EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 28 - Mi­nisz­te­ri elő­adás a pe­da­gó­gu­sok szak­mai ta­lál­ko­zó­ján

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Mi­nisz­te­ri elő­adás a pe­da­gó­gu­sok szak­mai ta­lál­ko­zó­ján

Ma­gyar­or­szág har­minc­négy evan­gé­li­kus ok­ta­tá­si in­téz­mé­nyé­ben ti­zen­két­ezer gyer­mek és if­jú ta­nul, és mint­egy ezer pe­da­gó­gus dol­go­zik. Utób­bi­ak kö­zül több mint két­szá­zan vet­tek részt jú­ni­us 28–30. kö­zött az evan­gé­li­kus ok­ta­tá­si rend­szer pe­da­gó­gu­sa­i­nak ti­zen­ki­len­ce­dik or­szá­gos ta­lál­ko­zó­ján. A Bony­há­di Pe­tő­fi Sán­dor Evan­gé­li­kus Gim­ná­zi­um­ban ren­de­zett szak­mai kon­fe­ren­cia el­ső nap­ján az új kor­mány egyik – evan­gé­li­kus kö­tő­dés­sel is bí­ró – mi­nisz­te­re, Rét­he­lyi Mik­lós tisz­tel­te meg a ke­resz­tény tan­tes­tü­le­tet.

A Nem­ze­ti Erő­for­rás Mi­nisz­té­ri­um tár­ca­ve­ze­tő­je Az egy­há­zi is­ko­lák he­lye, sze­re­pe az új­ra­gon­dolt köz­ok­ta­tás­ban cím­mel tar­tott re­mény­kel­tő elő­adást. Rét­he­lyi Mik­lós le­szö­gez­te: „Nem­ze­ti stra­té­gi­ánk egyik alap­pil­lé­re az egy­há­zi ok­ta­tás.” Utalt ar­ra, hogy az evan­gé­li­kus egy­ház­nak min­dig is büsz­ke­sé­gei kö­zé tar­to­zott a bony­há­di gim­ná­zi­um, majd hang­sú­lyoz­ta: „Egy ok­ta­tá­si in­téz­mény tu­dást és ér­ték­ren­det egy­aránt kell, hogy ad­jon. Hogy ma­guk a di­á­kok is ér­té­ket te­remt­hes­se­nek.”

Az új ve­ze­tés­sel fel­ál­ló mi­nisz­té­ri­um ter­ve­i­vel kap­cso­lat­ban Rét­he­lyi Mik­lós – egye­bek mel­lett – el­mond­ta: „A kis is­ko­lák meg­tar­tá­sa na­gyon fon­tos len­ne. Fog­lal­koz­ni sze­ret­nénk a hát­rá­nyos hely­ze­tű gye­re­kek­kel, a te­het­ség­gon­do­zás­sal, az er­köl­csi ne­ve­lés­sel.” A mi­nisz­ter mind­eb­ben ki­emel­ke­dő sze­re­pet szán az egy­há­zi is­ko­lák­nak, mert – mint fo­gal­ma­zott – „tu­da­tos ke­resz­té­nyek­ké kell ne­vel­ni a fi­a­ta­lo­kat”.

El­mond­ta, hogy cél­ja­ik kö­zött sze­re­pel a ta­nu­ló­cso­por­tok lét­szá­má­nak fe­lül­vizs­gá­la­ta, a szak­kép­zés hi­á­nyos­sá­ga­i­nak meg­ol­dá­sa, a pe­da­gó­gus-élet­pá­lya­mo­dell von­zób­bá té­te­le. „Nem­zet- és jö­vő­for­má­ló mun­ka a pe­da­gó­gu­so­ké!” – össze­gez­te elő­adá­sát Rét­he­lyi Mik­lós, aki egy Má­té evan­gé­li­u­má­ból vett idé­zet­tel is rá­mu­ta­tott, hogy a ne­ve­lés és az ok­ta­tás nem vá­laszt­ha­tó el egy­más­tól.

A szak­mai ta­lál­ko­zó má­so­dik nap­ján A te­het­ség az is­ko­lá­ban cím­mel Gyar­ma­thy Éva, az MTA Pszi­cho­ló­gi­ai Ku­ta­tó­in­té­ze­té­nek tu­do­má­nyos fő­mun­ka­tár­sa tar­tott elő­adást. A nem­zet­kö­zi­leg el­is­mert tu­dós fő ku­ta­tá­si te­rü­le­te a te­het­ség fel­is­me­ré­sé­nek, azo­no­sí­tá­sá­nak prob­le­ma­ti­ká­ja.

A zá­ró­na­pon az evan­gé­li­kus ok­ta­tás el­múlt húsz évé­nek ta­pasz­ta­la­ta­it osz­tot­ták meg a kon­fe­ren­cia részt­ve­vő­i­vel egy­há­zunk püs­pö­kei. Az ok­ta­tá­si rend­szer ke­resz­tény, il­let­ve evan­gé­li­kus szem­lé­le­té­nek elem­zé­se so­rán Fa­bi­ny Ta­más ar­ra mu­ta­tott rá, hogy a bib­li­ai is­me­re­tek­ből is me­rít­het az ok­ta­tás. Gáncs Pé­ter a misszi­ói ol­dal­ról vi­lá­gí­tott rá az evan­gé­li­kus is­ko­lák je­len­tő­sé­gé­re, Itt­zés Já­nos el­nök-püs­pök pe­dig az egy­há­zi is­ko­lák alap­fi­lo­zó­fi­á­já­ról, az evan­gé­li­kus lel­ki­ség­ről be­szélt.

A gon­do­lat­éb­resz­tő elő­adá­so­kat kö­ve­tő fó­rum­be­szél­ge­tésen a püs­pö­kök, il­let­ve Mun­tag And­rás, a zsi­nat vi­lá­gi el­nö­ke és Ká­kay Ist­ván or­szá­gos iro­da­igaz­ga­tó vá­la­szol­tak a szak­mai kon­fe­ren­cia részt­ve­vő­i­nek kér­dé­se­i­re.

Az or­szá­gos ta­lál­ko­zón ve­he­tett át ki­tün­te­tést há­rom pe­da­gó­gus: a tan­év óvo­da­pe­da­gó­gu­sa Sza­bó Etel­ka (Evan­gé­li­kus Ke­resz­tyén Óvo­da, Vár­pa­lo­ta), a tan­év ta­ní­tó­ja Tóth Fe­renc­né (Ben­ka Gyu­la Evan­gé­li­kus Ál­ta­lá­nos Is­ko­la és Óvo­da, Szar­vas), a tan­év ta­ná­ra pe­dig Ja­kab Lász­ló (Ber­zse­nyi Dá­ni­el Evan­gé­li­kus [Lí­ce­um] Gim­ná­zi­um, Szak­kép­ző Is­ko­la és Kol­lé­gi­um, Sop­ron) lett.

A há­rom­na­pos ren­dez­vény ke­re­té­ben a ki­kap­cso­ló­dás­ra is le­he­tő­sé­get kí­nál­tak a szer­ve­zők. Ked­den pél­dá­ul Decs­re, Szál­ká­ra, Szek­szárd­ra és Grá­bóc­ra ki­rán­dul­hat­tak pe­da­gó­gu­saink.

Má­té Ré­ka


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Engedd, hogy kijavítsák a hibáidat!
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Mi­nisz­te­ri elő­adás a pe­da­gó­gu­sok szak­mai ta­lál­ko­zó­ján
Evangélikus napok Zsol­nán
A ke­gye­lem jó hí­rét hir­det­ni
Vi­har utá­ni ör­ven­de­zés
Kö­zös örök­sé­günk
Is­ten út­ja a leg­jobb út­vo­nal
Ze­ne­szó­tól vol­tak han­go­sak a temp­lo­mok
Keresztutak
Pász­to­rok, fi­gyel­tek?
„Is­ten ke­zé­ben Lu­ther az ász”
Meg­for­dult a vi­lág?
Test­vér-gyü­le­ke­ze­ti lá­to­ga­tás Nagy­vá­ra­don
Evangélikusok
Haj­na­li ének
Az Úr­tól ka­pott szol­gá­lat­ban áll­va
Egy evangélikus po­li­hisz­tor­
e-világ
Min­den­na­pi klímaváltozásunk
Keresztény szemmel
Meg­hív Ő
evél&levél
„Di­csér­jé­tek az Urat!” – Sa­jó­gö­mör­ben van mi­ért!
Kö­szö­net és gra­tu­lá­ció Ná­dasd evan­gé­li­kus lel­kész asszo­nyá­nak
A közelmúlt krónikája
Ihá­szi hő­sök emlékezete
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Kun­ffy, Zi­chy és Rippl-Ró­nai
Dé­li ha­rang­szó – evan­gé­li­kus temp­lo­mok­ból
Nap­lók, blo­gok, üze­nő­fa­lak
A vasárnap igéje
Össze­tört ta­gok­kal
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Csil­la­gok­nak al­ko­tó­ja
Meg­ér­te­ni Is­tent!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 28 Mi­nisz­te­ri elő­adás a pe­da­gó­gu­sok szak­mai ta­lál­ko­zó­ján

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster