EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 01 - Emléktábla-avató Kistarcsán

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Emléktábla-avató Kistarcsán

Id. Kendeh György (1912–2000), Ordass Lajos püspök egykori munkatársa az 1950–60-as évek zűrzavaros időszakában mindvégig kitartott azok mellett az elvek mellett, amelyeket lelkiismerete diktált. Ennek a kitartásnak a következményeként – egyebek mellett – börtön, majd kitelepítés, a lelkészi hivataltól való megfosztás, később pedig a főváros területén való szolgálat megtiltása várt rá. Az Ordass Lajos Baráti Kör (OLBK) a tavaly szeptember 30-án megtartott utolsó ülésén határozta el, hogy emléktáblát állít a 2000. december 25-én elhunyt lelkésznek, aki egyik alapító tagja és tíz évig titkára is volt az OLBK-nak. Így került sor december 27-én id. Kendeh György utolsó szolgálati helyén, Kistarcsán, az Evangélikus Papnék Johannita Szeretetotthonában az emléktáblát avató ünnepségre.

„Közeledett 1948. Jött az Ordass Lajos elleni eljárás. A püspök előre megmondta, hogy olyan jelek mutatkoznak, amelyek arra figyelmeztetik: számolnia kell bizonyos erőszakos beavatkozással. Félre kellett őt állítani, mert nem hajlandó az erőszaknak engedni. A legégetőbb abban az időben az egyházi iskolák államosításának a kérdése volt. Ordass nem akarta az egyház népének megkérdezése nélkül iskoláinkat felajánlani és átadni. Hogy az útból félreállítsák, hamis váddal perbe fogták: külföldi adomány eltitkolásával gyanúsították. Két évre ítélték. 1950 tavaszán a büntetés ideje végéhez közeledett. Az egyháznak fel kellett készülnie arra, hogy a börtönből való szabadulása után ismét püspök lesz, mert ettől a címtől nem fosztotta meg őt senki. Egy ilyen egyházi eljáráshoz különbíróságot kellett létrehozni. E bíróság tagjainak megfélemlítése érdekében történt 1950. március 29-én dr. Keken András Deák téri lelkész, 30-án pedig az én letartóztatásom” – foglalta röviden össze id. Kendeh György meghurcoltatásának kezdetét és annak hátterét 1993-ban. Ifj. Zászkaliczky Pál vele készített interjúja két évvel később jelent meg a Magyarországi Evangélikus Ifjúsági Szövetség (Mevisz) által kiadott, Nem voltam egyedül – Beszélgetések az evangélikus közelmúltról című interjúkötet első részében.

A kistarcsai emléktábla-avatón szintén ifj. Zászkaliczky Pál ismertette a tíz évvel ezelőtt elhunyt lelkész életrajzát. Az igei gondolatokat tolmácsoló Ittzés János püspök kiemelte: az emléktábla felállítói abból a régi adósságból igyekeznek törleszteni, amellyel a meghurcolt lelkésznek tartoznak. Kendeh György nem volt könnyű személyiség: sokan nem értették, sokan csökönyösnek tartották, sokak szemében oktalanul is kötötte magát a szavához. Pedig ő csak ahhoz a változatlan szeretetű Krisztushoz igazította lépteit, aki a szolgálatra elhívta – tette hozzá a püspök.

Az épület külső falán lévő emléktáblát dr. Boleratzky Lóránd és Herényi István, az OLBK első és második elnöke leplezte le, és Ittzés János püspök áldotta meg.

Az Ordass Lajos Baráti Kör minden vagyonát és jogait az időközben megalakult Ordass Lajos Alapítványra ruházta át adományként. – A szerk.)

Boda Zsuzsa

Id. Kendeh György 1912. január 23-án született Késmárkon. Édesapja Kirchknopf Gusztáv evangélikus lelkész, édesanyja Laukó Ilona volt. Születése után nem sokkal a család Kolozsvárra költözött. 1923-ban édesapját kiutasították Erdélyből, Magyarországra menekültek.

A Budapesti Evangélikus Gimnáziumban érettségizett 1931-ben, majd felvételt nyert a soproni teológiára, ahol 1935-ben fejezte be a tanulmányait. Raffay Sándor bányakerületi püspök szentelte lelkésszé.

  1. szeptemberétől Szegeden, 1936 márciusától Cegléden volt segédlelkész. 1937 szeptemberétől állami ösztöndíjasként egy évet a svédországi Uppsalában töltött, majd onnan hazatérve mint segédlelkész szolgált Budapesten, a Deák téren. 1939 júniusában foglalta el első önálló lelkészi szolgálati helyét Nyáregyházán.

1939-ben megnősült, felesége Bendl Mária, három gyermekük született.

1943-ban és 1944-ben tizennyolc hónapos tábori lelkészi szolgálatot végzett kórházvonaton.

  1. decemberében lelkésszé választották Kelenföldön. 1950. március 30-án letartóztatták. Huszonkét napot töltött az Államvédelmi Hatóság Andrássy úti börtönében, majd a Fő utcai börtönből tizenhat nap múltán fél évre Kistarcsára internálták. 1951 júniusában a Békés megyei Kamut melletti tanyákra telepítették ki feleségével és gyermekeivel együtt. A kitelepítés megszűnte után is ott maradtak, mert nem volt hova menniük. Öt kataszteri hold állami tartalékföldet művelt.

1955-ben költöztek Piliscsabára. 1956. október 6-án rehabilitálták, visszakerült Kelenföldre lelkésznek. A forradalom után a külföldről érkező segélyszállítmányok egyházon belüli elosztását szervezte.

  1. október 23-án az Északi Evangélikus Egyházkerület Törvényszéke „egyházi közérdekből való áthelyezésre” ítélte. Novembertől a kistarcsai Özvegy Papnék Otthonának volt gondnoka. 1962-ben perújrafelvételt kért, de kérelmét az egyetemes egyházi bíróság elutasította. 1982 márciusától nyugdíjasként Budapesten élt. 1989-ben jogfosztottságát az egyház megszüntette.

Az 1988-ban megalakult Ordass Lajos Baráti Kör alapító tagja és tíz évig titkára volt.

  1. december 25-én hunyt el.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Fundamentum
Jézus harcolni és győzni jött
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Vízkereszt, amit már nem akarunk
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Emléktábla-avató Kistarcsán
Keresztutak
Egy ország, ahol huszonhat napos a karácsony
Vaticano centro
Evangélikusok
A mi nyelvünk
e-világ
Sine ira
Keresztény szemmel
2011 – a szabadság és az önkéntesség éve
A hét témája
„Fegyelem és képesség”
Benczúr László – Északi Egyházkerület
Szabó György – Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
Lengyel Anna – Déli Egyházkerület

Karácsonyi bűnösök
A tehetség szolgálatában
Fanni a fasorban
evél&levél
Köszönet Markdorfnak!
Közlemények, nyilatkozatok
Bűnbánatra és szabadulásra hív az örömüzenet
A Csendes éj a legtöbbször felvett karácsonyi dal
Szenteste támadtak hívőkre
Assisi Szent Ferenc állított fel először betlehemet
A Jupiter lett volna a betlehemi csillag?
A Nemzeti Fórum elnöke szerint támogatni kell az egyházi médiát
Környezetkímélő Vatikán
Természettudományokban élen a bonyhádi gimnazisták
Börtönbe vonulnak a teológusok?
A közelmúlt krónikája
A Margit híd titkai
Részleges napfogyatkozás január 4-én
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök

Ajándék
A vasárnap igéje
A gyermekek éve
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Gatyás ölyv
Úton a napkeleti bölcsek
Szókereső
Mózes első könyve
Cantate
Most zengjen hálaének jó Atyánk nagy nevének!
Imádság az új esztendő küszöbén
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 01 Emléktábla-avató Kistarcsán

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster