EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 08 - Programsorozat a környezet- és teremtéstudatos életmódért

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Programsorozat a környezet- és teremtéstudatos életmódért

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának Szociáletikai Bizottsága indította útnak február 5-én, szombaton Tégláson azt az ökumenikus programsorozatot, mely az Új Magyarország fejlesztési terv – Környezet és energia operatív program (KEOP 6.1.0/B) pályázatának támogatásával valósul meg. A program hivatalos címe: Tradicionális és innovatív értékek tudatosítása és érvényre juttatása a fenntartható közösségi életmód szolgálatában, rövidebben: Tradícionális és innovatív értékek dialógusban (TIÉD). A program felelőse dr. Bóna Zoltán, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára, szakmai vezetője pedig dr. Béres Tamás docens, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Rendszeres Teológiai Tanszékének vezetője.

Téglás egyben a pályázat székhelye, a Téglási Református Egyházközség pedig a program első házigazdája. A pályázat keretében februártól októberig tizenkét településen kétnapos rendezvényeket tartanak, melyeknek keretében előadások, kiscsoportos műhelymunka, kerekasztal-beszélgetés, vetélkedő, kézműves-foglalkozás, kulturális est és istentisztelet várja a résztvevőket: fiatalokat és az idősebb korosztályt, családokat, gyülekezeti tagokat és a település minden lakóját felekezeti és vallási hovatartozástól függetlenül.

Mindezek célja, hogy tudatosítsák a programban részt vevőkkel saját, közösségi életvitelük fenntartható elemeit, emellett világossá váljon a változtatás szükségessége vagy lehetősége. Olyan közös tanulásról van tehát szó, amelyben a saját életvitelünket, szemléletünket és hétköznapi gyakorlatunkat vizsgálhatjuk meg, és a szükséges tanulságot levonva léphetünk tovább.

A hasznos ismereteket nyújtó, szakemberek által tartott előadásokon olyan területek kerülnek elő, mint az ökológia, energetika, építkezés, táplálkozás, egészségmegőrzés, munka, szabadidő és közlekedés. A műhelymunkák során a kisebbek (zenés) kézműves-foglalkozáson éneket tanulhatnak, természetes anyagokból játékot készíthetnek. A felnőttek beszélgetésen, drámafoglalkozáson vehetnek részt, és megvizsgálják azokat a lehetőségeket és nehézségeket, amelyek saját lakóhelyükön, szűkebb közösségükben jellemzőek. Ebből kiindulva olyan kisebb tervet állítanak össze, amely a mindennapokban is megvalósítható. A olvasó- és meditációs sarokban különféle kiadványok, információs anyagok várják a téma iránt érdeklődőket.

A szervezők odafigyelnek, hogy ha lehet, helyi termelőktől származó, az egészséges táplálkozásnak megfelelő ételeket kínáljanak az étkezések során, megismertetve egy-egy hagyományos specialitást is. A rendezvény ideje alatt méltányos kereskedelemből származó (fair trade + fair plant) kávét és teát fogyaszthatnak a résztvevők, hogy kedvet kapjanak az otthonra való beszerzéshez is. A program részcéljai között szerepel a fenntartható életmódhoz elengedhetetlenül szükséges összefogás, közös felelősségvállalás hangsúlyozása és elősegítése, melynek különösen jó alapot nyújthatnak az egyes gyülekezetek, közösségek.

Az alábbi helyszíneken és időpontokban lesznek evangélikus gyülekezetek a program házigazdái: Balassagyarmat, február 19–20.; Mezőberény, április 9–10.; Pápa, április 14–15.; Sopron, szeptember 24–25. A további helyszínekről, időpontokról és friss hírekről a pályázat keretében indított honlapon olvashatnak az érdeklődők: http://tied.meot.hu.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Egyetemi lelkészség Győrben
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Heti útravaló
A siker hét titka
Egyházunk egy-két hete
Szélrózsa-hosszabbítás
Újabb négy parókus lelkész északon
Keresztény szemmel
Új embertípus kerestetik
A hét témája
Mekkora egy jegygyűrű súlya?
Erő, szeretet, józanság
Programsorozat a környezet- és teremtéstudatos életmódért
evél&levél
Soha ne mondd, hogy soha…
Két válasz – az ügy meglátásában egyetértve, de másfelől is megvilágítva
Én kíváncsi vagyok a vitára!
A közelmúlt krónikája
Massa Simon emlékezete
Készül a hazai vallási közösségek leltára
Ökotérkép
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Fi­gye­lő szem­pár
„Az ördög is Isten ördöge”
Szatmárcseke felé
Festői Mikszáth-mesék Vanyarcon
A vasárnap igéje
Lecke profi képmutatóknak
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Szószóró
Örömöm teljessége
Farsangi hangulatban
Stafétaváltók
Cantate
Jer, dicsérjük az Istennek Fiát
Kol­du­sok Krisz­tus-him­nu­sza
Égtájoló
Látja? Nem látja? Na látja!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 08 Programsorozat a környezet- és teremtéstudatos életmódért

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster