EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 08 - Új embertípus kerestetik

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Új embertípus kerestetik

A nagy történelmi fordulatok vagy olyan lassan mennek végbe, hogy több emberöltőt is átívelnek, s a mindennapi megélhetés után kaparászó, fillérjeit kuporgató emberi lény szinte észre sem veszi a párttagkönyvek és a zászlók cseréjét; vagy olyan gyorsan játszódnak le, mint a villám, s így nem is igazán lehet tudatosítani őket. Némi cinizmussal azt lehetne mondani: szerencsére, a keresztény hit felől nézve pedig úgy fogalmazhatunk, hogy hála Istennek.

Több mint száz esztendeje briliáns szellemek – filozófusok, költők, írók s a különféle művészetek jeles képviselői – aggódnak Európáért. Féltik szellemiségét, szabadságszeretetét, úgynevezett nyugati kultúráját, s mindennek hanyatlásáról, alkonyáról szólnak, mert – Spengler után szabadon – az eltömegesedés végzetes szellemi és ipari áramlata cunamiként öntötte el az európai valóság szinte minden szintjét.

Félelmetes diagnózisként hangsúlyozzák a magukat szellemi szakértőknek tartók, hogy az eltömegesedés egyik legnagyobb és legfájdalmasabb velejárója az elsilányodás. A mennyiség (majdnem) mindig a minőség kárára megy. Lemérhető ez még a sorozatban gyártott műszaki produktumokon is, mert egy-egy új széria első darabjai – állítólag – jóval tartósabbak, mint a sokadik termék. Ezzel az elsilányodással magyarázzák az erkölcs relativizálódását, sőt azt is, hogy ebben a lelki vákuumban miért terjed oly gyorsan a vallási szekták extravagáns lelkülete.

Van abban valami nyugtalanító igazság, hogy a nyugati kultúra emberének, az európai (gutenbergi) embernek a szimbóluma valamikor az olvasó, a könyvet kezében tartó ember volt. S a könyvet kezükben tartók között nem kevesen voltak, akik néhány különlegesen értékes kiadványt kiemeltek a többi közül. Így például a nyelvészetileg is páratlan értékű Szentírást. Mert valahol megsejtették benne a szent Szerző jelenlétét, és megértették mondanivalóját. Mert ki ne érthette volna meg könnyedén akár a Tízparancsolat zseniális tömörségű és tartalmú igéit, akár a Jézus által megfogalmazott pazar példázatokat? S még az értelmen túlnan is – pszichológiai szakkifejezéssel – a Szentírás lélektani ősmintáinak kreatív hatásuk volt a nyitott szívvel olvasókra.

Jeles regények egész sorát idézhetnénk, amelyek szentírási értékeket tálaltak csodálatos szerkesztésben és remek fogalmazásban. (Csak egyetlen példaként idézzük fel Dumas Monte Cristo grófjának dilemmáját: joga volt-e a bosszúálláshoz az If várában ártatlanul töltött évekért, avagy nem kellett volna-e Istenre hagynia az ítéletet.)

Eltűnt a könyvet kezében tartó ember. Vagy legalábbis drámaian megritkult az ilyenek tábora, s ma már a rejtett – vagy nem is nagyon rejtett – analfabetizmus hallatán sem nagyon lepődünk meg. A múlt homályába veszett a könyvet kezében tartó, olvasva gondolkodó, gondolkodva olvasó ember, és a nyugati, európai kultúrának egészen más, újabb típusai jelentek meg. A Szentírást (is) a kezükbe vevő emberek tábora a Biblia évében – 2008-ban – sem sokasodott meg a remélt módon, bár a csekélyke eredménynek is érdemes örülnünk.

Megjelent a tévét mereven néző ember, több tucat csatorna hűséges és kitartó bámulója. S még csak nem is az irracionális horror- vagy a kényszeres thrillerfilmek fertőznek a legjobban, hanem a démonian okos reklámok, amelyek monotonon irritálják az ember idegsejtjeit, miként a sárga, savanyú citrom nevének az említése is szánk nyálkahártyáját. Mert nem lehetsz elégedett addig, amíg meg nem szerzed a „zenélő söprűt” vagy a „világító fogkefét”.

Észrevétlenül válunk a nyugati kultúra tipikus alakjává, a rohanó, a mindig rohanó emberré. A híres orosz költő, Jevtusenko sok-sok évvel ezelőtt megírta már, hogy „rohanás e kornak átka”, s – tapasztaljuk – soha semmire nincs időnk. Nincs időnk az igazi értékekre, a szeretetre, a mosolyra, a jó szóra, semmire.

Pál apostol hatalmas erővel – a Lélek erejével – írta le, hogy a teremtett világ sóhajtozik és nyög a bűn nyomorúsága és terhe alatt, és várja Isten fiainak (gyermekeinek) a megjelenését (Róm 8,18 kk.).

Új embertípusra lenne szükség: az imádkozó emberre! Az összekulcsolt kezű emberre!

Képernyőt néző van, rohanó ember van. Kezét összetevő, összekulcsoló ember kerestetik, aki Isten előtt leborul, vagy lehajtott fővel megáll, és újra engedi a szívén és lelkén átszűrődni a Szentírás (isteni) szavait, és újra tanulja az imádság páratlan titkát. Hiszünk abban, hogy hatalmasabb erő van az imádságra összekulcsolt kézben, mint az ütésre lendített ökölben. Lehet egy jókor mondott jó szóban több gyógyító erő, mint egy raktárnyi gyógyszerben.

Új embertípus kerestetik: az imádkozó ember. S következhet egy új korszak. Ha nem is hirtelen és váratlan fordulattal, de lassan, csendesen, biztosan.

Ribár János


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Egyetemi lelkészség Győrben
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Heti útravaló
A siker hét titka
Egyházunk egy-két hete
Szélrózsa-hosszabbítás
Újabb négy parókus lelkész északon
Keresztény szemmel
Új embertípus kerestetik
A hét témája
Mekkora egy jegygyűrű súlya?
Erő, szeretet, józanság
Programsorozat a környezet- és teremtéstudatos életmódért
evél&levél
Soha ne mondd, hogy soha…
Két válasz – az ügy meglátásában egyetértve, de másfelől is megvilágítva
Én kíváncsi vagyok a vitára!
A közelmúlt krónikája
Massa Simon emlékezete
Készül a hazai vallási közösségek leltára
Ökotérkép
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Fi­gye­lő szem­pár
„Az ördög is Isten ördöge”
Szatmárcseke felé
Festői Mikszáth-mesék Vanyarcon
A vasárnap igéje
Lecke profi képmutatóknak
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Szószóró
Örömöm teljessége
Farsangi hangulatban
Stafétaváltók
Cantate
Jer, dicsérjük az Istennek Fiát
Kol­du­sok Krisz­tus-him­nu­sza
Égtájoló
Látja? Nem látja? Na látja!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 08 Új embertípus kerestetik

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster