EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 28 - „Di­csér­jé­tek az Urat!” – Sa­jó­gö­mör­ben van mi­ért!

evél&levél

Hozzászólás a cikkhez

„Di­csér­jé­tek az Urat!” – Sa­jó­gö­mör­ben van mi­ért!

Nem akár­mi­lyen hét­vé­gé­jük volt a lu­the­rá­nu­sok­nak a fel­vi­dé­ki Sa­jó­gö­mör­ben (Szlo­vá­kia) jú­ni­us 19–20-án. A szom­ba­ti kon­fir­man­dus­vizs­gán nyolc fi­a­tal adott szá­mot ar­ról, hogy az ok­ta­tás so­rán meg­is­mer­te az evan­gé­li­kus egy­ház alap­ve­tő ta­ní­tá­sát. Va­sár­nap az ün­ne­pi is­ten­tisz­te­le­ten pe­dig meg­val­lot­ták hi­tü­ket az Apos­to­li hit­val­lás és a kon­fir­má­ci­ói val­lás­té­tel sza­va­i­val. Rusz­nyák De­zső lel­kész és a gyü­le­ke­zet a Szent­lé­lek aján­dé­ka­i­ért imád­ko­zott a fi­a­ta­lok szá­má­ra. Endre­ffy Gé­za bu­da­ör­si lel­kész egy-egy bib­li­ai idé­zet­tel ál­dot­ta meg a kon­fir­man­du­so­kat, akik ez­után a gyü­le­ke­zet­tel együtt úr­va­cso­rát vet­tek.

Ilyen len­ne egy jól fé­sült, sza­bá­lyos kon­fir­má­ci­ós ün­nep. Min­den pon­to­san így is tör­tént, ab­ban azon­ban el­tért a meg­szo­kot­tól ez a sa­jó­gö­mö­ri va­sár­nap, hogy együtt­lé­tünk foly­ta­tó­dott dél­után is. Foly­ta­tód­ha­tott, mert va­la­mi már jó­val ko­ráb­ban el­kez­dő­dött. Még­pe­dig ak­kor, ami­kor a gö­mö­ri­ek pár éve test­vér-gyü­le­ke­ze­ti kap­cso­la­tot lé­te­sí­tet­tek a ma­gyar­or­szá­gi Bu­da­örs gyü­le­ke­ze­té­vel.

Ar­ra gon­dol­tunk, hogy majd egyik év­ben mi me­gyünk Bu­da­örs­re, má­sik év­ben ők jön­nek Sa­jó­gö­mör­be. Mert más­hol is így szo­kás. A va­ló­ság még­is más­ként ala­kult: a bu­da­ör­si­ek két év óta ha­von­ta jön­nek, és gyer­mek-, ifi- és fel­nőtt-bib­lia­órá­kat tar­ta­nak, nya­ran­ta pe­dig kö­zös tá­bo­rok­ban ve­he­tünk részt.

Így nem cso­da, hogy a mi kon­fir­má­ci­ói is­ten­tisz­te­le­tünk­re a bu­da­ör­si­ek most egy egész au­tó­busz­nyi­an jöt­tek. És nem­csak ün­ne­pel­ni, ha­nem te­vé­ke­nyen részt ven­ni! Dél­előtt ének­ka­ruk szol­gált, és lel­ké­szük vé­gez­te az ün­ne­pi ige­hir­de­tést is.

Bu­da­ör­sön szep­tem­ber­ben évek óta „Édenkert” misszi­ós mű­vé­sze­ti fesz­ti­vált tart a gyü­le­ke­zet. Most ezt a bi­zony­ság­te­vő al­kal­mat Sa­jó­gö­mör­be „adap­tál­tuk”. Dél­után fel­lé­pett az Erős Vágy ne­vű bu­da­ör­si ke­resz­tény rock­ze­ne­kar. Szín­vo­na­las ze­né­jük út­mu­ta­tá­sul szol­gál­hat a jö­vő­re néz­ve. Lát­tuk, mennyi fi­a­tal­nak tet­szett ez a faj­ta ze­ne. A bu­da­ör­si ifi szín­da­rab­bal is szol­gált, mely so­ka­kat el­gon­dol­kod­ta­tott. Ter­mé­sze­te­sen a he­lyi gyü­le­ke­zet ének- és ze­ne­ka­ra, mi több, a fa­lu óvo­dá­sa­i­ból ver­bu­vá­ló­dott kis csa­pat is fel­lé­pett ezen a gyü­le­ke­zet ál­tal szer­ve­zett el­ső fesz­ti­vá­lon. Olya­nok is el­jöt­tek – nem is ke­ve­sen – a köz­ség kul­túr­há­zá­ba, akik so­ha nem jár­nak temp­lom­ba. Iga­zi misszi­ói al­ka­lom volt!

Ezen a va­sár­na­pon so­kak szá­má­ra meg­erő­sí­tést nyert, hogy Is­ten él. Itt van kö­zöt­tünk min­den pil­la­nat­ban, csak oda kel­le­ne ki­csit job­ban fi­gyel­nünk hí­vó sza­vá­ra.

Egy ilyen, mond­hat­ni nagy­sza­bá­sú ak­ció ná­lunk több száz eu­ró­ba szo­kott ke­rül­ni. De Is­ten kö­zöt­tünk járt! Bár­mer­re men­tünk a szer­ve­zés so­rán, bár­mit kér­tünk, min­den­ki se­gí­tett. Se­gí­tett a pol­gár­mes­ter, az ön­kor­mány­zat, az is­ko­la, az óvo­da, a „sü­te­mény­gyá­ro­sok”, a vál­lal­ko­zók és még na­gyon so­kan. Meg­moz­dult a fa­lu ap­ra­ja-nagy­ja.

Így ez nem egy „jól fé­sült” kon­fir­má­ci­ós ün­nep lett, ha­nem egy fe­led­he­tet­len ese­mény – nem­csak a kon­fir­mált gye­re­kek­nek és nem­csak szü­le­ik­nek, ha­nem a gyü­le­ke­zet­nek, sőt az egész fa­lu­nak is.

Ezen a va­sár­na­pon ne­künk, sa­jó­gö­mö­ri­ek­nek – de ta­lán má­sok­nak is – szí­vün­kig ha­tolt az ige: „Sze­resd az Urat, a te Is­te­ne­det tel­jes szí­ved­ből, tel­jes lel­ked­ből és tel­jes erőd­ből!” (5Móz 6,5)

Ló­czy Ti­bor (Sa­jó­gö­mör)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Engedd, hogy kijavítsák a hibáidat!
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Mi­nisz­te­ri elő­adás a pe­da­gó­gu­sok szak­mai ta­lál­ko­zó­ján
Evangélikus napok Zsol­nán
A ke­gye­lem jó hí­rét hir­det­ni
Vi­har utá­ni ör­ven­de­zés
Kö­zös örök­sé­günk
Is­ten út­ja a leg­jobb út­vo­nal
Ze­ne­szó­tól vol­tak han­go­sak a temp­lo­mok
Keresztutak
Pász­to­rok, fi­gyel­tek?
„Is­ten ke­zé­ben Lu­ther az ász”
Meg­for­dult a vi­lág?
Test­vér-gyü­le­ke­ze­ti lá­to­ga­tás Nagy­vá­ra­don
Evangélikusok
Haj­na­li ének
Az Úr­tól ka­pott szol­gá­lat­ban áll­va
Egy evangélikus po­li­hisz­tor­
e-világ
Min­den­na­pi klímaváltozásunk
Keresztény szemmel
Meg­hív Ő
evél&levél
„Di­csér­jé­tek az Urat!” – Sa­jó­gö­mör­ben van mi­ért!
Kö­szö­net és gra­tu­lá­ció Ná­dasd evan­gé­li­kus lel­kész asszo­nyá­nak
A közelmúlt krónikája
Ihá­szi hő­sök emlékezete
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Kun­ffy, Zi­chy és Rippl-Ró­nai
Dé­li ha­rang­szó – evan­gé­li­kus temp­lo­mok­ból
Nap­lók, blo­gok, üze­nő­fa­lak
A vasárnap igéje
Össze­tört ta­gok­kal
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Csil­la­gok­nak al­ko­tó­ja
Meg­ér­te­ni Is­tent!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 28 „Di­csér­jé­tek az Urat!” – Sa­jó­gö­mör­ben van mi­ért!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster