EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 03 - Magánügyből köz-ügy

Fundamentum

Hozzászólás a cikkhez

Magánügyből köz-ügy

Ismét együtt vagyunk. Szokásból? Megszokásból? Lehet-e imádkozni csak úgy, mert ez a szokás? Imahét a keresztények egységéért: van-e értelme egyáltalán? Közelebb kerülünk-e egymáshoz, mi, különböző közösségekhez tartozók, akik keresztényeknek nevezzük magunkat?

Valamikor kaptam egy levelet egy tekintélyes, általam is nagyra becsült evangélikus lelkésztől. A levél lényege tulajdonképpen egy kérdés volt: van-e értelme annak, hogy egy héten keresztül – talán már rutinból – találkozunk egymás templomaiban, majd utána nem történik semmi változás se bennünk, se a környezetünkben?

Egy alkalommal egy csoport katolikus hívővel meglátogattunk egy Balaton-parti evangélikus templomot, egy hagyományos katolikus zarándokhelyről visszatérőben. Meglepett a meglepődésük: az evangélikusoknál is van oltár? S kérdezték: vajon mi történik az istentiszteletükön vasárnap?

Több mint tizenöt évvel ezelőtt kaptam egy aggódó telefonhívást. „Sajnálom, nagyon sajnálom magát – mondta egy női hang. – El fog kárhozni. Mert bálványimádó. Szobrok vannak a templomában.” (Szobrot, képet sohasem imádtam…) Ugyanő mondta nagy csodálkozva, amikor a helyi kábeltelevízió képújságjában fölfigyelt a hétről hétre megjelenő vasárnapi igére: „A katolikusok is olvassák a Bibliát?”

Sok történetet tudnánk kölcsönösen elbeszélni, mi mindent gondolunk, feltételezünk egymásról. Furcsa kérdéseket is tudunk föltenni egymásnak. Nem a teológusok kifinomult és művelt gondolatmenetei vannak most előttem, hanem a hétköznapokban egymás mellett élő és egymásról nem sokat tudó különböző keresztények elképzelései.

De azon is gyakran eltűnődöm, amikor az Úr asztalához járulók sorát látom, hogy micsoda különbség lehet az egyes hívők hitbéli ismeretei és meggyőződése között, annak ellenére, hogy ugyanannak az Úrnak a vendégségébe megyünk. És mennyi közös van az én legbensőbb meggyőződésem, hitem és annak a nem katolikus testvérnek a meggyőződése és hite között, akivel egyházfegyelmi okok miatt nem vehetek részt ugyanannak az Úrnak meghívására az Úrnak asztalánál – akitől pedig mindannyian kérjük a tőle tanult imádságban, hogy adja meg nekünk ma, mindennap azt a Kenyeret, amely reményünk szerint ajándékunk lesz majd a mennyek országának örök vendégségében.

Nem az a kérdés, hogy miben hasonlítunk és miben különbözünk. A kérdés lényege: mi, akik hisszük, hogy a názáreti Jézus legyőzte a halált, és a sírban lévőknek életet ajándékozott, tudunk-e, képesek vagyunk-e, akarunk-e egyáltalán mondani valamit arról, hogy igenis lehetséges és érdemes élni?

Ilyenkor, amikor egymás templomait látogatjuk, amikor közösen imádkozunk, el tudjuk-e mondani először egymásnak, hogy mit jelent nekünk, nekem személyesen Jézus? Van-e bátorságom, hogy megvalljam: ha befogadom őt, átalakítja az életemet.

Nekem magamnak kell először igaz emberré válnom, kiirtva az életemből minden képmutatást és hazugságot. Nekem magamnak kell megtalálnom a békét, úgy, hogy rendet teremtek magamban, kapcsolataimban. Nekem magamnak kell felelősen élnem, úgy, hogy jó gazdája legyek a rám bízott világnak. Nekem magamnak kell lerombolnom a körülöttem lévő bálványokat. Tudnom kell világosan, mi szolgálja az életet. Meg kell tudnom különböztetni a jót a rossztól, az igazat a hamistól. Nem kimenekülnöm kell ebből a világból, hanem szembe kell fordulnom bátran, elszántan a gonosszal.

Szokták mondani régebben – de ma sem hiányoznak, akik ezt hangoztatják –, hogy a vallás magánügy. Valóban így van. Az Istenhez való kapcsolatom a legszemélyesebb döntésem, a legszemélyesebb magánügyem. De ha valóban az Isten az úr az életemben, meg kell, hogy változzék az életem. És ettől a pillanattól kezdve a vallásos embernek, a keresztény embernek a létezése nem magánügy már. Köz-ügy, a szó legtisztább értelmében a közösség, a város, a polisz (= politika) ügye.

Hol vagyunk mi, keresztények ebben a politikai szabadságban, de mégis valamiképpen erkölcsi bénaságban tengődő, reménytelen társadalomban, ahol mindenki mástól, legfőképp a politikai hatalom birtokosaitól várja a változást?

Különbözőségeink, hagyományaink ellenére a közös Úrban, Jézus Krisztusban való hitünk egységében jelen kell lennünk az emberek között. Elkötelezetten. Velük és értük. Miként Jézusban kézzelfoghatóan megjelent közöttünk Isten jósága és emberszeretete.

Közös imádságunknak, találkozásunknak igenis van értelme. Föl kell szítanunk elkötelezettségünket. A kereszténység nem elvont eszmerendszer, amely különböző csoportok eltérő hagyományaiban másként jelenik meg. A kereszténység: élet. Odaadás. Elkötelezettség. Kenyérré válni a világ életéért. Igazságot, békét, örömöt hozva egy igazságtalanságtól, békétlenségtől, örömtelenségtől szenvedő, botladozó világban. A mi társadalmunkban. A mi hazánkban.

A közös imádság hetében van a magyar kultúra napja. Nemzeti imádságunk keletkezésének évfordulója január 22-e. Istent említjük Himnuszunk első szavaként. Ne felejtsük: csak az tud megállni egyenes gerinccel az emberek előtt, aki képes arra, hogy leboruljon a végtelen Isten előtt.

Korzenszky Richárd OSB


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Az öku­me­ni­kus élet Je­ru­zsá­lem­ben

Fundamentum
Magánügyből köz-ügy
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Szabadíts ki, kérlek!
Cél
Ébresztő
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Püspökjelöltek: Bencze András és Szemerei János
Is­ten­tisz­te­le­tek az éter hul­lá­ma­in
e-világ
A püspökválasztás és a Facebook
Keresztény szemmel
Három Jeruzsálem
A hét témája
Bemutatkoznak a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspökjelöltjei
Bemutatkoznak a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspökjelöltjei
„Csak eszköz vagyok az Úristen kezében”
A Budavári Evangélikus Egyházközség
A közelmúlt krónikája
Alpár Geyza
Szolga-Tőkés Sándor
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Jegyzetlapok
Üstökös az orgona felett
A vasárnap igéje
Emberformáló isteni akarat
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Mezei pacsirta
A ti­zen­két éves Jé­zus Jeruzsálemben
Cantate
Bízom benned, szent Úristen
Víz­ke­resz­ti bi­za­lom
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 03 Magánügyből köz-ügy

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster