EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 01 - Sine ira

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Sine ira

Karácsony hetére kapott meghívást e sorok írója, hogy a Szentendrei Református Gimnázium diákjainak beszéljen keresztényként – az internetről.

Az internetről? Lehet egyáltalán megfelelően beszélni egy ilyen szerteágazó témáról egy iskolai csendesnap keretében? Elvégre ez a helyzet arra a tanmesére hasonlít, amelyben vakoknak próbálták megmutatni, milyen is egy elefánt. Aki a lábát tapogatta meg, azt mondta, hogy az elefánt egy hatalmas oszlop; aki az ormányát vizsgálta, azt felelte, hogy az elefánt egy hatalmas cső; az állat füléből lapulevél, a farkából pedig bőrszíj lett. Az összkép azonban senkinek nem állt össze. Ugyanígy nehéz az internetről egyórás előadást tartani, mivel könnyen eshetünk abba a hibába, hogy csak oszlopnak vagy csak csőnek állítjuk be a világhálót.

Ahonnan viszont meg lehetett, illetve érdemes volt megközelíteni a kérdést, az az internetnek a fiatalokra gyakorolt hatása – ezzel kapcsolatban is lehet szólni olyan, figyelemre méltó jelenségekről, amelyek nemcsak a felnövekvő korosztályt érintik, hanem az idősebbek számára is nehéz helyzeteket okozhatnak.

Ilyen veszélyforrás a projekció, amelynek során az internetes levelezés vagy chatelés alkalmával olyan érzéseket vagy érzelmeket vélünk felfedezni a sorok között, amelyek valójában nem léteznek. Ha figyelembe vesszük, hogy érzékelésünk hetven-nyolcvan százaléka a látáson keresztül történik, akkor egyértelmű, hogy a hétköznapi beszéd során használt nem verbális jelzések – gesztusok, mimika – szintén komoly információtartalommal bírnak.

Ehhez képest a leírt szövegben csak úgynevezett szmájlikat helyezhetünk el, de ezek sem közvetítik a pontos érzelmeket, ráadásul nagyon sokan a markáns véleményük tompítására használják ezeket a jelzéseket. Így nagyon gyakoriak a félreértések, amelyek pusztán abból adódnak, hogy a kommunikációs csatorna másik végén ülő személy olyan többlettartalmat tulajdonít a szövegnek, amelyre a küldő nem is gondolt. Internetes haragtartásaink nagy része ebből adódik – a fiatalok is megerősítették ezt, elárulva, hogy interneten sokkal könnyebben vesztek már össze, mint a való életben.

Ráadásul a felnövekvő generáció számára veszélyes, hogy friss internetes kapcsolataikat elkezdik azonos szinten kezelni többéves barátságaikkal. A hirtelen bekövetkező referenciacsoport-változás abban az esetben okoz gondot, ha az új ismeretségre látatlanban már rengeteg jó tulajdonságot és érzelmet vetítettek rá, míg valós kapcsolataikban esetleg negatív érzelmeket – féltékenységet, irigységet – társítanak mások tanácsaihoz, ezért hajlamosak rossz döntések meghozatalára.

Persze – egy megkérdezett pszichológus véleménye szerint – nem lehet homogén masszaként tekinteni a fiatalokra. Az internetezéssel töltött idő sem feltétlenül mérvadó a tekintetben, hogy beszélhetünk-e függőségről egyes tinédzsereknél, a lelki problémákban pedig egy netes barát is jelentheti a kapaszkodót. Az mindenesetre igaz, hogy ezen a téren elég kevés szülőnek lehet tapasztalata, ugyanis ők viszonylag ritkán használják olyan intenzíven a világhálót, mint a gyermekeik.

Az előadás remek alkalom volt a fiatalok netezési szokásainak felmérésére is. E sorok írójának meglepetésére a jelen lévő tízévesek csaknem teljes egésze használja már a Facebookot, noha ők hivatalosan – az életkoruk alapján – még nem is regisztrálhatnának rá. A világ legnagyobb közösségi oldalának felépítése pedig magával hoz egyfajta megosztási kényszert, amely arra sarkallja a felhasználóit, hogy folyamatosan tájékoztassák ismerőseiket arról, mi történik velük. Bár az oldal spam- és pornográfiamentes (ez az internet „Facebook-mentes” részéről nem mondható el), a túlzott kitárulkozás korántsem biztonságos. Elég csak arra gondolni, hogy egy „elmegyek két hétre nyaralni” üzenet egyben azt is jelentheti, hogy két hétig őrizetlenül lesz a lakás, de a fiatalok érzelmi életének kiteregetése is sebezhetővé teszi őket.

Pedig ha ők nem vigyáznak magukra a kibertérben, akkor mások nehezen tudnak.

Nagy Bence


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Fundamentum
Jézus harcolni és győzni jött
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Vízkereszt, amit már nem akarunk
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Emléktábla-avató Kistarcsán
Keresztutak
Egy ország, ahol huszonhat napos a karácsony
Vaticano centro
Evangélikusok
A mi nyelvünk
e-világ
Sine ira
Keresztény szemmel
2011 – a szabadság és az önkéntesség éve
A hét témája
„Fegyelem és képesség”
Benczúr László – Északi Egyházkerület
Szabó György – Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
Lengyel Anna – Déli Egyházkerület

Karácsonyi bűnösök
A tehetség szolgálatában
Fanni a fasorban
evél&levél
Köszönet Markdorfnak!
Közlemények, nyilatkozatok
Bűnbánatra és szabadulásra hív az örömüzenet
A Csendes éj a legtöbbször felvett karácsonyi dal
Szenteste támadtak hívőkre
Assisi Szent Ferenc állított fel először betlehemet
A Jupiter lett volna a betlehemi csillag?
A Nemzeti Fórum elnöke szerint támogatni kell az egyházi médiát
Környezetkímélő Vatikán
Természettudományokban élen a bonyhádi gimnazisták
Börtönbe vonulnak a teológusok?
A közelmúlt krónikája
A Margit híd titkai
Részleges napfogyatkozás január 4-én
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök

Ajándék
A vasárnap igéje
A gyermekek éve
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Gatyás ölyv
Úton a napkeleti bölcsek
Szókereső
Mózes első könyve
Cantate
Most zengjen hálaének jó Atyánk nagy nevének!
Imádság az új esztendő küszöbén
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 01 Sine ira

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster