EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 08 - Szélrózsa-hosszabbítás

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Szélrózsa-hosszabbítás

Körös-part helyett Buda(pest), kánikula helyett kora tavaszi napsütés, középkezdés helyett hosszabbítás. A tavaly nyári szarvasi, „Középkezdés Veled…” mottójú Szélrózsa utótalálkozóját február 12-én tartották a fővárosi, Maczibányi Téri Művelődési Központban.

Boldogságrecept ŕ la Pál Feri

A Szélrózsa elképzelhetetlen lelki-szellemi táplálék nélkül. Nincs ez másként egy utótalálkozó esetében sem. Ilyesformán az alkalom – a közös éneklés és Mesterházy Balázs<> Szélrózsa-atya köszöntője után – rövid áhítattal vette kezdeté/emt. Zsíros András Lukács evangéliumának azt a részét idézte, amikor az emmausi tanítványokkal való találkozás végén Jézus úgy tett, mintha tovább akarna menni, de miután a tanítványok marasztalták, velük maradt (vö. Lk 24,28–29). Ha igazi vággyal a szívünkben fordulunk Krisztus felé, és úgy kérjük, hogy legyen velünk, tőlünk sem fog elfordulni – hirdette a jelenlévőknek az örömhírt az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusotthonának lelkésze.

Ugyancsak szívünkben élő vágyainkról szólt Pál Feri atya délutáni, Kapcsolataink fenntarthatósága című előadása. Vajon mitől lesz erőnk, kedvünk, gusztusunk ahhoz, hogy keresztény életet éljünk? – tette fel a kérdést az óbudai Kövi Szűz Mária-templom plébánosa. Ha csak céljaink vannak – mondta az előadó, aki a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetében is tanít –, előbb-utóbb belefásulunk a feladatokba, de ha szívünk legmélyebb vágyai szerint élünk, melyekben valamiképpen Isten van jelen, akkor a legnemesebb célokat is megvalósíthatjuk. A nap végén további lelki útravaló is került a „hátizsákokba”: Smidéliusz Gábor korábbi Szélrózsa-atya áldással bocsátotta útjukra a résztvevőket.

Szélrózsa-hangulat

Mi kell a hamisítatlan Szélrózsa-hangulathoz?

Mindenekelőtt fiatalok (és örökifjak). A farsangi kínálatból február 12-én több mint háromszázan választották az utótalálkozót. Sokan az ország távoli pontjairól (Sopron, Kőszeg, Orosháza), mintegy húszan pedig Erdélyből érkeztek a Marczibányi térre, hogy – például a KIE-kávéházban elfogyasztott forró kávé vagy tea mellett – felidézzék szarvasi élményeiket, és újabb impressziókat szerezzenek.

A lelki-szellemi táplálékot nyújtó áhítat(ok), előadás(ok) mellett fontosak a koncertek is. Fellépett az egészen a találkozó előtti napokig Credo névvel szereplő Korál-sziget, a Keresztmetszet, a Pécsi Gospelkórus, a Large Room, az ÉgÍgérő gospelkórus, a M.Is.K.A. és természetesen a Szélrózsa Band.

Az ifjúsági találkozók mindig alkalmat adnak arra is, hogy a résztvevők rácsodálkozhassanak egyházunk – és részben a testvéregyházak – sokszínű szolgálatára. Az önkéntessarokban ezúttal az evangélikus egyház diakóniai osztálya, a Magyarországi Keresztyén Ifjúsági Egyesület (KIE), a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖSZ), az Ökumenikus Ifjúsági Iroda (ÖKI) és a Keresztény Önkéntesetek Szövetsége az Ifjúságért (KÖSZI) mutatkozott be.

Volt láthatatlan színház, a MÖSZ elhozta a Marczibányi térre a migrációt bemutató vándorkiállítását is, a KÖSZI által szervezett élő könyvtárban pedig az érdeklődők tíz, nem mindennapi élethelyzetben lévő embert „kölcsönözhettek ki”.

Tengerre, Szélrózsa!

Volt már ifjúsági találkozó többek között a dunántúli dombok lankáin, az Alföld közepén, az osztrák határ közeli hegyek lábánál. Bár az elmúlt nyáron a vízpartot is újfent kipipálhatták, a szervezők úgy döntöttek, e tekintetben „ismétlés” lesz a 9. országos evangélikus ifjúsági találkozó. Jövőre ugyanis – hangzott Gáncs Péter elnök-püspök bejelentése – a Balaton partjára, egészen pontosan Fonyódligetre költözik a Szélrózsa. A Somogy Megyei Gyermektábor vezetője, Szegedi Ágnes – miként a Marczibányi téren is elmondta – nagyon várja már az evangélikus fiatalokat.

Ugyancsak lelkesen készülnek a 2012. július 18. és 22. közötti találkozásra a házigazda gyülekezet tagjai is. Ennek kifejezéseképpen még egy evezőt is küldtek a Tízeknek. Az ajándékot – melynek párját saját templomukban őrzik – Czöndör István, a Balatonboglár–Hács–Somogyvámosi Társult Evangélikus Egyházközség vonzáskörzetében élő hívek pásztora adta át Mesterházy Balázsnak. Egyúttal tolmácsolta is a helyiek üzenetét, melyet az evezőre is felírtak: „Evezz a mélyre!” (Lk 5,4)

Vitális Judit


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Egyetemi lelkészség Győrben
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Heti útravaló
A siker hét titka
Egyházunk egy-két hete
Szélrózsa-hosszabbítás
Újabb négy parókus lelkész északon
Keresztény szemmel
Új embertípus kerestetik
A hét témája
Mekkora egy jegygyűrű súlya?
Erő, szeretet, józanság
Programsorozat a környezet- és teremtéstudatos életmódért
evél&levél
Soha ne mondd, hogy soha…
Két válasz – az ügy meglátásában egyetértve, de másfelől is megvilágítva
Én kíváncsi vagyok a vitára!
A közelmúlt krónikája
Massa Simon emlékezete
Készül a hazai vallási közösségek leltára
Ökotérkép
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Fi­gye­lő szem­pár
„Az ördög is Isten ördöge”
Szatmárcseke felé
Festői Mikszáth-mesék Vanyarcon
A vasárnap igéje
Lecke profi képmutatóknak
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Szószóró
Örömöm teljessége
Farsangi hangulatban
Stafétaváltók
Cantate
Jer, dicsérjük az Istennek Fiát
Kol­du­sok Krisz­tus-him­nu­sza
Égtájoló
Látja? Nem látja? Na látja!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 08 Szélrózsa-hosszabbítás

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster