EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 03 - Jegyzetlapok

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Jegyzetlapok

(Napló 2011)

Január Az ünnep harangjai elnémultak; a hajnal mély csendjében az ablakhoz álltunk, s a múló időben az életre és a halálra gondoltunk. Iszonyú és csodálatos volt az előző évem. Mit akarok még? A magam dolgai már nem érdekelnek, inkább gyerekeim jövője izgat. E kis ország sorsa. Mi az élet értelme? A kristálytiszta igazság! Az örök kérdések és feleletek mögött közös értelem sugárzik. Már nem hiszek semmi másban. Emelt fővel viselem a világ ostromát. Imával, kéréssel mondom: Vegyél karjaidba, idő, úsztass végtelen óceánodban, és hagyj ott sziklák között az örvényes part közelében.

Éjszakai olvasmány Mindennap egy-két oldal a Bibliából. Az apámtól kapott öreg, kopott könyvből. Csak úgy találomra fölütve valahol és – régi szokás szerint – az ujjammal követve az ódon szépségű sorokat. A mélyrétegei ennek a csodálatos műnek mindig titokzatosak és szívszorítóak. Itt nem az apostolok, az emberek beszélnek, hanem Isten mondja millió év alatt megfogalmazott üzenetét.

Megdönthetetlen emlékek Újabb fájó-szép könyv a halálon túlról. A négy éve eltávozott Sütő Andrásról az Officina ’96 Kiadó jelentetett meg igényes életrajzi albumot. A 20. század erdélyi magyar irodalmának jeles alkotóját újból nyomon követhetjük, színes és fekete-fehér fotók idézik fel a sokáig veszélyek közelében kanyargó életutat. Pusztakamarásról indulunk, az egyszerű szülőháztól, hallgatva az édesanya történeteit. Azután a kisiskolást kísérjük; ott vagyunk a híres nagyenyedi kollégiumban… Látjuk a mindig loholó újságírót, a szerkesztőt… 1970-et írunk: megjelenik az Anyám könnyű álmot ígér, 1986-ban bemutatják Budapesten az Advent a Hargitán című színművét. Három évre rá kitör a romániai forradalom, majd márciusban Sütő elveszti egyik szemét. Új, összegző drámák születnek; szállóigévé válik mondata: „Maradtam, aki voltam.” Maradt a magyar irodalom egyik legnagyobb vigasza. Mind a határon belüli, mind az azon kívüli magyarságnak üzent reményszavakkal.

A virágárus Az üzletben a régi, kedves hölgy. Valami különös közösség tagja: hajában kis kendő, mellette bibliai válogatás. Sokáig nézegetem, mi is legyen az egy szál virág a szépen becsomagolt könyv mellé. Rózsa, de milyen színű? Fizetéskor most is beszélgetünk. „Milyen volt a mai forgalom?” – kérdezem. „Néhány szegény szerelmes” – feleli hűvös egyszerűséggel. „Fiatalok?” – folytatom a faggatást. „A tegnapi nap jó volt” – csukja be a pénztárfiókot. „Négy temetés! Az egyik a város szépfiúja.” És ábrándosan néz maga elé elkomoruló arccal.

Kései ajándék A posta zsúfolt raktáraiban kallódott, aztán végül megérkezett a dunántúli kedves barát csomagja. Saját öntésű gyertyák, aszalt gyümölcsök illatoznak a hosszú papírdobozban. Mézeskalács fenyők, házikók, harangok, csillagok ragyognak. Aki beleszippant az édes, fehér szegélyes, végtelen türelemmel elkészített remeklésekbe, boldogan látja: vannak még, akik őrzik őseink ügyes kezét és türelmét. „Nem is mester a mézeskalácsos, hanem poéta – írta Mikszáth A fekete városban. – Hangulatot ébreszt, mosolyt fakaszt az ajkakon, elpirulásra kényszeríti az arcokat a süteményeivel.” Egy kicsit mi is újra gyerekké változtunk, töprengtünk, mivel is tudnánk viszonozni a távol élő barát figyelmességét.

Csillagüzenet Rokonok, barátok emlékeztek tavaly novemberben az egy éve elhunyt Lossonczy Tamásra. A Párizsi Kék Szalonban újra megcsodálhattuk a jeles festőt: túl a századik évén is fáradhatatlanul lobogott teremtő képzelete! Sokan idézték utolsó beszélgetését: „A festő meghal, elfelejtik. Azután eltelik egy idő, és egyszer csak felfedezik. A felfedező művészettörténésznek óriási érdemei vannak. Persze az már egy más festő lesz: másként értik, másként értelmezik. És talán ez így helyes. Akár igen, akár nem, ilyen a világ.” Egy biztos, szüntelen munkálkodása, pályatársai iránti szeretete, a legapróbb részletekre is kiterjedő érdeklődése a világ iránt örök példa marad a fiatalok számára.

Gyász Az ezermester meghalt. Öreg volt már, álmában érte a jó halál. Most üres és elárvult a környék, a hosszú utca, ahol naponta végigsétált, hogy figyeljen és javítson. Mert egész élete az észrevétlen jobbítás volt. Fölszedte a letört ágakat, az eldobott szemetet, lépcsők mozgó tégláit rögzítette, olcsón vállalt favágást, drótkerítés-javítást. Legjobban azért a gyerekeknek hiányzik: mindig volt nála zacskóban csokoládés-mogyorós cukorka, abból vehettek néhány szemet, s szaladtak tovább vidám hangoskodással.

Pihenő szemek Éjjel keveset pihenek. Álmodom néha, újakat és visszatérő gyötrő régieket. Azt a másikat, a nappalit, egyre többször látom. Villamoson, autóbuszon, tereken és könyvtárakban, templomokban és színháztermekben. Leülnek az emberek, és behunyják a szemüket. Pihentetik fáradt arcukat. Iszonyatosan elcsigázott az ország. Reményvesztett a nemzet!

Keresők Mindig messze keresik Istent. Hatalmas dolgokban, a mindenség legtávolabbi csillagán a legnagyobb távcső segítségével. Pedig az egészen kis dolgokban van, a jelentéktelenekben, az örökké tartó pillanatokban. Emlékszem a régi decemberi éjjelre, mikor egy hónap után hazatértem Varsóból. Fáradtan jöttem át a téren, repülőtéren átvirrasztott két éjszaka után, hatalmas hátizsákot cipelve. Hirtelen megpillantottam a távoli erkélyablakból kiszűrődő fényt, azután anyám integető kezét! És megvillant a világ, megenyhült a téli hideg is: ez az a perc, mikor egyszerű és tiszta lett minden. Fölénk hajol Isten. És tudjuk azt is, elmondhatatlan csoda ez. Több mint hit és tagadás. Talán nincs is erre szavunk, csak a szelíd némaság.

Téli szélvihar Néha jólesik kiállni a viharba, fedetlen fővel, kigombolt kabátban. Várni a jeges szél ostorcsapását, farkasszemet nézni az elsötétülő éggel. Érezni, hogy Valaki kezében tartja a világot, tenyerével óvja a csillaggyertyák millióit, a kisvárosokat, az apró falvakat a behavazott völgyekben.

Fenyvesi Félix Lajos


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Az öku­me­ni­kus élet Je­ru­zsá­lem­ben

Fundamentum
Magánügyből köz-ügy
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Szabadíts ki, kérlek!
Cél
Ébresztő
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Püspökjelöltek: Bencze András és Szemerei János
Is­ten­tisz­te­le­tek az éter hul­lá­ma­in
e-világ
A püspökválasztás és a Facebook
Keresztény szemmel
Három Jeruzsálem
A hét témája
Bemutatkoznak a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspökjelöltjei
Bemutatkoznak a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspökjelöltjei
„Csak eszköz vagyok az Úristen kezében”
A Budavári Evangélikus Egyházközség
A közelmúlt krónikája
Alpár Geyza
Szolga-Tőkés Sándor
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Jegyzetlapok
Üstökös az orgona felett
A vasárnap igéje
Emberformáló isteni akarat
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Mezei pacsirta
A ti­zen­két éves Jé­zus Jeruzsálemben
Cantate
Bízom benned, szent Úristen
Víz­ke­resz­ti bi­za­lom
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 03 Jegyzetlapok

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster