a fe­le­lős em­lé­ke­zés­ről.

A há­zas­ság­ban meg­élt egy­más irán­ti fe­le­lős­ség­ről be­szélt dr. Hu­bert Gab­ri­el­la, az Evan­gé­li­kus Or­szá­gos Könyv­tár tu­do­má­nyos mun­ka­tár­sa a 16–17. szá­za­di pro­tes­táns há­zas­éne­kek be­mu­ta­tá­sá­val.

Az ebéd­szü­net előtt ke­rült sor az egye­te­men hosszú ide­je hű­sé­ge­sen ok­ta­tó, nyolc­va­na­dik szü­le­tés­nap­ját ün­nep­lő D. Ta­kács­né Ko­vács­há­zi Zel­ma kö­szön­té­sé­re, me­lyet sok-sok há­lás hall­ga­tó­ja ne­vé­ben dr. Csep­re­gi Zol­tán rek­tor és – Wulf­né dr. Kincz­ler Zsu­zsan­na ve­zény­le­té­vel – az egye­tem ének­ka­ra tol­má­csolt.

A dél­utá­ni el­ső elő­adó, dr. Zay Ba­lázs, a C. G. Jung Komp­lex-pszi­cho­te­rá­pi­ás Egye­sü­let­től ér­ke­zett mű­vé­szet­tör­té­nész, evan­gé­li­kus lel­kész, val­lás­pa­to­ló­gus és me­di­á­tor a pszi­cho­ló­gia és a teo­ló­gia sa­já­tos szem­szö­gé­ből vizs­gál­ta a test­vé­rek kö­zöt­ti har­cok lé­lek­ta­ni oka­it és hát­te­rét.

Dr. Ka­ma­rás Ist­ván OJD (= Or­do Jo­cu­la­to­rum Dei, vagy­is Is­ten Bo­hó­ca­i­nak Rend­je), a Pan­non Egye­tem Ant­ro­po­ló­gia és Eti­ka Tan­szé­ké­nek egye­te­mi do­cen­se a test­vé­ri­sé­get a kü­lön­bö­ző val­lá­sok és fe­le­ke­ze­tek vizs­gá­la­tá­val szem­lél­tet­te a val­lá­sos­ság, ha­bi­tus, élet­stí­lus alap­ján.

Az elő­adók ez­után a plé­num előtt vá­la­szol­tak a hall­ga­tók ál­tal fel­tett kér­dé­sek­re, il­let­ve az elő­adá­sok­hoz fű­zött meg­jegy­zé­sek­re.

A nap zá­ró­ak­kord­ja­ként ke­rült sor az egye­tem be­já­ra­tá­nál lé­vő Me­lancht­hon-szo­bor meg­ko­szo­rú­zá­sá­ra, ahol Bó­di Eme­se, az EHE Egy­ház­tör­té­ne­ti Tan­szé­ké­nek ok­ta­tó­ja mél­tat­ta a négy­száz­öt­ven éve el­hunyt re­for­má­tort.

A Di­es Aca­de­mi­cus ma­gá­ra a teo­ló­gi­ai tu­do­mány­ra is igye­ke­zett fel­hív­ni a fi­gyel­met, hi­szen a nap fo­lya­mán azo­kat az elő­adó­kat is­mer­het­ték meg a részt­ve­vők, akik a ter­vek sze­rint az egye­tem szep­tem­ber­től in­du­ló új sza­ká­nak – a teo­ló­gia iránt pusz­tán tu­do­má­nyos szem­pont­ból ér­dek­lő­dők szá­má­ra meg­nyí­ló teo­ló­gus mes­ter­szak­nak – lesz­nek ok­ta­tói. Az új kép­zés­sel kap­cso­lat­ban az egye­tem rek­to­ri hi­va­ta­lá­ban kér­he­tő to­váb­bi fel­vi­lá­go­sí­tás.

Zsí­ros And­rás


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Imád­ko­zó kö­zös­ség a kon­fir­má­ció ün­ne­pén
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
A fő­ker­tész fe­lé for­dul­va
Kész a püs­pök­vá­lasz­tás me­net­rend­je
Ég­ből po­tyo­gó lu­fik
Egy­há­zi gim­ná­zi­u­mot ter­vez­nek Szar­va­son
Gym­nas­ion sport­ta­lál­ko­zó
Fó­ti zá­ró­vizs­ga – csa­lá­di öröm­mel
Keresztutak
Gyász­is­ten­tisz­te­le­tet tar­tot­tak a lé­gi ka­taszt­ró­fá­ban el­hunyt len­gyel ál­do­za­tok­ra em­lé­kez­ve
Len­gyel evangélikus püs­pök ha­lá­los bal­ese­te Kaczyński te­me­té­se után
Ülé­se­zett az öku­me­ni­kus ta­nács el­nök­sé­ge
Gyó­gyu­lás a misszió szol­gá­la­tá­ban
Di­es Aca­de­mi­cus
Romákkal az úton
Ci­gány­tá­bor – ké­szü­lő­ben
Au­lich-em­lék­mű ava­tá­sa Cin­ko­tán
e-világ
Hány szá­za­lék?
Új tagok az Em­be­ri Méltó­ság Ta­ná­csá­ban
A vá­lasz­tás és az in­ter­net sza­bad­sá­ga
Keresztény szemmel
Me­lancht­hon és a klasszi­kus gö­rög drá­ma
Me­lancht­hon szub­jek­tív
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
A 16–17. szá­za­di ma­gyar há­zas­éne­kek
A bű­vö­lő kéz
Sa­la­mon ki­rály ide­jé­ből szár­ma­zó erő­dít­mény a Bib­li­á­ban fog­lal­ta­kat támaszt­hat­ja alá
100 év­ből 75-öt ak­tí­van
Var­ga­bé­les
Evan­gé­li­kus műsorok
A vasárnap igéje
Lesz még egy­szer ün­nep a vi­lá­gon!
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Nagy há­lát ad­junk az Atya­is­ten­nek
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 17 Di­es Aca­de­mi­cus

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster