EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 03 - Szolga-Tőkés Sándor

A közelmúlt krónikája

Hozzászólás a cikkhez

Szolga-Tőkés Sándor

(1958–2010)

Sándor élete nagyon változatos volt. Szinte „a zarándok útján” haladt, sok baj, küzdelem és kísértés közepette, de mindig hűségesen az Úrra figyelve. 1958. március 6-án született Kolozsvárott, Ráduly Irma és Szolga Mózes második gyermekeként. Nővére, Teréz nyolc évvel volt idősebb nála.

Gyermekkora harmonikus és gondtalan volt. Az érettségi után a karosszérialakatos szakmát tanulta ki. Szakmája egyben hobbija maradt egész életében. Húszévesen hat hónap leforgása alatt veszítette el először édesanyját, később édesapját. Isten ekkor szeretetével hajolt le hozzá, és vigasztalta.

  1. november 7-én megnősült, felesége Tőkés Judit. Rá egy évre megszületett első fiúgyermekük, Levente.

Ekkor még Erdélyben laktak, Kolozsváron. Amikor egyszer a buszmegállóban várakozott, több fiatal rátámadt, aminek következtében beteg lett. Néhány év múlva, 1986. októberében fény derült rá, hogy betegsége vesezsugorodás és veseelégtelenség. Ekkor kezdődött az élethalálharc. Az orvosok azt mondták: nem ő az első ember, aki huszonnyolc évesen meghal ebben a betegségben, nyugodjon bele a megváltoztathatatlanba.

Isten és a család nem nyugodott bele. Apósa és anyósa minden tőlük telhetőt megtettek, hogy leányuk férje életben maradjon.

1987-ben áttelepedett a kis család Magyarországra. A nyomorúságban Isten még jobban átölelte szeretetével.

Sándor a művesekezelés közben, 1988-ban jelentkezett az Evangélikus Teológiai Akadémiára. Tanulmányait unitáriusként kezdte, és úgy is fejezte be 1993-ban. A lelkészi diploma kézhezvétele után kétségbeesés gyötörte, mert úgy érezte, hogy nem tud megvigasztalni másokat, ehhez kevés a hite és adottsága. Jézus Krisztus tekintélye és isteni mivolta akkor már nőttön-nőtt a szívében, de igazán személyes Megváltója egy csendeshéten lett, amikor megbánva bűneit, bocsánatot kérve átadta szívét, életét Jézus Krisztusnak. Akkor megkérdezte unitárius püspökét, hogy így, Jézus-hitben végezheti-e a szolgálatot. Amikor erre „nem” volt a felelet, evangélikus lelkésszé lett.

Közben három évig tartó dialízis után transzplantálták, ami nagy öröm volt a családnak, hiszen újra egészségesen élhetett. A Transzplantált Betegek Egyesületének tagja lett, így részt vehetett úszóként a kanadai paraolimpián. 1990-ben megszületett második fiúgyermekük, Gergely.

Első szolgálati helye Ősagárdon volt. Ebben a kis nógrádi faluban tanultak meg sok mindent, ami a teológia gyakorlati megvalósítása volt. Itt sokan Sándor szolgálatára újultak meg és tértek meg. Tíz év után 2004 tavaszán kerültek Körmendre. Beiktatási igéje a Fil 4,13 volt: „Mindenre van erőm a Krisztusban, aki engem megerősít.” Itt egy évig működött még a beültetett második veséje. Azóta – hat évig – vese nélkül élt. Hetente háromszor utazott Szombathelyre, az egyenként hatórás dialízisre. Aztán egyre sűrűsödtek a komplikációk. 2008-ban Zalaegerszegen komoly szívoperáción esett át, amelyet orvosi hiba miatt egy hónap múlva meg kellett ismételni.

Mindezek ellenére az Úr valóban mindig kirendelte számára az elégséges erőt. Többen azt tanácsolták neki, hogy menjen nyugdíjba, de ő ezt nem akarta. Azt mondta: „Mi lenne életem értelme, ha nyugdíjba mennék? Sokaknak kell még hirdetni az örömhírt.” Buzgón hirdette Isten igéjét, és evangélizációkon, csendesheteken szolgált.

Körmenden kívül még három filia tartozott szolgálati területéhez: Hegyháthodász, Szarvaskend, Katafa. Az elmúlt karácsonyi istentiszteleten feltűnően sokan voltak a templomban. Még senki sem gondolta, hogy az volt az utolsó igehirdetése.

  1. december 30-án hunyt el a szombathelyi kórházban. Hűséges szolgája volt az Úrnak. Szerető testvére volt a lelkipásztoroknak is, sok áldást kaptunk általa. Mindig az evangélium ügyére gondolt, és a szolgálatokat tervezgette. Sosem keseredett el, és megmaradt a reménysége. Ami most abban teljesedett be, hogy találkozhatott hazahívó, megváltó Urával.

Széll Bulcsú


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Az öku­me­ni­kus élet Je­ru­zsá­lem­ben

Fundamentum
Magánügyből köz-ügy
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Szabadíts ki, kérlek!
Cél
Ébresztő
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Püspökjelöltek: Bencze András és Szemerei János
Is­ten­tisz­te­le­tek az éter hul­lá­ma­in
e-világ
A püspökválasztás és a Facebook
Keresztény szemmel
Három Jeruzsálem
A hét témája
Bemutatkoznak a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspökjelöltjei
Bemutatkoznak a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspökjelöltjei
„Csak eszköz vagyok az Úristen kezében”
A Budavári Evangélikus Egyházközség
A közelmúlt krónikája
Alpár Geyza
Szolga-Tőkés Sándor
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Jegyzetlapok
Üstökös az orgona felett
A vasárnap igéje
Emberformáló isteni akarat
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Mezei pacsirta
A ti­zen­két éves Jé­zus Jeruzsálemben
Cantate
Bízom benned, szent Úristen
Víz­ke­resz­ti bi­za­lom
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 03 Szolga-Tőkés Sándor

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster