EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 28 - Test­vér-gyü­le­ke­ze­ti lá­to­ga­tás Nagy­vá­ra­don

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Test­vér-gyü­le­ke­ze­ti lá­to­ga­tás Nagy­vá­ra­don

A németországi Penz­li­ni Evan­gé­li­kus Egyházközség nyolc­ta­gú cso­port­ja ér­ke­zett Nagy­vá­rad­ra jú­ni­us 24-én Hart­muth Re­inc­ke lel­ki­pász­tor ve­ze­té­sé­vel. A cso­port tag­jai a Fe­ri­he­gyi re­pü­lő­tér­ről mik­ro­busszal foly­tat­ták út­ju­kat, és a Nagy­vá­ra­di Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség tag­jai, il­let­ve mun­ka­tár­sai jó­vol­tá­ból csa­lá­dok­nál száll­hat­tak meg.

Egy nap­pal ké­sőbb a gyü­le­ke­zet­ből heten csatlakoztak a ven­dé­gek­hez, és Má­tyás At­ti­la nagy­vá­ra­di evan­gé­li­kus lel­kész ve­ze­té­sé­vel ki­rán­du­lás­ra in­dul­tak az Er­dé­lyi-kö­zép­hegy­ség­ben ta­lál­ha­tó jó­si­ka­fal­vi gyűj­tő­gát­hoz. Az egy­há­zi ki­rán­du­ló­cso­port a Ko­lozs­vá­ri Er­dé­sze­ti Hi­va­tal há­zá­ban nyert el­szál­lá­so­lást. A két­na­pos ki­kap­cso­ló­dás al­kal­mat nyúj­tott a részt­ve­vők­nek Er­dély szép­sé­ges tá­ja­i­nak és egy­más­nak a meg­is­me­ré­sé­re.

A hű­vös idő és a fák­ra eresz­ke­dő fel­le­gek sem tud­ták el­ven­ni a tár­sa­ság jó­ked­vét. Reg­ge­len­te szaj­kók, ba­ráz­da­bil­le­ge­tők, ri­gók csi­vi­te­lé­sé­be ve­gyült az áhí­tat imád­sá­ga, a há­la­adás hang­ja. A vissza­fe­lé úton a né­met ven­dé­gek Ka­lo­ta­szeg hí­res mes­te­rei, a kö­rös­fői kéz­mű­ve­sek re­mek­mű­ve­i­ből vá­lo­gat­hat­tak ma­guk­nak szebb­nél szebb aján­dé­ko­kat.

Köz­ben a nagy­vá­ra­di gyü­le­ke­zet temp­lo­má­ban es­kü­vő­re gyűlt a nász­nép. A hű­sé­ges He­ge­dűs csa­lád leg­if­jabb fér­fi­tag­ja, Szil­vesz­ter állt Is­ten és a gyü­le­ke­zet szí­ne előtt ked­ve­sé­vel, kér­ve a Min­den­ha­tó ál­dá­sát. Va­sár­nap kö­zös is­ten­tisz­te­let­re ke­rült sor, amely­nek ke­re­té­ben a hely­bé­li pa­ró­kus a va­sár­nap ve­zér­igé­jé­re épí­tett ige­hir­de­té­sé­ben hang­sú­lyoz­ta, hogy „egy­más ter­hét hor­doz­ni” azt je­len­ti: egy­más örö­mé­ből és bá­na­tá­ból részt vál­lal­ni.

Hart­muth Re­inc­ke ugyan­ezen ige kap­csán a penz­li­ni evan­gé­li­kus temp­lom épü­le­té­nek ket­tős ke­reszt ala­kú tég­lá­já­ból ho­zott egyet, és hang­sú­lyoz­ta, hogy a nagy­vá­ra­di evan­gé­li­kus gyü­le­ke­ze­tért ezen­túl is ké­szek ter­he­ket vál­lal­ni. A tég­la fö­lé emel­ke­dő gyer­tya fé­nye jel­ké­pe­zi, hogy Jé­zus Krisz­tus se­gít mind­nyá­junk­nak ter­he­in­ket hor­da­ni. Az is­ten­tisz­te­let vé­gez­té­vel a penz­li­ni­ek Ma­jor Jo­lán fel­ügye­lő asszony csa­lád­já­nak ven­dég­sze­re­te­tét él­vez­het­ték, meg­is­mer­ked­ve a csa­lá­di könyv­gyűj­te­mény leg­ér­té­ke­sebb da­rab­ja­i­val is.

A nagy­sza­lon­tai szór­vány ese­mé­nyei az is­ten­tisz­te­le­tet még öröm­te­lib­bé tet­ték: a va­sár­nap dél­utá­ni is­ten­tisz­te­le­ten egy újabb kis­gye­rek, Tan­ka Re­gi­na-Ta­ma­ra ré­sze­sült a ke­reszt­ség szent­sé­gé­ben, re­ménnyel és bol­dog­ság­gal tölt­ve el mind a hoz­zá­tar­to­zó­kat, mind a gyü­le­ke­ze­ti ta­go­kat.

Al­ko­nyat­kor ven­dé­gek és egy­ház­ta­gok új­ra ta­lál­koz­tak a temp­lom ud­va­rán, ahol a Csa­bay Ár­pád se­géd­lel­kész ál­tal elő­ké­szí­tett ker­ti sü­tés ke­re­té­ben oszt­hat­ták meg egy­más­sal ta­pasz­ta­la­ta­i­kat, él­mé­nye­i­ket.

Hét­főn dél­előtt a tár­sa­ság meg­te­kin­tet­te az evan­gé­li­kus óvo­dát, és aján­dé­kok­kal ked­ves­ke­dett a ki­csik­nek, az­tán pe­dig Fé­lix­für­dő gyógy­ha­tá­sú ter­mál­vi­ze­i­vel is­mer­ke­dett meg. Vi­rág­dísz­ben pom­pá­zó ló­tu­szok és ví­zi­ró­zsák gyö­nyör­köd­tet­ték a für­dő­ből ha­za­té­rő test­vé­re­ket.

Az utol­só es­tén is­mét a pa­ró­kia ud­va­rán gyűlt össze a csa­pat, az íz­le­tes va­cso­ra mel­lett jó han­gu­la­tú, hosszas esz­me­cse­rét foly­tat­tak a ven­dé­gek és a há­zi­gaz­dák, meg­ál­la­pod­ván a kö­vet­ke­ző évi ta­lál­ko­zás idő­pont­já­ban is.

M. A.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Engedd, hogy kijavítsák a hibáidat!
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Mi­nisz­te­ri elő­adás a pe­da­gó­gu­sok szak­mai ta­lál­ko­zó­ján
Evangélikus napok Zsol­nán
A ke­gye­lem jó hí­rét hir­det­ni
Vi­har utá­ni ör­ven­de­zés
Kö­zös örök­sé­günk
Is­ten út­ja a leg­jobb út­vo­nal
Ze­ne­szó­tól vol­tak han­go­sak a temp­lo­mok
Keresztutak
Pász­to­rok, fi­gyel­tek?
„Is­ten ke­zé­ben Lu­ther az ász”
Meg­for­dult a vi­lág?
Test­vér-gyü­le­ke­ze­ti lá­to­ga­tás Nagy­vá­ra­don
Evangélikusok
Haj­na­li ének
Az Úr­tól ka­pott szol­gá­lat­ban áll­va
Egy evangélikus po­li­hisz­tor­
e-világ
Min­den­na­pi klímaváltozásunk
Keresztény szemmel
Meg­hív Ő
evél&levél
„Di­csér­jé­tek az Urat!” – Sa­jó­gö­mör­ben van mi­ért!
Kö­szö­net és gra­tu­lá­ció Ná­dasd evan­gé­li­kus lel­kész asszo­nyá­nak
A közelmúlt krónikája
Ihá­szi hő­sök emlékezete
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Kun­ffy, Zi­chy és Rippl-Ró­nai
Dé­li ha­rang­szó – evan­gé­li­kus temp­lo­mok­ból
Nap­lók, blo­gok, üze­nő­fa­lak
A vasárnap igéje
Össze­tört ta­gok­kal
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Csil­la­gok­nak al­ko­tó­ja
Meg­ér­te­ni Is­tent!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 28 Test­vér-gyü­le­ke­ze­ti lá­to­ga­tás Nagy­vá­ra­don

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster